Πατριαρχεία

Παίζει «κατενάτσιο» το Φανάρι για να μην χρεωθεί την κατακραυγή-Απορούν μέχρι και οι σχισματικοί με την καθυστέρηση

Με την κατάσταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου να είναι πάλι στα άκρα μετα τα γεγονότα στην Αζοφική θάλασσα η περίοδος δεν είναι προφανέστατα η κατάλληλα για πανηγυρικές εκκλησιαστικές τομές και...Τόμους!

Το γράψαμε και τις προάλλες πως κομμάτι του παζλ της κόντρας Μόσχας-Κιέβου με άρωμα Ουάσινγκτον αποτελεί και το εκκλησιαστικό ζήτημα. Μόνο που δεδομένης της εκτροπής της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης των αντιμαχόμενων πλευρών μοιάζει πλέον σταγόνα στον ωκεανό

Στο Φανάρι προφανώς το αντιλαμβάνονται και στην Σύνοδο που ολοκληρώθηκε χθες έπαιξαν..κατενάτσιο! Δηλαδή καθυστέρηση στην καθυστέρηση...

Προχώρησε μεν στην κίνηση της κατάργησης της Πατριαρχικής Εξαρχίας Ορθοδόξων ενοριών Ρωσικής Παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη  για να δείξει πως κάτι κινείται, αλλά ουσιαστικές κινήσεις δεν έκανε. Εξέδωσε μια τυπική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έχει έτοιμο τον Καταστατικό Χάρτη της νέας Εκκλησίας, αλλά πέραν τούτου ουδεν... Ούτε ημερομηνία σύγκλισης της Συνόδου Ενοποίησης όπως είχαν προαναγγείλει Ουκρανοί αξιωματούχοι, ούτε άλλες λεπτομέρειες. Σε σημείο που ακόμη και οι σχισματικοί άρχισαν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει...

Το “Πατριαρχείο Κιέβου” συγκεκριμένα εξέδωσε ανακοίνωση πως αναμένει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

"Το Πατριαρχείο Κιέβου, σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν νωρίτερα, αναμένει επίσημες λεπτομέρειες για την έγκριση των αποφάσεων των συνοδικών, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο Κιέβου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κοινές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων στα κομμάτια της διαδικασίας σύντομα θα ολοκληρωθούν επιτυχώς μαζί με τις προπαρασκευαστικές εργασίες"είπε στο μήνυμα.

Διευκρινίζει δε ότι μετά την έγκριση του Καταστατικού Χάρτη θα χορηγηθεί στο νέο προκαθήμενο ο Τόμος της αυτοκεφαλίας.

Από την πλευρά της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθυστερεί την διαδικασία ίδρυσης αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία.

"Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης για άλλη μια φορά, νομίζω ότι ήταν για τρίτη φορά, μίλησε για την αυτοκεφαλία αλλά δεν έδωσε ούτε κάποια ημερομηνία για τη λεγόμενη Σύνοδο ενοποίησης, αλλά συνέταξε ένα έγγραφο, ένα χάρτη για μια εκκλησία που δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει, όπως έδειξε η ελεύθερη και ανεξάρτητη βούληση που έδειξαν οι ορθόδοξοι πιστοί της Ουκρανίας υπό την ηγεσία του μητροπολίτη Ονούφριου ", ανέφερε ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα, επικεφαλής του Τμήματος Εκκλησίας, Κοινωνίας και ΜΜΕ του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ροστόσλαβ Παβλένκο, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημερες στο Φανάρι ανέφερε πως ο Τόμος αυτοκεφάλιας δεν θα δημοσιευθεί μέχρι να δοθεί σε εκλεγμένο επικεφαλής της νέας τοπικής ουκρανικής εκκλησίας

Το κείμενο του τόμου υιοθετήθηκε στη Σύνοδο και θα αποτελέσει τη βάση για άλλες αποφάσεις. "Δεν χρειάζονται άλλες συνόδους ή ξεχωριστές αποφάσεις", ανέφερε ο Pavlenko στη σελίδα του Facebook.

Μιλώντας για το κείμενο του τομου, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι πρέπει να αποτελεί μέρος του καταστατικού, γιατί δηλώνει την ανεξαρτησία της εκκλησίας και στην πραγματικότητα, οι προτάσεις που υιοθετούνται στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στοχεύουν σε αυτό.

"Οι Ουκρανοί επισκόποι θα τις εξετάσουν ως προς την ένταξή τους ως στοιχεία του καταστατικού, το οποίο πρόκειται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο. Επομένως, εναπόκειται στους επισκόπους να τις εξετάσουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη Σύνοδο", ανέφερε ο Παβλένκο.

Μιλώντας για την ημερομηνία της Συνόδου, επανέλαβε ότι θα συγκληθεί τον Δεκέμβριο.....

"Τις επόμενες μέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα αποκαλύψει την ημερομηνία [για τον Δεκέμβριο] ", δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος.

"Ο Δεκέμβριος στην Ουκρανία θα είναι γεμάτος εκκλησιαστικά γεγονότα", είπε.

"Και τα επόμενα βήματα, τα οποία αναμένουμε, είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας της Συνόδου και της έναρξης των προετοιμασιών για αυτην", είπε.

Προς το παρόν πάντως άλλα είναι τα γεγονότα που είναι γεμάτη η πολιτικοεκκλησιαστικη΄ζωή του Κιέβου.

Οι υπηρεσίες της Ουκρανίας έκαναν έρευνα στο σπίτι ενός ανώτερου Ρωσού Ορθόδοξου κληρικού στο Κίεβο με την κατηγορία για «υποκίνηση μίσους»

Πρόκειται για το σπίτι του ηγουμένου της Λάβρας Pechersk του Κιέβου. Σύμφωνα με την ρωσική πλευρά οι κινήσεις αυτές στοχεύουν να εξαναγκάσουν τους επισκόπους της κανονικής εκκλησίας να συμμετάσχουν στη Σύνοδο ενοποίησης,

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...