Ελληνοτουρκικά

Ολοταχώς προς θερμό επεισόδιο με την Άγκυρα - Τουρκικά ΜΜΕ: «Ελληνικό στρατιωτικό σκάφος παραβίασε τον Κόλπο του Κουσάντασι»

Δεν έχει τέλος η τουρκική μονταζιέρα, καθώς οι Τούρκοι μέσω των ΜΜΕ επινόησαν δήθεν παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικό στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος. Είναι προφανές πως η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και προσπαθεί με ευφάνταστα σενάρια να πυροδοτήσει κλίμα σύγκρουσης. Όπως φαίνεται δεν είναι τυχαίες οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν και Ακάρ.

Oπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η τουρκική Ακτοφυλακή τέθηκε σε συναγερμό ύστερα από την εμφάνιση ελληνικού ερευνητικού στρατιωτικού σκάφους, το οποίο προερχόμενο από τη Σάμο και αφού έπλευσε πρώτα σε διεθνή ύδατα, στη συνέχεια παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησε έρευνες στον κόλπο της Εφέσου (Κουσάντασι).

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, οι συντεταγμένες του ελληνικού σκάφους έχουν καταχωρηθεί και το πλοίο παρακολουθείται από ραντάρ έρευνας επιφανείας στα τουρκικά παράλια.΄

Με την εμφάνιση των τουρκικών σκαφών της Ακτοφυλακής το ελληνικό πλοίο εξήλθε των τουρκικών χωρικών υδάτων και εισήλθε ξανά στα διεθνή ύδατα.

Μάλιστα τα τουρκικά δημοσιεύματα συνδέουν το γεγονός της εμφάνισης του ελληνικού ερευνητικού σκάφους με την προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. κάτι που όπως σημειώνεται έχει ξεκόψει η Τουρκία απειλώντας με στρατιωτικά μέτρα  εάν συμβεί.

Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε τη ρητορική του, κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης νέας κορβέτας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα αφήσει «κανένα ληστή» να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά της, αναφερόμενος στις έρευνες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπογράμμισε με νόημα «τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας».

Οι εξελίξεις του τελευταίου καιρού στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο μας θύμισαν ότι η χώρα μας πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρή και στις θάλασσες, τόνισε ο Ερντογάν. 

«Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σίγουρα δεν θα δεχτούμε προσπάθειες να στερήσουν τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Δεν εποφθαλμιούμε εδάφη άλλων. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Στο μεταξύ σε πολεμικές απειλές προέβη και ο υπουργός άμυνας της Τουρκιας Χουλουσί Ακάρ τόνισε σε ομιλία του, ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ, οι συνομιλητές της να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά της χώρας στη θάλασσα της, στη ”γαλάζια πατρίδα της"

«Ακόμη είναι στη μνήμη μας το εμπάργκο στο οποίο καταδικαστήκαμε κατά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο’ (εισβολή 1974)», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ σε ομιλία του στην τελετή παράδοσης της τρίτης κορβέτας που κατασκευάστηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο Milgem (Πρόγραμμα κατασκευής εθνικών πλοίων). Είπε ξανά ότι θα κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι  «δυστυχώς η στάση που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν συνεχίζεται και σήμερα με άλλο τρόπο και διαστάσεις». «Παίρνοντας μαθήματα από την ιστορία κάναμε σημαντικά βήματα εθνικοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιήσαμε μια σημαντική καμπή στον τομέα αυτό. Πολλά ζητήματα που για μας ήταν όνειρο, έγιναν πραγματικότητα», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ακόμη ότι η Ανατολική Μεσόγειος η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια του διεθνούς εμπορίου ιστορικά, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο στις θάλασσες. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα οι πηγές ενέργειας αποτελούν και ένα στοιχείο έλξης στην περιοχή. «Σε αυτό το πλαίσιο το πιο σημαντικό ζήτημα ασυμφωνίας που θα καθορίσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων.

Κατά την παρενόχληση του Μπαρμπαρός πρόσφατα από τους Έλληνες φάνηκε για μια φορά ότι αυτό το το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Παρά την θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι εφαρμογές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι είναι καθαρή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα των δικαιωμάτων και συμφερόντων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές μας δυνάμεις, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προκλήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρος και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας στη θάλασσα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα πετύχει κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...