Βαλκάνια

Ρωσική προειδοποίηση σε Πρίστινα: «Μην υπερτιμάτε τις δυνάμεις σας» - Στους δρόμους οι Σέρβοι - Ρωσία-Κίνα έτοιμοι για επέμβαση στο Κόσοβο

Βούτσιτς προς τον Ρώσο πρέσβη: "Δεν έχουμε λόγο να εμπιστευόμαστε πλέον το ΝΑΤΟ".

Ραγδαίες εξελίξεις νέου τύπου έχουμε και σήμερα μετά τα χθεσινά γεγονότα στην Βόρεια Μιτρόβιτσα με τις μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων Σέρβων κατά του σχεδίου των Αλβανών.

Σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάντρ Τσεπούυριν, πήρε την σκυτάλη από το ΥΠΕΞ της χώρας του και απείλησε τις αρχές της Πρίστινα: «να μην υπερεκτιμούν τις εξουσίες τους», αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Για το ευρύ κοινό πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ παλαιότερα, με τα οποία ορίζονταν η ίδια ως εγγυήτρια χώρα.

Το μόνο που απομένει είναι να δούμε πως θα κινηθεί η Μόσχα το επόμενο διάστημα απέναντι σε ΝΑΤΟ, KFOR και Αλβανούς που προκαλούν συνεχώς.

Ο Ρώσος διπλωμάτης μέσω Twitter σχολίασε την απόφαση της Πρίστινα να αυξήσει κατά 100% τη φορολογική επιβάρυνση για τα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και συγκεκριμένα έγραψε:

«Η ιστορία με τις «φορολογικές κυρώσεις» της Πρίστινα σε αγαθά από τη Σερβία και την Β-Ε επιβεβαιώνει τα λόγια του Ναπολέοντα, τα οποία επαναλάμβανε ο ίδιος καθώς υποχωρούσε από τη Ρωσία το 1812: «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην νίκη και τον εξευτελισμό». Το ρητό μεταφράζεται ως εξής: «κανείς δεν πρέπει να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του».

Χθες ο Τσεπούριν συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας μετά την έξαρση της έντασης στην Β.Μιτρόβιτσα, ειδικά όταν η σερβική ηγεσία του διαμήνυσε ότι «η Σερβία δεν έχει πλέον λόγους να εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο».

Ο πρόεδρος Α.Βούτσις και η πρωθυπουργός Άννα Μπράναβιτς συναντήθηκαν με τον Ρώσο διπλωμάτη το πρωί της Παρασκευής, λίγο μετά την επιδρομή της Αλβανικής αστυνομίας και τις συλλήψεις στο Σερβικό Βορρά του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Βούτσιτς και η Μπράναβιτς "ευχαρίστησαν τον Ρώσο πρέσβη διότι η Ρωσία κατανοεί ακριβώς τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο- Μετόχια και πώς απειλούνται η ειρήνη και η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή", αναφέρει σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η χθεσινή δράση των Αλβανών ήταν "η ισχυρότερη προσπάθεια να τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι στιγμής".

Ο ίδιος δήλωσε ότι στην παρούσα κατάσταση, «η Σερβία θα συνεχίσει να ενεργεί σοβαρά και υπεύθυνα, αλλά και ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να εμπιστεύεται την αποστολή KFOR ή το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς αποδείχθηκε ότι όλα όσα ειπώθηκαν για την μη εισβολή ξανά των αλβανικών ειδικών δυνάμεων Rosu (την προηγούμενη μέρα) ήταν ψέματα».

Ο Τσεπούριν τόνισε ότι η ρωσική ηγεσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, όπως φαίνεται από τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πιστεύει ότι η Σερβία, ως σοβαρό κράτος, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με προκλήσεις και απειλές αντιπαράθεσης με υπεύθυνο τρόπο.

Την ίδια ημέρα μετά τον Ρώσο πρέσβη, Βούτσιτς και Μπράναβιτς συναντήθηκαν με το Κινέζο πρεσβευτή, ο οποίος υποσχέθηκε τη στήριξη της χώρας του στη Σερβία.

Ο Κινέζος πρεσβευτής Li Manchang απάντησε στο σερβικό αίτημα, λέγοντας ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κίνας σχετικά με αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Σέρβος πρόεδρος και η πρωθυπουργός ζήτησαν από τον Λι να μεταβιβάσει στην κινεζική ηγεσία ότι η Σερβία "δεν ήταν ποτέ σε πιο δύσκολη κατάσταση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για ειρήνη και σταθερότητα, για μια σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση για την επίλυση όλων των προβλημάτων".

«Η εισβολή των Αλβανών της μονάδας Rosu στη Βόρεια Μιτρόβιτσα έδειξε ότι οι δυνάμεις της KFOR και το ΝΑΤΟ, εξαπάτησαν σκόπιμα το ευρύ κοινό και σήμερα είναι σαφές σε όλους ότι έχουν εντολές για συμπαιγνία με τις δυνάμεις των Αλβανών», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η Σέρβα πρωθυπουργός δήλωσε ότι, όσον αφορά τη θέσπιση φόρου (100%) για τα σερβικά αγαθά, αναμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για παραβίαση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, αλλά και του ΟΗΕ, λόγω της συμφωνίας (περιφερειακού ελεύθερου εμπορίου).

Ο Κινέζος πρεσβευτής τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Πρόεδρος της Κίνας «θα ενημερωθεί για τα πάντα» και ότι η Σερβία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Κίνας.

Σε άρθρο μας με τίτλο («Μεγάλη Αλβανία» προ των πυλών – Άγκυρα: «Τα Τίρανα θα έχουν πάντα την υποστήριξή μας» – Μανιφέστο κατά Ελλάδας και Σερβίας), είχαμε αναφέρει ότι σε ένα μανιφέστο κατά Ελλάδας και Σερβίας προχώρησε αλβανικό δημοσίευμα, που τόνισε επανειλημμένως τον σημαντικό ρόλο της Αλβανίας στα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο (!?) αλλά και την ένθερμη υποστήριξη της Τουρκίας στα αλβανικά σχέδια.

Το επίμαχο δημοσίευμα τόνισε πως τα Τίρανα αυξάνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους κατά πολύ, με αίτημα του ΝΑΤΟ, ενώ σκοπός είναι η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Σερβίας στην περιοχή.

Το σχέδιο σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές είναι παλαιό και υποχθόνιο και αφορά την ένωση όλων των περιοχών με Αλβανούς και η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, που θα υλοποιήσει τον ρόλο του «χωροφύλακα» στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Αν το επιτρέψουν με οποιοδήποτε τρόπο αυτό οι Ρώσοι, θα χάσουν την «αυλή» που έχουν στην χερσόνησο μας και θα περιοριστούν αυστηρά μέσα στα όρια των συνόρων τους. Αυτό όμως με την σειρά του θα σήμανε την αρχή του τέλους για την Μόσχα.

https://youtu.be/qCArhgfx344?t=2

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...