Κόσμος

O Ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να επέμβει στη Β.Συρία - Αμερικανικό P-8 πάνω από ρωσικές βάσεις - Οργή στο Κρεμλίνο

Κατασκοπευτικό αεροσκάφος P-8 των ΗΠΑ παραβίασε τα όρια της ΝΟΤΑΜ που είχε εκδοθεί από πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού κοντά στη Συρία, προκαλώντας συναγερμό στην Μόσχα.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό αεροσκάφος έκανε υπερπτήση πάνω από ρωσικά πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Προηγουμένως, η Ρωσία είχε ενημερώσει τους δυτικούς "εταίρους" για το χρονοδιάγραμμα των ασκήσεων της και όρισε τις συντεταγμένες των συνόρων της κλειστής θαλάσσης από τις ακτές της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ,  έκρινε σκόπιμο να στείλει το κατασκοπευτικό αεροσκάφος P-8A "Poseidon" στη ζώνη αυτή.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι η πρόκληση πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό αεροσκάφος με ουραίο αριθμό 168848.

Το P-8 στην συνέχεια κινήθηκε στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, αφού αγνόησε την ρωσική προειδοποίηση και πραγματοποίησε αναγνώριση στο χώρο των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Λατάκια και την Ταρτούς για περίπου μία ώρα.

Στην περίπτωση αυτή, το αμερικανικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας. Χρήση ηλεκτρονικού πολέμου κατά του αεροσκάφους των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε.

Νέα δεδομένα έχουμε όμως και στην βόρεια συριακή επικράτεια ανατολικά του Ευφράτη που αφορούν ακόμα και την επέμβαση Ισραηλινών κομάντος στις περιοχές από τις οποίες θα αποσυρθούν οι Αμερικανοί μετά την αναιτιολόγητη απόφαση του Τραμπ.    

Αμερικανό ΜΜΕ αναφέρει ότι το Κρεμλίνο και η ρωσική ηγεσία είναι αναστατωμένοι αφού έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει περιοχή στην Β.Συρία μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ιδρύματος Heritage, Jim Carafano, σταθμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία τονίζοντας ότι αυτές αποκαλύπτουν μεγαλύτερους κινδύνους ακόμα και για πιθανή γενικότερη ανάφλεξη λόγω διαφορετικών συμφερόντων.

Το Ισραήλ θα κινηθεί πιθανόν με την αποστολή επίλεκτων δυνάμεων σε συνεργασία με τους Κούρδους διότι δεν επιθυμεί την τουρκική στρατιωτική παρουσία εντός του συριακού εδάφους λόγω της συμμαχίας Τουρκίας–Ιράν.

Στην Συρία έχουμε συνεχείς αποστολές οπλικών συστημάτων προς την Χεζμπολάχ η οποία απειλεί ισραηλινό έδαφος και αυτό πλέον είναι δεδομένο.

Μεγάλες τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Συρία , ενώ έχουν διοχετευτεί έντεχνα πληροφορίες για διείσδυση Τούρκων κομάντος μαζί με αντάρτες του FSA στην συριακή ενδοχώρα, χωρίς άδεια της Ρωσίας.

Σήμερα και αύριο επίσης ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τ.Μπόλτον μεταβαίνει σε Τουρκία και Ισραήλ για να κρατήσει κάποιες λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε αντικρουόμενα και πολύ μεγάλα συμφέροντα εκατέρωθεν.

Πρόκειται για μια περίεργη και ταυτόχρονα επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να επιφέρει επικίνδυνες καταστάσεις σε ολόκληρη την Μ.Ανατολή.

Το Πεντάγωνο πριν λίγο έδωσε την άδεια στις μονάδες προστασίας του κουρδικού λαού  (YPG) να κάνουν χρήση βαρέων αμερικανικών όπλων, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του ISIS στη Συρία, γεγονός που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή, ότι οι γαλλικές δυνάμεις έχουν παραμείνει και είναι έτοιμες δια παν ενδεχόμενο στη βόρεια Συρία.

Το γαλλικό αρχηγείο απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το εάν η Γαλλία διαθέτει τις χερσαίες της δυνάμεις στη βόρεια Συρία και πώς υποστηρίζει το YPG / PKK.

Περίπου 1.100 Γάλλοι στρατιώτες έχουν υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο στρατός.

Το πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ο γαλλικός στρατός επέκτεινε τα σημεία στρατιωτικής δράσης του από πέντε σε εννέα στη Συρία.

Σύμφωνα με αξιόπιστες τοπικές πηγές, περίπου 200 Γάλλοι στρατιώτες έχουν συντονιστεί με τους Κούρδους του YPG / PKK.

Όλα ξεκινούν όμως από την ξαφνική απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τα στρατεύματα του από τη Συρία, η οποία ενθάρρυνε κυβερνήσεις όπως της Δαμασκού και της Άγκυρας να κινηθούν για την πλήρωση του κενού με στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ουσία σε όλες αυτές τις κινήσεις έγκειται στο ότι, εφόσον αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα τότε Τούρκοι, Σύροι, Ισραηλινοί θα φαγωθούν μεταξύ τους για να ελέγξουν τα εδάφη αυτά και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα και σε άλλες περιοχές όπως η Α.Μεσόγειος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ