ΗΠΑ

ΗΠΑ: Τα όπλα που βάζουν σε δίλημμα το Πολεμικό Ναυτικό (Βίντεο)

Ο πύραυλος Harpoon έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στην υπηρεσία των ΗΠΑ, ως πρωταρχικό όπλο κατά των πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Παρά τις επιτυχίες του, ο χρόνος του Harpoon φαίνεται να τελειώνει, αφού σταδιακά απομακρύνονται από τα αντιτορπιλικά της κατηγορίας Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία πλέον θα εξοπλιστούν με τον “αντικαταστάτη του” Naval Strike Missile (NSM) , που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Αλλά ο Harpoon εξακολουθεί να αναβαθμίζεται και να τον αγοράζουν στην διεθνή αγορά. Ο νέος πύραυλος Harpoon Block II + έχει δείξει τρομερές δυνατότητες και πρόκειται να γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση από τους αγοραστές στο εγγύς μέλλον.

Πρώτα απ 'όλα, ο NSM είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από το Harpoon. Ο Harpoon ζυγίζει περίπου 700 κιλά με κεφαλή βάρους 224 κιλών σε αντίθεση με τον NSM που ζυγίζει 407 κιλά με την κεφαλή του στα 100 κιλά.

Το NSM λέγεται επίσης ότι μπορεί να στοχεύσει στα " ευάλωτα σημεία" ενός πλοίου για να μεγιστοποιήσει τη ζημιά της μικρότερης κεφαλής του, χρησιμοποιώντας έναν υψηλής ευκρίνειας υπέρυθρο ανιχνευτή στα συγκεκριμένα τμήματα του πλοίου, ενώ στην τελική φάση του χτυπήματος δεν χρησιμοποιεί σύστημα ακριβείας με GPS, με αποτέλεσμα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου να μην είναι σε θέση να τον εξουδετερώσουν.

Από την άλλη, στις πρόσφατες παραλλαγές του Harpoon υπάρχει σύστημα GPS για να επιτρέπουν στον πύραυλο να πλοηγηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά ο εχθρός μπορεί σε ένα βαθμό να τον εντοπίσει και να τον αντιμετωπίσει, κάτι που στο NSM δεν γίνεται λόγω των steath χαρακτηριστικών του.

Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις πως αν ισχύουν τρέχοντα σχέδια, τότε και τα δύο θα ενσωματωθούν για διαφορετικούς ρόλους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το Harpoon Block II + προμηθεύεται στο στόλο αεροσκαφών Super Hornet του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που φαίνεται για παράδειγμα, από το γεγονός ότι οι περισσότερες δοκιμές που αφορούν τον πύραυλο έχουν επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση του με το αεροσκάφος Super Hornet.

Αντίθετα, το NSM θα προωθηθεί στα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τις μελλοντικές φρεγάτες. Αυτά τα πλοία χρειάζονται ένα μικρότερο και "πιο έξυπνο" πύραυλο που είναι ελαφρύτερος και έχει σχεδιαστεί για να ενσωματωθεί σε τέτοιας κατηγορίας πολεμικά πλοία, αφού το NSM σχεδιάστηκε αρχικά για το Βασιλικό Νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό για να εξοπλίσει τη δική του κατηγορία φρεγατών.

Όσον αφορά όμως την εμβέλεια των πυραύλων, ο NSM σύμφωνα με αναλυτές έχει εμβέλεια 200 χιλιομέτρων και συνεπώς δεν “φτάνει” τα 248 χιλιόμετρα που αναφέρουν κάποιοι αναλυτές ότι το Harpoon Block II + θα φτάσει, καθιστώντας έτσι το Harpoon ως το πιο θανατηφόρο όπλο ενάντια στα εχθρικά πολεμικά πλοία.

Ως εκ τούτου, το νέο Harpoon είναι πιθανό να παραμείνει το ισχυρό "μακρύ χέρι" του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και κατά πάσα πιθανότητα ο πραγματικός “αντικαταστάτης” του να είναι ο AGM-158C LRASM, ένας πύραυλος μεγάλης εμβέλειας.

Έτσι, ο NSM είναι πιθανό να γίνει το πρωταρχικό πυραυλικό σύστημα κατά πλοίων επιφανείας των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που θα λειτουργεί από μικρές πλατφόρμες όπως τα φορτηγά του Στρατού, όπως συνέβη και σε μια επίδειξη στο RIMPAC 2018, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Στρατός μπορεί να ενδιαφέρεται για το βλήμα ως έναν πολύ αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο για να υπερασπιστεί τα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και από την ξηρά.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=UuMU-lc8DZw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...