Κόσμος

Ο Ερντογάν απειλεί και την Αρμενία: «Αποχωρήστε άμεσα από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν»

Η νέο-οθωμανική πολιτική του άκρατου εθνικισμού της Τουρκίας στοχοποιεί πλέον και την Αρμενία, μετά την Ελλάδα, Κύπρο, Συρία και Ισραήλ.

Στόχος η διερεύνηση του σχεδίου του «παντουρκισμού» και η υλοποίηση κάποια στιγμή στο μέλλον του ονείρου της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.     

«Η Αρμενία πρέπει να αποσύρει άμεσα τις ένοπλες δυνάμεις της από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν ( Ναγκόρνο/Καραμπάχ)", δήλωσε με στόμφο ο  εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν, δηλαδή ο ίδιος ο Ερντογάν.

Ο Kalin έκανε τις δηλώσεις-τελεσίγραφο στην Άγκυρα πριν λίγες ημέρες σε μια διάσκεψη για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

«Η αποχώρηση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν θα ήταν χρήσιμη και για την ίδια την Αρμενία. Η Ρωσία έχει επίσης μεγάλη ευθύνη για την επίλυση της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε ο ίδιος.

 «Η απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας είναι σημαντική για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο», κατέληξε  ο Καλίν.

Στην ουσία έχουμε μια νέα προστριβή όχι μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία αλλά και ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα, μιας και την ασφάλεια της χώρας αυτής την εγγυούνται προσωπικά οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με την στρατιωτική βάση τους στο Γκιούμρι της Αρμενίας.

Έτσι μετά το θέμα των Τάταρων στην Κριμαία ο Ερντογάν ανοίγει και το θέμα του Ναγκόρνο/Καραμπάχ εμπλεκόμενος σε μια διένεξη που γεωγραφικά δεν είναι στα δικά του χωράφια.

Από ότι φαίνεται όμως στο κόλπο είναι και η περιβόητη ΜΙΤ, η οποία έχει ανοίξει τα πλοκάμια της παντού με νέα σχέδια και ετοιμάζεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αποστέλλοντας πράκτορες της μάλιστα  στην Αρμενία.

Πριν ένα μήνα όλως τυχαίως, ένοπλος εισβολέας που ήταν Τούρκος πολίτης συνελήφθη  από ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας.

Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες παρατήρησαν έναν άγνωστο άνθρωπο που διέσχιζε τα τουρκο-αρμενικά σύνορα, είχε αναφέρει το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας στην Αρμενία.

«Ο εισβολέας παραμόνευε και χρησιμοποιώντας τις πτυχές του εδάφους προσπάθησε και εισήλθε οπλισμένος στο αρμενικό έδαφος», ανέφερε  το ρωσικό γραφείο Τύπου.

Χάρη στις επαγγελματικές ενέργειες που έγιναν από τους Ρώσους, εισβολέας  συνελήφθη.

Μιλάμε όχι βέβαια για κάποιον απλό μετανάστη, αλλά για άτομο που ήταν σε διατεταγμένη αποστολή και οπλοφορούσε.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, ο κρατούμενος είναι πολίτης της Τουρκίας.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου ξεκίνησε το 1988, όταν η Αρμενία διεκδίκησε δικό της  έδαφος από το Αζερμπαϊτζάν.

Ως επακόλουθο του πολέμου του 1992 οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το 20% του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και επτά άλλων περιοχών. Από τότε έχουμε συνεχώς πολεμικά επεισόδια με κλιμάκωση πολλές φορές.

Σύμφωνα με προ μηνών άρθρο μας με τίτλο ( Νέα θύελλα έρχεται από την Τουρκία: Σειρήνες πολέμου με την Αρμενία), είχαμε αναφέρει ότι νέο μέτωπο έχει ανοίξει  ο Ερντογάν με την Αρμενία μετά την ενέργεια του Αρμένιου προέδρου να «σχίσει» τα πρωτόκολλα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αρμενία και Τουρκία είχαν υπογράψει μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2009, για να αποκαταστήσουν σχέσεις και να ανοίξουν τα σύνορά τους, μετά από έναν αιώνα έχθρας, και τη μαζική γενοκτονία Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan είχε δηλώσει  επίσημα ότι τα πρωτόκολλα ειρήνης Αρμενίας-Τουρκίας είναι άκυρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ανέφερε και ο προεδρικός εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Χάκοβιαν στο Yerkir Media.

Απαντώντας τότε ο Ερντογάν μετακίνησε νέες ειδικές ομάδες ασφάλειας και επιτήρησης της Τουρκίας στο συνοριακό σημείο που συνορεύει με την Αρμενία στον ποταμό Arpacay, το οποίο  εκτείνεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα.

Από τότε οι Τούρκοι έχουν εντείνει την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή με πρόσχημα την μετακίνηση Κούρδων ανταρτών (ΡΚΚ) από τον Πόντο, οι οποίοι μετακινούνται από και προς την Αρμενία.

Αυτό όμως που εξάγεται ως ερώτημα από την στάση της Τουρκίας κατά μια χώρας στενότατου  «συμμάχου» της Ρωσίας είναι το εξής:

Τι σόι συμμαχία έχει η Ρωσία με τους Τούρκους οι οποίοι ανοίγουν συνεχώς θέματα σε Κριμαία, Ουκρανία (Τάταροι), Αρμενία , Συρία ( Ιντλίμπ), και αλλού;

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ