Κυβέρνηση

Βad Bank: Ο Έλληνας θα βάλει ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη - Αποκάλυψη: Σενάριο της Κυβέρνησης τα περι κακών κερδοσκόπων

Η κυβέρνηση κατασκεύασε το σενάριο των κακών κερδοσκόπων για να προστατέψει τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που μπορεί να γνωρίζει πως «συντονίστηκε το σχέδιο του φανταστικού εχθρού».

Με βάση την ίδια πηγή η κυβέρνηση αποφάσισε να το ρίξει στην κερδοσκοπία να κατασκευάσει ένα φανταστικό εχθρό γιατί εάν προσδιόριζε τις αιτίες του προβλήματος θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση στην αγορά.

Σε μια συνάντηση που είναι μικρής διάρκειας στο Μαξίμου συμφωνήθηκε ότι έπρεπε να βρεθεί μια γρήγορη και αγοραία λύση, οπότε οι κακοί κερδοσκόποι ευθύνονται…θα ήταν ένα επιχείρημα πιστευτό από την κοινωνία.

Η πραγματικότητα είναι ότι γνωρίζει τα αίτια του κλυδωνισμού των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, ωστόσο αποφασίστηκε η υποβάθμιση του προβλήματος. Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης ήταν να βγάλει τις τράπεζες από την δύσκολη θέση και να επιρρίψει την ευθύνη στους short, αναφέρει το bankingnews.gr.

Διερευνώντας το ζήτημα έπρεπε να εξακριβωθεί στις 3 Οκτωβρίου 2018 στο σύνολο των συναλλαγών πόσες ήταν οι short θέσεις και πόσες ήταν καθαρές πωλήσεις. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 70% των συναλλαγών στην ημέρα του κραχ στην χρηματιστηριακή αγορά ήταν καθαρές πωλήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι καταρρίπτεται ο μύθος περί κακών κερδοσκόπων, short που ακολουθούν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας και άλλων επιχειρημάτων διάτρητων. Όταν υπάρχουν καθαρές πωλήσεις που αγγίζουν το 70% καταρρίπτεται ο μύθος του φανταστικού εχθρού....21 εκατ ευρώ.

Η κυβέρνηση από αμηχανία, από αδυναμία, από ανησυχία μήπως η κατάσταση εκτραπεί κατασκεύασε ένα φανταστικό εχθρό.

Διάσωση τραπεζών στην Ελλάδα με έξοδα φορολογουμένων;

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank», σχολιάζει στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μεγάλη μερίδα τραπεζικών μετοχών απώλεσαν σε διάστημα μιας ημέρας (σ.σ. την Τετάρτη) μέχρι και 20% της αξίας τους. Η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών οδήγησε σε βιαστικές κινήσεις την αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα ελέχθη ότι το υπουργικό συμβούλιο εργάζεται από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών πάνω σε ένα "σχέδιο δράσης" προκειμένου να ελαφρύνουν τις τράπεζες από δάνεια υψηλού ρίσκου. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές σε πρώτη φάση. […] Τώρα γίνεται λόγος για μία Bad Bank, στην οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών».

Σύμφωνα με την FAZ, «για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως οικονομική εξασφάλιση (σ.σ. εγγύηση) μέρος του μαξιλαριού ρευστότητας των 24,1 δις ευρώ, για το οποίο είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στις Βρυξέλλες έχει διαψευσθεί συμμετοχή του ESM στα σχέδια» αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες ενυπόθηκων δανείων».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της

«Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες», γράφει για το ίδιο θέμα η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι απώλειες λάμβαναν ολοένα και πιο απειλητικές διαστάσεις» την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς αισθάνθηκε φόβο και αντέδρασε άμεσα. Τώρα μια διάσωση (σ.σ. των τραπεζών) φαίνεται να είναι κοντά –ωστόσο ενδεχομένως με έξοδα των φορολογουμένων», επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου σε σχέση με το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού κλάδου που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «τα τοξικά δάνεια θα πρέπει να διασφαλιστούν. Επί της αρχής αυτό θα ήταν δυνατό εάν μια Bad Bank πωλούσε σε επενδυτές ομόλογα, μερικά εκ των οποίων θα λάμβαναν κρατικές εγγυήσεις. Τις πιθανές απώλειες θα καλούνταν να επωμιστούν σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι».

Η Handelsblatt αναφέρεται σε ανταπόκρισή της σε «σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες της Ελλάδας». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, η απομάκρυνση των επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές έχει δύο βασικούς λόγους: τον κίνδυνο που απορρέει από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και τις ανησυχίες για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία του τριμήνου που δημοσιεύθηκαν στο τέλος Αυγούστου.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα» τον τρόπο στήριξης των τραπεζών, αναφέρει η Handelsblatt, ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι «το σχέδιο είναι παρόμοιο με το μοντέλο που είχε συμφωνήσει το 2016 η Ιταλία με την ΕΕ για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και το οποίο εφήρμοσε με επιτυχία».

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιρρίπτει τώρα την ευθύνη σε "κερδοσκόπους", οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές πολιτικά για τον Τσίπρα. Η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες τρομάζει τους ξένους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου η οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά. Και το αξιόχρεο της χώρας πλήττεται από αυτήν την εξέλιξη».

Αυτά είναι τα 3 funds που θα αγοράσουν τα δάνεια που θα ξεφορτώσουν οι τράπεζες από τα βιβλία τους

Μεγάλα επενδυτικά fund μεταξύ των οποίων το Apollo, το Bain Capital και η Intrum έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να εμπλακούν ενεργά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών μέσα από την ενεργοποίηση εργαλείων όπως το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Schemes – APS), που μελετά η κυβέρνηση. Οι συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες του MonoNews τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια που χτενίζουν ήδη την ελληνική αγορά κόκκινων δανείων, παρακολουθούν στενά τις συζητήσεις με στόχο να λάβουν θέση την επόμενη μέρα.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού, όπως ονομάζεται, ενεργοποιήθηκε υπό την πίεση της καταβαράθρωσης του μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που ερμηνεύθηκε ως προάγγελος για επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η δημιουργία παρόμοιων σχημάτων επιχειρείται να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε ανάλογες επιθετικές κινήσεις, αποτρέποντας αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, δηλαδή τον SSM και την ΕΚΤ.

Κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι η εγγύηση που θα παράσχει το δημόσιο για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, κάτι που απαιτεί την έγκριση της DG Comp. Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια σχήματα λειτουργούν σε όλες τις χώρες το τραπεζικό σύστημα των οποίων αντιμετωπίζει ή αντιμετώπισε πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Μεταξύ αυτών η Ιταλία στην οποία κάθε τράπεζα έχει δημιουργήσει το δικό της φορέα μεταβίβασης κόκκινων δανείων, η Κύπρος που έχει δημιουργήσει μια άλλη παραλλαγή μεταφοράς σε ειδικό φορέα – που φέρει την επωνυμία ΕΣΤΙΑ – τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, η Ισπανία και η Ιρλανδία που ήταν και η πρώτη χώρα που δημιούργησε εναλλακτικά σχήματα, όπως η bad bank.

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός σχήματος εγγυήσεων προϋποθέτει εκτός από τη σύμφωνη γνώμη της DG Comp τη μεταφορά των κόκκινων χαρτοφυλακίων σε SPV με πώληση ή εναλλακτικά με την έκδοση τίτλου ή ακόμη και με συνδυασμό αυτών των δύο. Η μορφή που θα έχει η συναλλαγή είναι καθοριστική για το κατά πόσο τα δάνεια αυτά θα φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ επίσης καθοριστικό θέμα είναι η τιμή στην οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια αυτά. Πηγές με γνώση του θέματος, εξηγούν ότι εάν οι τιμές στις οποίες μεταφερθούν τα δάνεια είναι τιμές αγοράς, το εμπόδιο της κρατικής ενίσχυσης μπορεί να παρακαμφθεί. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα υποχρέωνε τις τράπεζες να εγγράψουν μεγάλες ζημιές και να απομειώσουν ανάλογα τα κεφάλαιά τους,

Εναλλακτικός τρόπος για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της κρατικής ενίσχυσης είναι η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων. Η λύση αυτή επιτρέπει στις τράπεζες να κρατήσουν ένα τμήμα του τίτλου που θα εκδοθεί στα βιβλία τους. Είναι λογικό ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται να μεταφερθεί το τμήμα του δανείου για το οποίο οι τράπεζες δεν έχουν κάνει προβλέψεις. Ο τίτλος για το τμήμα του δανείου που οι τράπεζες θα κρατήσουν στα βιβλία τους δεν θα συνοδεύεται με κρατική ενίσχυση και έτσι παρακάμπτονται οι αντιρρήσεις της DG Comp. Η όποια εγγύηση μπορεί να δοθεί για το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο φορέα, απαλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την τράπεζα από το «κακό δάνειο», δηλαδή αυτό που δεν έχει προβλέψεις και περιορίζοντας έτσι τις ζημιές στα κεφάλαιά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...