Εθνικά θέματα

Συγκινεί Κρητικός Σμήναρχος - Μάχεται επί τέσσερα χρόνια να μετονομαστεί το Λιβυκό πέλαγος σε Κρητικό

Συγκινεί ο αγώνας του εν αποστρατεία κρητικού Σμηνάρχου, Μανώλη Λουτσέτη, να μετονομαστεί στο Λιβυκό πέλαγος σε Κρητικό. Τέσσερα χρόνια διαρκεί αυτός ο αγώνας και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να πετύχει το όραμά του.

Κρητικός Σμήναρχος εν αποστρατεία έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια εκστρατεία για την ορθή ονομασία της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης. Ο κρητικός Σμήναρχος εν αποστρατεία, Μανώλης Λουτσέτης, εδώ και 4 χρόνια δίνει έναν αγώνα μέσω επιστολών σε κρατικές υπηρεσίες, για τη μετονομασία του Λιβυκού πελάγους σε νότιο Κρητικό πέλαγος.

Όπως αναφέρει, η μετονομασία αυτή έχει συμβεί από το 1999 σε υπηρεσίες, (πχ γεωγραφική υπηρεσία στρατού) και επίσημους Ελληνικούς χάρτες (ΕΜΥ) όμως το ίδιο δεν ισχύει για τα σχολικά βιβλία. 19 χρόνια λοιπόν μετά την επίσημη μετονομασία του πελάγους σε νότιο Κρητικό, σχολικά και όχι μόνο βιβλία συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο “Λιβυκό”.

Εκτός από την αποστολή επιστολών προς το Υπ.Παιδείας και σε εκδοτικούς οίκους, έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με την οποία ενημερώνει τον κόσμο για την ορθή ονομασία του νότιο κρητικού πελάγους.

Στην επιστολή του εξηγεί:

Σύμφωνα με τα σχολικά βιβλία ο γεωγραφικός χαρακτηρισμός μιας θαλάσσιας περιοχής δίδεται από το όνομα της κύριας ακτής που περιβρέχει. Σύμφωνα με αυτό τον ορισμό ξεκίνησα πριν από 4 χρόνια την αλληλογραφία με το Ελληνικό Κράτος για τη μετονομασία του Λιβυκού πελάγους σε νότιο Κρητικό πέλαγος, λόγω του ότι περιβρέχει τις ακτές της νότιας Κρήτης.

Από τότε διαπίστωσα με τα επίσημα έγγραφα που μου έστειλαν οι Υπηρεσίες οι Οργανισμοί και τα Υπουργεία , ότι η μετονομασία αυτή έχει γίνει τουλάχιστον από το 1999.

Στους επίσημους Ελληνικούς χάρτες που εκδίδονται από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, και από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη, είναι < βόρειο Κρητικό πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης, και <νότιο Κρητικό πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης .

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization, WMO) χρησιμοποιούν τους χαρακτηρισμούς < νοτιοδυτικό Κρητικό > για τη θαλάσσια περιοχή νότια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης, και σε < νοτιοανατολικό Κρητικό –Ιεράπετρα > για τη θαλάσσια περιοχή νότια των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, και <βορειοανατολικό Κρητικό > για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, και <βορειοδυτικό Κρητικό > για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Νομών Ρεθύμνου και Χανίων >.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και η παγκόσμια μετεωρολογική υπηρεσία, χρησιμοποιούν το γεωγραφικό χαρακτηρισμό < νότιο Κρητικό πέλαγος> για τη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης, και βόρειο Κρητικό πέλαγος για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης.

Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού από το 1999 χρησιμοποιεί τους παραπάνω γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς , που φαίνονται στον Ιστορικό Χάρτη που έχει τυπώσει το 1999 για τη Βουλή των Ελλήνων.

Επίσης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχεται τους παραπάνω γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς μαζί με το χαρακτηρισμό του Λιβυκού πελάγους και μάλιστα λέει ότι δεν του δημιουργούν προβλήματα στα σχέδια του.

Απομένει ακόμη η διόρθωση των σχολικών βιβλίων και χαρτών από το Υπουργείο Παιδείας, όπου έχω απευθυνθεί αρκετό καιρό τώρα. Όλα τα έγγραφα και οι χάρτες που αποδεικνύουν τις μεταβολές αυτές έχουν σταλεί στο κ. Υπουργό Παιδείας, και περιμένουμε .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...