Κόσμος

Η Συρία θα γίνει ο «τάφος» του Ερντογάν: Σχέδια υφαρπαγής συριακού εδάφους και εκδίωξης του Άσαντ - Αγνοούν τη «γραμμή» της Ρωσίας

Τουρκικά σχέδια για υφαρπαγή συριακού εδάφους, εκδίωξη του Άσαντ, έλεγχο της Ιντλίμπ, οθωμανικές αυτοκρατορίες και άλλα τέτοια, φαίνεται ότι πάνε περίπατο φέρνοντας τους Τούρκους οσονούπω σε σύγκρουση τόσο με την Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ. 

Η Τουρκία έχοντας πάντα την δική της ατζέντα επιζητεί πράγματα στην Συρία, τα οποία την έχουν φέρει ήδη σε υπόγεια αντιπαράθεση με τις δύο υπερδυνάμεις.   

Αρχής γενομένης του Τούρκου ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία αποσκοπεί στην απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία στην Συρία».

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1055094816109924352

Τον Πούτιν τον ρώτησε ο Τούρκος πασάς και λέει ότι πρέπει να εκδιωχθεί ο Σύρος πρόεδρος; Ποια κρυφή ατζέντα σχεδιάζουν οι Τούρκοι στην Β.Συρία όταν υπάρχουν πληροφορίες για υφαρπαγή συριακού εδάφους σε μόνιμη βάση;

Την ίδια στιγμή στο βόρειο τμήμα της Συρίας υπήρξε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και φιλοτουρκικών συμμοριών.

Η μάχη πραγματοποιήθηκε στην επαρχία του Χαλεπίου κοντά στον οικισμό Bugaz, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Manbidge, αναμεταδίδει βίντεο ρωσικό ΜΜΕ.

https://youtu.be/89XdVPr92DE

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό είναι υπό τον έλεγχο των φιλο-αμερικανικών «Συριακών δημοκρατικών δυνάμεων» και συνορεύει με τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό και τους φιλότουρκους μαχητές.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του φιλοτουρκικού συνασπισμού συμμετείχαν σε πολεμικό επεισόδιο με ένοπλες ομάδες κοντά στην Ιεράπολη.

"Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η πρόκληση προήλθε από ομάδες Σύρων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία», αναφέρουν ξένοι δημοσιογράφοι.

Ο συνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών Σον Ράιαν, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Kurdistan 24, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του φιλοτουρκικού συνασπισμού έριξαν πυρά κατά Αμερικανών πεζοναυτών.

Η υπόθεση της Ιεράπολης και των απειλών της Άγκυρας για δήθεν εισβολή αποτελεί το κύριο σημείο διαμάχης μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών.

Ενώ το έτερο ζήτημα αφορά την πόλη της Ιντλίμπ, για την κατάληψη της οποίας ετοιμάζεται ο συριακός στρατός, επειδή έχουμε άρνηση των τζιχαντιστών να εγκαταλείψουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα southfront.org.

Ο Συριακός Στρατός (SAA) και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται για μια σαρωτική στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ, διότι οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να αντιτίθενται στην αποχώρησή τους από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που αποφασίστηκε με την τουρκορωσική συμφωνία, ανέφεραν και ιρανικά ΜΜΕ.

Ο συριακός στρατός ανίχνευσε τις βάσεις και τις θέσεις των τρομοκρατών, για τις οποίες αναπτύσσει βαριά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Συριακές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες με βαρέα όπλα, άρματα μάχης, πυροβόλα όπλα, πυραύλους εδάφους-εδάφους και όλμους, ετοιμάζονται να μετατρέψουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη σε «κόλαση του Δάντη».

Συριακές πηγές αναφέρουν όμως ότι και οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να μεταφέρουν περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, προσθέτοντας ότι αυτά στοχεύουν τον συριακό στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες είναι έτοιμες να τους αντιμετωπίσουν.

Οι δυνάμεις της οργάνωσης Ajnad al-Sham που μετακινήθηκαν κοντά σε μια τουρκική θέση ελέγχου στη μικρή πόλη Sarman, έριξαν με βαρέα όπλα κατά των θέσεων του Συριακού Στρατού στην πόλη Kafraya στην Ανατολική Ιντλίμπ, που εξελίχθηκε στην συνέχεια σε μια άγρια μάχη εκ του συστάδην, αναφέρει ο συριακός τύπος.

Η ουσία όμως είναι ότι η Τουρκία δεν κατόρθωσε να πείσει τις ριζοσπαστικές ομάδες των ισλαμιστών να αποσύρουν μέλη και όπλα από τις θέσεις της αποστρατικοποιημένης ζώνης της πόλης Ιντλίμπ.

Η επίσημη τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής αυτής της ζώνης έχει ήδη καθυστερήσει.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Η μεγάλη στρατηγική της Ρωσίας: Πώς η Τουρκία μετατρέπεται σε «πληρεξούσιο» της Μόσχας – Χειραγώγηση του Ερντογάν από τον Β.Πούτιν), αναφέραμε ότι σύμφωνα με τον Amberin Zaman, Τούρκο ειδικό στην Μ.Ανατολή και αρθρογράφο της ιστοσελίδας Al-Monitor, μια συριακή στρατιωτική επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ιντλίμπ, θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Τουρκία και ο Ερντογάν την κυριαρχία του στους ισλαμιστές μαχητές της περιοχής και θα καθιστούσε την Τουρκία πιθανό στόχο για τους ριζοσπάστες.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το 60% περίπου της Ιντλίμπ ελέγχεται από την οργάνωση HTS, μια ριζοσπαστική οργάνωση ταγμένη στο τζιχάντ. Η Τουρκία κατάφερε προσωρινά να σταματήσει την συρο-ρωσική εισβολή στο Ιντλίμπ, αλλά η Ρωσία παρακολουθεί στενά και ελέγχει πλήρως την κατάσταση.

Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί στην Αστάνα απαιτεί από τους αποκαλούμενους «ριζοσπάστες» αντάρτες (τζιχαντιστές) να αποχωρήσουν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και αν δεν το κάνουν, Ρωσία και Άσαντ θα έχουν το πρόσχημα να επιστρέψουν στο αρχικό τους σχέδιο και να εισβάλλουν στην Ιντλίμπ.

Η Τουρκία θεωρείται ήδη υπεύθυνη για την μη εξάλειψη των «ριζοσπαστικών» ομάδων Τζιχαντιστών από την Ιντλίμπ, δίνοντας την άδεια στον συριακό στρατό να καταλάβει σύντομα ακόμα και την ίδια την πόλη εξοβελίζοντας τους Τούρκους και λοιπούς σε μια προσπάθεια ελέγχου της συριακής επικράτειας.

Τι θα γίνει όμως μελλοντικά όταν ο Άσαντ βρεθεί αντιμέτωπος αναγκαστικά με Τούρκους, Αμερικανούς και τα υπολείμματα των τζιχαντιστών έχοντας στο πλευρό του μόνο τους Ρώσους;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...