Ελληνοτουρκικά

Προβληματισμός στην Τουρκία: «Το Ισραήλ υποστηρίζει ξεκάθαρα Ελλάδα-Κύπρο» - «Συγκεντρώνουν δυνάμεις εναντίον μας»

Έξαλλοι και κυρίως πανικοβλημένοι είναι οι Τούρκοι από την στρατιωτική συμμαχία Ελλάδος –Κύπρου –Ισραήλ, ενώ στο μικροσκόπιο έχει τεθεί και η Αίγυπτος, διότι διαπιστώνουν ότι περικυκλώνονται συνεχώς από παντού.

Για αυτό και «φωνασκεί», απειλώντας Αθήνα και Λευκωσία, ολόκληρη η τουρκική ιεραρχία από τον Ερντογάν έως τον τελευταίο υπουργό προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.       

"Ο στρατός τους Ισραήλ σε συνδυασμό με τις  στρατιωτικές ασκήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Α.Μεσόγειο, δίνει μια μεγάλη «ηθική υποστήριξη» στις χώρες αυτές. Οι Σιωνιστές στηρίζουν στους Έλληνες", γράφει ο τουρκικός τύπος απηχώντας σαφώς τις απόψεις του Ερντογάν, ενώ έχουμε για πρώτη φορά και μια ιρανικού τύπου ρητορική για τους Εβραίους.

Η Ελληνική Εθνική Φρουρά έχει αυξήσει κατακόρυφα τις στρατιωτικές της ασκήσεις με τους Ισραηλινούς τους τελευταίους μήνες.

Η ηθική υποστήριξη του Τελ Αβίβ στους Έλληνες που διαφοροποίησαν το προφίλ των στρατιωτικών τους ασκήσεων με το Ισραήλ, ήταν η πιο σημαντική λεπτομέρεια η οποία προσέλκυσε την προσοχή του τουρκικού γενικού επιτελείου.

Υπάρχουν εντυπωσιακές εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα με την παρουσία ισραηλινών κομάντος και προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών αλλά και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία καταγράφουν το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Πρόσφατα η εθνική Φρουρά, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, και η Αγγλία διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις απομονώνοντας εντελώς την Τουρκία από την Α.Μεσόγειο και αυτό φόβισε την τουρκική πλευρά.

Στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «ΝΕΜΕΣIΣ- 2018» «ΙΑΣΩΝ-2018» και «Νικοκλής-Δαβίδ-2018» έχουν επιφέρει την δημιουργία μιας ισχυρής στρατιωτικής συμμαχίας ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ, ενώ το Τελ Αβίβ προμηθεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά και με οπλισμό για την αντιμετώπιση των τουρκικών δυνάμεων, για την περίπτωση που αυτό απαιτηθεί στο μέλλον.

Το Gokcen Goksal News, δημοσίευσε βίντεο των επίλεκτων ισραηλινών δυνάμεων (IDF) από πρόσφατη άσκηση με Ελληνοκύπριους στο Twitter η οποία υλοποιήθηκε στην μεγαλόνησο.

Ο διοικητής του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και ο ισραηλινός Διοικητής Υποστράτηγος Yacov έδωσαν το στίγμα της στρατιωτικής συνεργασίας τους η οποία στρέφεται σαφώς κατά της Τουρκίας, προκαλώντας κύματα ανησυχίας στην Άγκυρα.

Οι εικόνες που έχει αναρτήσει ο ισραηλινός στρατός (IDF) στην επίσημη ιστοσελίδα του, δίνουν μεγάλη σημασία στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ως μια χειρονομία καλής θέλησης στους Έλληνες, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα yeniakit.com.tr.

Ελλάδα και Κύπρο όμως έχουν την πλήρη υποστήριξη και της Ευρώπης!

Η παρουσία στην άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018» χωρών της ΕΕ ήταν ολοφάνερο γράφουν οι Τούρκοι, που βλέπουν μια "θηλιά" να περικλείει την χώρα τους στην Α.Μεσόγειο.

Ελλάδα και Γαλλία απέστειλαν στην άσκηση ΝΕΜΕΣIΣ από μια φρεγάτα κατευθυνόμενων βλημάτων, ενώ συμμετείχαν 4 περιπολικά πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού μαζί με ένα ελικόπτερο. Το Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε ένα ελικόπτερο BellGriffin και τρία πολεμικά αεροσκάφη.

Στις ασκήσεις, η εθνική Φρουρά χρησιμοποίησε ισραηλινά αυτόματα τυφέκια Tavor X 95 και NEGEV. Η IWI Company, η οποία παράγει τα αυτόματα τυφέκια X 95s, ξεκίνησε την  μετεγκατάσταση εργοστασίου της στη ελληνοκυπριακή πλευρά για την κάλυψη των αναγκών της, προκαλώντας οργή στους Τούρκους που παρακολουθούν πλέον ανήμποροι.

Επίσης η παρουσία των πλέων επίλεκτων Ισραηλινών μονάδων «Maglan» και «Skyriders» εκτιμήθηκε ως μεγάλη απειλή για τους τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο.

Αυτό όμως που τρόμαξε την Άγκυρα ήταν οι ασκήσεις Ισραηλινών και ελληνοκυπρίων στον αστικό πόλεμο εντός κατοικημένων περιοχών, με σενάρια απόκρουσης τρομοκρατικών  επιθέσεων, καθώς και η εντατική εκπαίδευση του Ελληνοκυπριακού Στρατού σε αυτά τα σενάρια, σε συνδυασμό με την χρήση ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένων οχημάτων  «Ηermes 450», τα αποτελούν ευθεία απειλή για τις τουρκικές δυνάμεις.

Ως γνωστόν, από 29 Οκτωβρίου έως 01 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις «ΙΑΣΩΝ -2018» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ-2018» με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς επίσης επίγειων και εναέριων μέσων της Κύπρου και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι ασκήσεις οι οποίες διεξήχθηκαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέτασαν πολλαπλά εκπαιδευτικά αντικείμενα από τα οποία εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα.

Ειδικότερα κατά την άσκηση «ΙΑΣΩΝ -2018» έγινε συνεκπαίδευση του προσωπικού της ΕΦ και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων, ενώ κατά την άσκηση «NIKOKΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ 2018», πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών στον τομέα της εξάσκησης στη μάχη σε άγνωστο και δύσβατο - ποικιλόμορφο έδαφος, με ταυτόχρονη λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω εκπαίδευσης ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ Υποστράτηγος Yacov (Kobi) Barak επισκέφθηκε από κοινού με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη τα ασκούμενα τμήματα, όπου και παρακολούθησαν μέρος των στρατιωτικών ασκήσεων.

Η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία των Ισραηλινών σε Ελλάδα και Κύπρο, η επερχόμενη αεροναυτική άσκηση «Μεδουσα-2018» με την Αίγυπτο έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα «ασφυξίας» στο παλάτι του σουλτάνου για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος έχουν τεράστια ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο, ενώ ειδικά το Τελ Αβίβ έχει βρει στην χώρα μας, σύμφωνα με ειδικούς, το «στρατηγικό βάθος» που επιθυμεί για τα γεωπολιτικά σχέδια του στην Μ.Ανατολή.

Ο Ερντογάν όμως αλλά και η σημερινή Τουρκία αποτελούν μέγα εμπόδιο στα σχέδια αυτά του Τελ Αβίβ και των ΗΠΑ και για αυτό ειδικά ο Τούρκος ηγέτης θα αποτελέσει στόχο και των Ισραηλινών ειδικά το επόμενο διάστημα.

 

https://youtu.be/4e2-Pt6cNzU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ