Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας & η Ρωσία – Μερική επιστράτευση στην Ουκρανία – Η Άγκυρα στηρίζει Ποροσένκο!

Δημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2018, 5:23 μμ | Ανανέωση: Νοέμβριος 27, 2018 στις 8:02 πμ

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες διέταξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, έπειτα από το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε χθες, Κυριακή, στα στενά του Κερτς, στην Κριμαία με ρωσικά πλοία να ανοίγουν πυρ κατά του ουκρανικού ναυτικού.


Tην ίδια στιγμή, έντονη είναι η κινητικότητα του Ρωσικού Στρατού κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων σε βορρά, ανατολή και νότο, όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα και προετοιμασίες από πλευράς των Ρωσικών ΕΔ.

Πριν από λίγο μάλιστα γνωστοποιήθηκε ότι η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, όπως μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Μπαράζ επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους


Με το που έγινε γνωστό το θερμό επεισόδιο, αντιρώσοι, εθνικιστές διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά μπροστά από το κτίριο του ρωσικού προξενείου στην πόλη Χάρκοβο.

Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται εκτάκτως

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΙΕΒΟ!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα. «Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.


Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αψιμαχίες στο Ντονμπάς, με το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίζει να βομβαρδίζει τους αυτονομιστές!