Ελληνοτουρκικά

Κλίμα σύγκρουσης στήνουν οι Τούρκοι: «Ο ελληνικός στρατός δεν πλησιάζει καν τα Ίμια» - «Η Τουρκία είπε την τελευταία λέξη» - Προκαλεί η Άγκυρα

Προκαλεί η Άγκυρα κατά πάγια τακτική, καθοδηγώντας τα τουρκικά ΜΜΕ να δημοσιεύσουν προπαγανδιστικά άρθρα για το ζήτημα των Ιμίων.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε άρθρο που φιλοξενεί, αναφέρει πως το τουρκικό casus belli για τα 12 ν.μ, έχει "τιθασεύσει" την Ελλάδα, η οποία όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Οι προκλητικές κινήσεις και η προβοκάτσια από την Άγκυρα δεν έχει τέλος και ενώ έχουν καταντήσει πλέον γραφικοί, όσα λένε και πράττουν δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα από την ελληνική ηγεσία.

Θα αντιδράσει όπως αρμόζει το Μαξίμου;

Προκλητικά δημοσιεύματα από τουρκικά ΜΜΕ όπως η Milliyet, που κάνουν λόγο ακόμη και για «στρατιωτική νίκη» της Τουρκίας στα Ίμια, πυροδότησε το τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΙΗΑ, που αναφέρει ότι «μετά τη στρατιωτική βάση που εγκατέστησε η Τουρκία στο νησί Τσαβούς (σ.σ. εννοεί το φυλάκιο με το ραντάρ που παρακολουθεί το Αιγαίο), οι Έλληνες στρατιώτες δεν πλησιάζουν πια τις βραχονησίδες Ίμια».

Σύμφωνα με το sigmalive, το τηλεγράφημα του πρακτορείου προσθέτει ότι «η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία δεν αφήνει ούτε πουλί να πετάξει, συνεχίζει αδιάκοπα την 24ωρη παρακολούθηση της περιοχής». Και συνεχίζει προκλητικά:

«Την τελευταία λέξη στις βραχονησίδες Ίμια, που αποτελεί το σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και 25 χρόνια, την έβαλε η Τουρκία. Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβιάζουν εδώ και χρόνια τα τουρκικά χωρικά ύδατα, για μήνες δεν περνούν καν από τα Ίμια».

Το τουρκικό πρακτορείο, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τις ίδιες φράσεις και δείχνοντας και φωτογραφίες των Ιμίων χωρίς ίχνος ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας δίπλα τους, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συνεχίζει να επικρατεί ησυχία στις βραχονησίδες Ίμια, που είναι 3 μίλια μακριά από τη συνοικία Γκιουμουσλούκ της Αλικαρνασσού. Από όταν εγκαταστάθηκε στρατιωτική βάση στο νησί Τσαβούς, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μίλι από τις βραχονησίδες Ίμια, οι Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούν πλέον να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβίαζαν κάθε μέρα τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 25 συναπτά έτη, τώρα φαίνεται ότι δεν περνούν καν από την περιοχή μετά τη στρατιωτική βάση στο Τσαβούς.

Οι Έλληνες στρατιώτες εδώ και περίπου τρεις μήνες δεν περνούν καν από την περιοχή και παρακολουθούν μόνο τις βραχονησίδες Ίμια από την Καλόλιμνο. Γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια ένα σκάφος της ακτοφυλακής κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολία και, όπως αναφέρεται, εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες».

«Ο ελληνικός στρατός δεν πλησιάζει καν τα Ίμια», είναι ο τίτλος των περισσότερων τουρκικών ΜΜΕ.

Anadolu: Το casus belli έχει τιθασεύσει την Ελλάδα

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, σε άρθρο-ανάλυση που φιλοξενεί σήμερα σχετικά με τη φημολογούμενη επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο στα 12 μίλια, εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, γεγονός που η Τουρκία αποκλείεται να αποδεχτεί, ενώ επικροτείται επίσης το casus belli ως την ιδανική επιλογή για τον εκφοβισμό της ‘ατίθασης’ Ελλάδας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Αν κοιτάξουμε την μακρά ιστορία του Αιγαίου, η Τουρκία προσπαθεί πάντα να διατηρήσει το υπάρχον στάτους κβο, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο, ενώ είναι επίσης προφανές ότι δεν πρόκειται καν να τις αποδεχτεί», αναφέρει το άρθρο που υπογράφει ο Φερχάτ Ερτζουμέν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σε πανεπιστήμιο της Κων/λης με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου.

Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει τα τετελεσμένα της στο Αιγαίο

Παρά την τελευταία απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραπέμψει το θέμα των 12 μιλίων στη βουλή για να συζητηθεί και παρότι το θέμα αφορά στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, κατά τον Ερτζουμέν το θέμα αυτό δεν ξέφυγε της προσοχής της Τουρκίας και προέβη δίκαια στις σχετικές αντιδράσεις κατά της Αθήνας.

«Η Ελλάδα βλέποντας το Αιγαίο ως ‘εσωτερική, δική’ της θάλασσα, προσπαθεί να την ιδιοποιηθεί εξ ολοκλήρου, ξεκινώντας από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και φτάνοντας μέχρι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα, και παράλληλα να το επιβάλλει στην Τουρκία», αναφέρει ο Ερτζουμέν, που τοποθετεί την Ελλάδα στη θέση του ‘θύτη’, υποστηρίζοντας ότι «από το 1930 και μετά η Ελλάδα ήταν πάντα εκείνη που προσπαθούσε να επεκταθεί στο Αιγαίο εναντίον της Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, δεν δίστασε να ερμηνεύσει με βάση το κέφι της το διεθνές δίκαιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη τις, η οποία τελεί υπό την εγγύηση βέβαια τις αβλαβούς διέλευσης των τουρκικών πλοίων. Γιατί, σύμφωνα με το Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν το επιθυμεί να δώσει άδεια για αβλαβή διέλευση, υποχρεούται να το κάνει.
Αναξιόπιστη η Ελλάδα

Ωστόσο, ο Ερτζουμέν αμφισβητεί την αξιοπιστία τις Ελλάδας ότι θα εφαρμόσει το δίκαιο, φέρνοντας ως παραδείγματα τη στάση τις στο Κυπριακό, στα νησιά του Αιγαίου και τις 8 Τούρκους στρατιωτικούς τις οποίους έχει δώσει καταφύγιο, παρά τις αντιδράσεις τις Τουρκίας.

«Οι εντάσεις στο Κυπριακό, οι αντικρουόμενες απόψεις για το FIR και τις ζώνες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, η στήριξή τις κατά τη δεκαετία του ‘90 στο PKK και σήμερα κατά των μελών τις FETÖ οδηγούν σε ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία τις Ελλάδας», σημειώνει ο Τούρκος καθηγητής στο ‘Αναντολού’, για να προσθέσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα έχει συμμαχήσει με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο προκειμένου να αποκλείσει την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο πρώτος και θεμελιώδης λόγος ύπαρξης χωρικών υδάτων είναι η προστασία μιας παράκτιας χώρας από απειλές στη θάλασσα. Ωστόσο, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια, θα προκαλούσε ολέθριες συνέπειες για την Τουρκία και η θέση της θα γίνονταν αρκετά μειονεκτική.

Επιτυχημένη συνταγή το casus belli για την ‘ατίθαση’ Ελλάδα

Για να αποτρέψει κάτι τέτοιο η Τουρκία έχει λάβει μία τέτοια ριζοσπαστική απόφαση, όπως το casus belli, σύμφωνα με το άρθρο του Τούρκου ακαδημαϊκού, την οποία μάλιστα θεωρεί ‘επιτυχημένη’.

«Η Τουρκία από την αρχή έχει ανακοινώσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αιτία πολέμου (casus belli) και αυτό είναι πολύ ριζοσπαστική απόφαση, με την οποία η Τουρκία δείχνει την αποφασιστικότητά της. Άλλωστε σε διπλωματικό επίπεδο για πάνω από είκοσι χρόνια ήταν ένα επιτυχημένο βήμα προκειμένου να τιθασεύσει την Ελλάδα», εκτιμά ο Ερτζουμέν, ο οποίος καταλήγει ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του Αιγαίου, αν γίνουν βήματα που υπονομεύουν τα συμφέροντά της, ούτε πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σαν το Αιγαίο, όπου και οι δύο χώρες έχουν νόμιμα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ