Κυβέρνηση

Πολιτεία-Εκκλησία: Προπαγάνδα και Άγιος ο Θεός! - Μπαράζ παραπληροφόρησης από την ΕΡΤ, προκλητικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη - Ένοχη σιωπή από την Αρχιεπισκοπή

Αφού κατακάθισε ο κονιορτός της πρώτης μάχης στο μέτωπο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Εκκλησίας, οι “Γκεμπελς” του Μαξίμου έβαλαν μπροστά την μέθοδο της προπαγάνδας με βασικό όργανο την “Πράβντα” που λέγεται ΕΡΤ και την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η ΕΡΤ, λοιπόν, σε χθεσινό της ρεπορτάζ, το οποίο μάλιστα έχει πλέον αποσυρθεί από την ιστοσελίδα της, αναφέρει: "Χαμηλοί τόνοι από την Εκκλησία ενόψει του ν/σ που εκπονεί η κυβέρνηση". Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ ανέφερε: "Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρωθυπουργό και ότι στην τελική έκβαση της προσυμφωνίας θα υλοποιηθούν οι όροι που έχουν τεθεί. Η απόφαση της Ιεραρχίας αλλά και το «θέλω» του εφημεριακού κλήρου θα βρουν ανταπόκριση εκ μέρους της κυβερνήσεως έτσι ώστε να εκπληρωθεί το αίτημά τους στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο να μην καταργηθεί η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα του εφημεριακού κλήρου, αλλά να κατοχυρωθούν τα εργασιακά του δικαιώματα, όπως στο παρελθόν, ανέφεραν εκκλησιαστικοί κύκλοι".

Είναι σαφές πως στην ΕΡΤ ή δεν γνωρίζουν να δημοσιογραφούν αφού μόνο “χαμηλοί τόνοι” δεν επικρατούν, ή παίρνουν γραμμή από άλλα κέντρα παίζοντας το παιχνίδι του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Αρχιεπισκοπής. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι είναι οι δήθεν "εκκλησιαστικοί κύκλοι" με τους οποίους επικοινωνεί η ΕΡΤ και οι οποίοι δήθεν "υποστηρίζουν πως υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρωθυπουργό"....

Με την ΕΡΤ όμως τα έβαλε και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με αφορμή όσα ειπώθηκαν για το πρόσωπό του σε εκπομπή της. Σε ανακοίνωσή του ο Ιεράρχης αναφέρει:

“Επειδή, τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος κ. Ακριβοπούλου στη σημερινή εκπομπή “Δεύτερη Ματιά” της ΕΡΤ (19-11-2018), χαρακτηρίζοντας τις απόψεις μου ότι απηχούν ακροδεξιές και χρυσαυγίτικες αντιλήψεις, θεωρώ ότι είναι άκρως προσβλητικά προς το πρόσωπό μου γι’ αυτό και την καλώ να καταθέσει το περιεχόμενο αυτών των απόψεων και των αντιλήψεών μου άλλως θα ασκήσω κάθε ένδικο μέσο, εκτός εάν ανακαλέσει άμεσα στην αυριανή εκπομπή της” .

Την ίδια στιγμη το κυβερνητικό σχέδιο παράκαμψης των αποφάσεων της Ιεραρχίας προχωράει.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου καταφέρεται ενάντια στην ΝΔ και δηλώνει:

“Η Δεξιά έχει μεγάλη προϊστορία για το πώς χειρίζεται την Εκκλησία χωρίς κανένα σεβασμό στον πνευματικό της ρόλο με μοναδικό κριτήριο το κομματικό της συμφέρον. Αυτά δεν τα ξεχνάει κανείς. Εμείς έχουμε μια άλλη παράδοση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μία επίθεση ενάντια στην Εκκλησία”.

Φιλτράροντας την τελευταία φράση αντιλαμβάνεται κανείς πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει συνοδικό σύστημα αλλά ενός ανδρός αρχή στην Εκκλησία!

Ο δε κ. Γαβρόγλου συνεχίζει:

«Και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών. Έχουμε όλο το χρόνο μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρώσουμε την συμφωνία, αλλά για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν»

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του τονίζει την ανάγκη «να γίνουν κάποια πράγματα στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας στη βάση της διακριτικότητας των ρόλων» σε συνέντευξή του-που αλλού;;;- στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Μιλώντας μάλιστα για τη συμφωνία μεταξύ Αλ. Τσίπρα και αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο Π. Σκουρλέτης εκτίμησε «ότι θα προχωρήσει, άλλωστε και η ανακοίνωση που βγήκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού καθιστά ορισμένα πράγματα αρκετά σαφή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν παραμένει ίδια η θέση για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ότι «εμμένουμε γιατί νομίζω ότι είναι το ελάχιστο αυτό που πρέπει να γίνει. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή συμφωνία «πακέτο», προβλέπει και το θέμα της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης περιουσίας, με δυνατότητα πια, να υπάρχει και μία κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους αυτής της δαπάνης (σ.σ.: της μισθοδοσίας) – και μπορεί και πολύ περισσότερο προοπτικά – τουλάχιστον όσον αφορά την πλευρά του ελληνικού κράτους».

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης είπε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε με εμπιστοσύνη και συναίνεση με την ηγεσία της Εκκλησίας, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη εξορθολογισμού των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ιστορική» συμφωνία, διότι όπως είπε «για πρώτη φορά επιχειρείται με σαφή τρόπο να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τη μισθοδοσία των κληρικών, το Ταμείο και κυρίως την καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία «τορπιλίστηκε», αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει και να δώσει διέξοδο, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, είτε με επιπλέον προσλήψεις, που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει για να καλύψει τα τεράστια κενά που παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς (της υγείας, της παιδείας, της αυτοδιοίκησης κ.ά.) είτε με την αξιοποίηση της ανενεργής μέχρι σήμερα εκκλησιαστικής περιουσίας.

Εντύπωση πάντως προκαλούν δηλώσεις και εντός της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος άφησε και αιχμές κατά ορισμένων Ιεραρχών – «επίδοξων διαδόχων» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπως τους χαρακτήρισε.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα» δήλωσε για τους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου στο θέμα. «Κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βγήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής… Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα» τόνισε.

«Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» σχολίασε ακόμα με νόημα. «Άλλο τα λόγια άλλο τα γραπτά» παρατήρησε για τις κοινές δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό. «Ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθησε μια διαδικασία, μαζί με άλλους κάνανε πλάνο» είπε για τη συμφωνία. «Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα (τα προβλεπόμενα)» επισήμανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Από την πλευρά της ΝΔ σε σημερινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 τόνισε:

“Τα κόμματα πρέπει να μείνουν έξω από τα εσωτερικά της Εκκλησίας. Αυτά ας τα λύσουν μόνοι τους οι ιεράρχες. Ένα πράγμα δεν αμφισβητείται ότι ήταν μία συμφωνία κορυφής μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Πρωθυπουργού. Από ότι κατάλαβα ακόμη από τις τοποθετήσεις των ‘μετριοπαθών’ ιεραρχών, ήταν ότι τουλάχιστον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπρεπε να είχε ενημερωθεί, αποδείχθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί”και συμπλήρωσε:

“Θα σας πως και κάτι άλλο, με το οποίο φαίνεται ότι ήταν μία μυστική συμφωνία. Συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με τον αρχηγό της ΝΔ, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία. Δεν έπρεπε να είχε ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τέταρτος σύμφωνα με το Σύνταγμα θεσμικός παράγοντας του κράτους;”

“Εμείς δεν εκτιμούμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής Πολιτείας αυτή τη στιγμή είναι η σχέση της με την Εκκλησία... Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κεντροδεξιά και πιο συγκεκριμένα τη ΝΔ ότι στο θέμα της Εκκλησίας έχουμε σταθερή άποψη κυρίως σε ότι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 3... Η Εκκλησία δεν πρέπει να μπει σε αυτή τη διελκυστίνδα κατά την προσωπική μου άποψη. Και αυτό θα φανεί και κατά πόσο ο διάλογος θα προχωρήσει όταν δούμε τη σύνθεση της Επιτροπής που θα φτιάξει η Εκκλησία για να κάνει τον διάλογο” ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Αρχιεπισκοπή διέψευσε τις πληροφορίες και τους διαλόγους ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της ΝΔ .Νωρίτερα, την είδηση διέψευσε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...