Κύπρος

Προ τετελεσμένων η Τουρκία - ΗΠΑ: «Θα προστατεύσουμε την Κύπρο» - Κανένα έλεος στον Ερντογάν - Αλλάζει ο χάρτης της Α. Μεσογείου

Αλλάζουν όλα πλέον στην Α. Μεσόγειο. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυτή την στιγμή, συμπίμπτουν με αυτά του Ελληνισμού. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δώσουμε όλα στις ΗΠΑ.

Χρειάζεται μία σοβαρή στρατηγική, όπου ταυτόχρονα θα έχουμε ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία. Θα ήταν τεράστιο λάθος να αποκλείσουμε την Μόσχα και να μαντρωθούμε μόνο στην συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Σίγουρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι χειρότερες από ποτέ. Αυτό η Αθήνα πρέπει να το εκμεταλλευθεί και οφείλει να κερδίσει. Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται. 

Η συμμαχία μας αναπτύσσεται, σφυρηλατείται και όλα δείχνουν πως μαζί με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, δημιουργείται ένας άξονας, που θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής.

Οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεχτικές και η χώρα μας πρέπει να κερδίσει ακόμα περισσότερα στο γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται στην περιοχή μας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ουάσιγκτον και αποτελεί από τη μια βαρυσήμαντη δήλωση προθέσεων.

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μη δημιουργήσει εμπόδια στις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Ο κ. Μίτσελ, ο οποίος υποδέχθηκε τον γράφοντα στο γραφείο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Παρασκευής, μόλις 24 ώρες μετά τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι δηλώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς την ίδια στιγμή, η Άγκυρα μετακινεί δυνάμεις στα Κατεχόμενα. Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με μία επιλαρχία αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4 (σαράντα δύο άρματα μάχης συνολικά), γερμανικής κατασκευής, η οποία εδρεύει σε στρατόπεδο στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας (εκεί ευρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού).

Τα τουρκικά άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από την Ανατολική Θράκη και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Για το γεγονός είναι ενήμερες οι αρμόδιες Αρχές της Κύπρου που επιβεβαιώνουν την έλευση των Leopard και κάνουν λόγο για «συνήθη» αντικατάσταση αρματικού υλικού με άλλο.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι φέρονται να προέβησαν σε αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Μ48-Τ2, που αποσύρθηκαν και τα οποία υστερούσαν επιχειρησιακά σε σχέση με τα κυπριακά άρματα Τ80, ρωσικής προέλευσης, που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Παρόλα αυτά, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μετακινεί στην Κύπρο αυτού του τύπου τα άρματα μάχης, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα στρατιωτικά συστήματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός σε επίπεδο στρατού ξηράς.

Η ουσία όμως είναι ότι έχουν προβεί και σε άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις και ενισχύσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Πηγές αναφέρουν ότι στην Μεγαλόνησο έχει μετακινηθεί πιθανότατα μονάδα αδιευκρίνιστου αριθμού μελών, των τουρκικών ειδικών δυνάμεων καθώς και μονάδα πεζικού και ίσως ακόμη και βαρέα όπλα.

Οι Τούρκοι στρατιώτες ενδεχομένως να μην μετακινήθηκαν μαζικά για να μην δώσουν στόχο στις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά πιθανότατα ήταν «επισκέπτες» σε μικρά γκρουπ στο νησί, ενώ στην συνέχεια επάνδρωσαν τα στρατόπεδα στα οποία κλήθηκαν να παρουσιαστούν.

Οι Τούρκοι επίσης τούς τελευταίους μήνες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη γραμμή αντιπαράταξης, ενώ σε όλα τα φυλάκια χρησιμοποιούν «διπλές σκοπιές», στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιδείξουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις προβαίνουν σε σοβαρές προκλήσεις έναντι των εθνοφρουρών στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που, για ευνόητους λόγους, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Μόνο χάρη στην μεγάλη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα των Κυπρίων εθνοφρουρών δεν έχει δημιουργηθεί «κάποιο επικίνδυνο περιστατικό».

Η Κύπρος φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας και του Ερντογάν και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό δεδομένο για το επόμενο διάστημα.

Μόνο με την ισχυρή συμμαχία Ελλάδας,ΗΠΑ,Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου θα αποφευχθούν πλέον τετελεσμένα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ