Κόσμος

Με την «ουρά στα σκέλια» οι Τούρκοι: Άτακτη αποχώρηση του FSA από τη Μανμπίτζ - Το Ιράν στηρίζει Δαμασκό και σοκάρει την Άγκυρα

Νέα Δεδομένα - Το Ιράν κατά της τουρκικής εισβολής και της προσέγγισης ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η Μόσχα επέβαλε πλήρως την απόφαση της στους νέο-οθωμανούς Τούρκους για την τύχη της Ιεράπολης όπως δείχνουν τα πράγματα, ενώ ήλθε στην δημοσιότητα πρόταση αποστολής ειρηνευτικής δύναμης από την ΕΕ, η οποία εφόσον υλοποιηθεί θα αλλάξει τα πάντα.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο διέταξε χιλιάδες αντάρτες του αποκαλούμενου ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που βρίσκονται σε πρώτη γραμμή γύρω από τη βόρεια πόλη (Ιεράπολις) Manbij, να αποσυρθούν και να τερματίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε το SANA.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, η Άγκυρα φαίνεται ότι μετάβαλλε τα σχέδιά της να επιτεθεί στην πόλη, η οποία ελέγχεται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), ως αποτέλεσμα της ρωσοτουρκικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα δύο ημέρες πριν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το Manbij και κάλεσαν τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) να προστατεύσει την πόλη από την τουρκική απειλή.

Ο συριακός στρατός ανταποκρίθηκε μέσα σε λίγες ώρες και μετακίνησε μια μεγάλη τεθωρακισμένη δύναμη του στα προάστια της πόλης Manbij.

Ωστόσο, ούτε οι δυνάμεις των ΗΠΑ, ούτε και της Γαλλίας αποχώρησαν από την πόλη. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Κούρδους και το στρατιωτικό συμβούλιο του Manbij.

Τοπικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι η παρουσία αμερικανικών και γαλλικών δυνάμεων καθώς και δυνάμεων της Συρίας και της Ρωσίας γύρω από τον Manbij, αποθάρρυνε την Άγκυρα και την ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχέδιό της να επιτεθεί.

Οι Κούρδοι της Συρίας χαιρέτισαν την ίδια στιγμή πρόταση να αποσταλούν ολλανδικά στρατεύματα στη Συρία για να σταματήσουν οι τουρκικές απειλές.

Ο Δημοκρατικός Συριακός Δημοκρατικός Συνασπισμός (ΣΔΚ), υποστηριζόμενος από τους Κούρδους, χαιρέτισε την πρόταση του ολλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης, για την αποστολή ολλανδικών στρατευμάτων στη Συρία, για να σταματήσει κάθε πιθανή τουρκική επίθεση ανατολικά του Ευφράτη, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Πιστεύω ότι όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ολλανδικών δυνάμεων, που επιθυμούν να λειτουργήσουν ως ειρηνευτικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά της Συρίας, είναι ευπρόσδεκτες», δήλωσε ο Bassam Ishak, μέλος του πολυεθνικού συνασπισμού SDC, ο οποίος ελέγχεται από έναν Κούρδο και έναν Άραβα.

Το Ολλανδικό Κόμμα Χριστιανικής Ένωσης πρότεινε την Παρασκευή να στείλει Ολλανδούς στρατιώτες στη Συρία για να συμμετάσχουν σε ένα «συνασπισμό», όπου θα βοηθήσουν τα γαλλικά και τα βρετανικά στρατεύματα στη χώρα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυβερνητικά κόμματα είναι σκεπτικά για ένα τέτοιο σχέδιο.

Το κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης είναι ένα από τα τέσσερα κόμματα που συγκρότησαν την ολλανδική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2017.

Επίσης , ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γκάσεμι, χαιρέτισε τις εκκλήσεις των Κούρδων προς την συριακή κυβέρνηση για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις.

Το Ιράν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκκληση των Κούρδων της Συρίας προς την Δαμασκό να αποστείλει δυνάμεις για να αποτρέψουν μια απειλητική τουρκική εισβολή.

Το κουρδικό αίτημα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν το περιέγραψε ως "ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της κυριαρχίας της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας".

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το Ιράν θέλει τους Κούρδους να είναι πιο κοντά στη Δαμασκό και είναι ευχαριστημένο με την πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ.

Το Ιράν προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη Συρία υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης. Η Τεχεράνη συμβουλεύει τους Κούρδους να παραμείνουν υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πιθανών επιθέσεων της Τουρκίας, παίζοντας το δικό της παιχνίδι.

Ο Arman Mahmoudian, ερευνητής του Κέντρου Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, συμφωνεί με αυτό το σημείο.

«Έτσι, προφανώς το Ιράν ήταν σκεπτικό για το τι συνέβαινε στα βορειοανατολικά της Συρίας», σημείωσε. «Τώρα, μετά την πρόσκληση των Συριακών δυνάμεων στο Manbij και την παρουσία τους στο βορρά θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ιρανών και Κούρδων", κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Mahmoudian, από την άποψη του Ιράν, οι Κούρδοι της Συρίας ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, οπότε «αυτή η νέα εξέλιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία».

«Τώρα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη πιθανότητα οι Κούρδοι να παραιτηθούν από κάποια από τα αιτήματά τους και να αποδεχθούν μέρος των αιτημάτων της Δαμασκού», πρόσθεσε επίσης.

Ο Kamran Matan, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, με ειδίκευση σε Ιράν και Κούρδους, επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη θα αναζητούσε «(...) μια διευθέτηση που θα ήταν αρκετά ουσιαστική για να προλάβει μια τουρκική εισβολή, αλλά μικρή, όσον αφορά κουρδική αυτονομία, ώστε να μην έχει σοβαρές συνέπειες στη δική της αντιμετώπιση που αφορά τους Ιρανούς Κούρδους».

Το Ιράν «αντιτίθεται σε μια μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή, καθώς αυτό θα υπονόμευε την κυριαρχία του Συριακού καθεστώτος», εξήγησε ο Ματάν, σημειώνοντας ότι «η αποκατάσταση [της εξουσίας] του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ήταν ο κύριος στόχος της παρέμβασης της Τεχεράνης στη Συρία».

Ο Matan ισχυρίστηκε επίσης ότι η «στρατηγική προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη και το οποιοδήποτε σημαντικό κέρδος για την Τουρκία θα ήταν επιζήμιο για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ιράν στην περιοχή» και αυτό το βλέπουν ξεκάθαρα πλέον στην Τεχεράνη.

Έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν να έχουν απέναντι τους όλο το κόσμο, Ιρανούς, Ρώσους αλλά και τους Ευρωπαίους για την Ιεράπολη, οπότε όπως φαίνεται τα σχέδια τους πήγαν περίπατο, για αυτό εκτιμάται ότι θα τα δώσουν όλα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από τις αρχές του 2019.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης