Οικονομία

Αραβας επενδυτής προ των πυλών ιστορικής ελληνικής εταιρείας

Να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της «Βαράγκης», που μετράει ήδη 120 έτη και τρεις γενιές, επιχειρεί ο Δημήτρης Βαράγκης. Σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες Alpha Bank και Eurobank βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενο ξένο επενδυτή για την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εμβληματικής επιπλοποιίας, φιλοδοξώντας παράλληλα να απελευθερωθεί από ένα σημαντικό τμήμα του δανεισμού και των υποχρεώσεών της.

Με τον δανεισμό να έχει μεγεθυνθεί σε δυσθεώρητα για τον κύκλο εργασιών της επίπεδα και την έλλειψη ρευστότητας να της αποστερεί τη δυνατότητα να χτυπήσει μεγάλα έργα στο εξωτερικό, η «Βαράγκης» προσέφυγε στο πτωχευτικό δίκαιο.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στα τέλη Ιουνίου ανερχόταν σε 11,569 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,572 αποτελούν μακροπρόθεσμα δάνεια και τα 4,08 βραχυπρόθεσμα. Το σύνολο των υποχρεώσεων, που περιλαμβάνει προμηθευτές και Δημόσιο, ανέρχεται στα 17,9 εκατ.

Ενα μέρος των υποχρεώσεων είναι δανεισμός της εταιρείας από την οικογένεια Βαράγκη, η οποία έβαλε σημαντικά ποσά στις αρχές της δεκαετίας –και ενώ είχε ξεσπάσει η κρίση– προκειμένου να στηρίξει τη λειτουργία της. Τους τόκους και τις προσαυξήσεις του δανεισμού αυτού ασφαλώς και δεν θα αξιώσει να λάβει η οικογένεια, αναφέρουν πηγές της διοίκησης του ομίλου.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις το 2017 ανήλθαν στα 4,116 εκατ. ευρώ από 3,564 εκατ. το 2016, αλλά το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ήταν ζημιογόνο κατά 131.000 ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα μετά φόρων ζημίες 1,7 εκατ. Με αυτόν τον ισολογισμό η «Βαράγκης» όχι μόνον αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας αλλά και αδυνατούσε να εξασφαλίσει τις εγγυητικές επιστολές και τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης που απαιτούνται για να παίρνει έργα και προκαταβολές για να τα εκτελεί στον Περσικό. Ετσι, η υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης με δικαστική επικύρωση ήταν μονόδρομος για να βγει από το αδιέξοδο αυτό με συντεταγμένο και μη αμφισβητήσιμο τρόπο.

Η διοίκηση Δ. Βαράγκη επικαλούμενη τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι και των έργων που υλοποιούνται στη συντριπτική τους πλειονότητα στον Περσικό Κόλπο και ειδικότερα σε Κουβέιτ, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ, καθώς και για την αποφυγή απομείωσης της εταιρικής της περιουσίας, κατέθεσε αίτηση με τη σύμφωνη γνώμη του 74% του συνόλου των πιστωτών για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Η κύρια αίτηση για τα προληπτικά μέτρα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα και θα ισχύσουν έως την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης που πρέπει να γίνει μέσα σε τέσσερις μήνες συνολικά από τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής.

Ετσι, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους πιστωτές για το ύψος της απομείωσης των απαιτήσεών τους, να έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της συμμετοχής του επενδυτή, η οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα είναι πλειοψηφική και να έχει συμφωνηθεί μεταξύ ιδιοκτησίας επενδυτή και τραπεζών το πρόγραμμα αποπληρωμής των εναπομεινασών υποχρεώσεων τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τους προμηθευτές, το Δημόσιο και τα Ταμεία.

Μια προσεκτική ματιά στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου του 2018, που αναρτήθηκε πριν από λίγες μέρες, αποκαλύπτει την προέλευση του επενδυτή ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει ήδη πάρει θέση σε μία από τις θυγατρικές της «Βαράγκης» στον Περσικό. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο πουλήθηκε το 66% της θυγατρικής της «Βαράγκης» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σε επενδυτή από τα ΗΑΕ, ενώ η οικογένεια Δ. Βαράγκη διατήρησε την καταστατική μειοψηφία, ήτοι το 34%.

Στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, η οποία ενοποιεί τις θυγατρικές στον Περσικό, ο Δημήτρης Βαράγκης ελέγχει επί του παρόντος το 56,568%, ενώ η πλευρά της συζύγου του, η οικογένεια Σωσσίδη, το 16,753% και άλλο 11,9% βρίσκεται, σύμφωνα με το Χ.Α., στην κατοχή του Κωνσταντίνου Ζούζουλα. Δηλαδή στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό βρίσκεται ποσοστό μικρότερο του 15%. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως μετά την είσοδο του επενδυτή η πλευρά Βαράγκη θα διατηρήσει συμμετοχή πιθανόν και καταστατική μειοψηφία, αφού είναι προφανές πως ο Δημήτρης Βαράγκης, το όνομά του και η ομάδα του αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της αξίας του ομίλου. Το άλλο είναι η εμπειρία των εργαζομένων και βέβαια το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, όπου ακόμα και σήμερα παράγονται όλα σχεδόν τα έπιπλα και οι κατασκευές που προορίζονται για τις αγορές του Περσικού Κόλπου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 98% της αξίας των έργων που εκτελεί η «Βαράγκης» αφορά πωλήσεις στο εξωτερικό, με την εγχώρια αγορά να αποτελεί κυριολεκτικά αμελητέο ποσοστό. Ηταν λοιπόν σχεδόν νομοτελειακή η ανεύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή στον Περσικό, όπου διαπρέπει ενόσω κλυδωνίζεται στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...