Εκκλησία

Κίεβο προσκαλεί Βαρθολομαίο στην Ουκρανία και Λευκορωσία τον επιπλήττει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίος κάλεσε στην Ουκρανία αξιωματούχος της Verkhovnaya Rada.

Ο Αντρέι Παρουμπί κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ουκρανία εν μέσω εκκλησιαστικής καταιγίδας λέγοντας:

"Καλώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ουκρανία", σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου Δανιήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Επίσκοπο Ιλαρίωνα του Έντμοντον από τον Καναδά, τους Έξαρχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

Ζήτησε από τους Έξαρχους να μεταφέρουν αυτήν την πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη "θα ήταν ένα μεγάλο σημάδι, ένα μεγάλο σύμβολο για την Ουκρανία και τη Verkhovnaya Rada", ανέφερε ο Parubiy, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα αποφασιστεί να χορηγηθεί στην ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία αυτοκεφαλία.

Οι Έξαρχοι από την πλευρά τους δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν τα τελικά βήματα σχετικά με το θέμα της χορήγησης του τόμου και μίλησαν για την περαιτέρω συνεργασία με το ουκρανικό κοινοβούλιο.

"Πιστεύω ότι (Ο Βαρθολομαίος) θα επισκεφθεί την Ουκρανία και θα είναι επίσης παρών στη Verkhovnaya Rada, που έλαβε αυτή την ιστορική απόφαση [το αίτημα προς τον πατριάρχη να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας]", δήλωσε ο επίσκοπος Ιλαρίωνας του Έντμοντον.

Από την αντίπερα όχθη η Λευκορωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης να αναστείλει τη διαδικασία χορήγησης αυτοκέφαλης υπόθεσης στην ουκρανική εκκλησία. Σημειώνεται πως σε λίγες μέρες τη χώρα θα επισκεφθεί ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.
Ο Μητροπολίτης Μινσκ Πάβελ , Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας, ζήτησε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος να αναστείλει τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας με την Ουκρανική εκκλησία, η οποία λέει θα μπορούσε να προκαλέσει διαίρεση στην παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία .

«Η δήλωσή μας έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να ζητήσει από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως να επανεξετάσουν, να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία, η οποία λαμβάνει τώρα  σαφείς μορφές ενός εκκλησιαστικού σχίσματος σε ολόκληρη την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Παύλος σε συνέντευξη τύπου στο Μινσκ την Παρασκευή.

Ένα σχίσμα είναι ένα φοβερό γεγονός, είπε.

"Για να καταλάβουμε κάπως τα καυτά θέματα, αποφασίσαμε να διακόψουμε την λειτουργία μας με τους Κωνσταντινουπολίτες, να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε όλες τις εκδηλώσεις υπό την προεδρία αντιπροσώπων της Κωνσταντινούπολης", δήλωσε

"Αυτό δεν είναι ακόμα αποκοπή", είπε. "Είναι μια κλήση, μια προσπάθεια να ζητήσουμε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αναστείλει αυτή την πράξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σχίσμα", δήλωσε ο Μητροπολίτης Παύλος.

"Λυπούμαστε για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία",κατέληξε

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...