Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια «πέφτουν» στο χάος: «Πράσινο φως» από ΗΠΑ για δημιουργία τακτικού στρατού στο Κόσοβο - Άμεση αντίδραση από Ρωσία-Σερβία

Μέγα θέμα έχει ενσκήψει μετά τις πληροφορίες για την ανακήρυξη ίδρυσης τακτικών ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου κατά παράβαση του άρθρου 1244 του ΟΗΕ, επισύροντας την δικαιολογημένη οργή της Μόσχας και του Βελιγραδίου.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ άλλαξαν ξαφνικά τη θέση τους και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα, έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την δημιουργία στρατού και σύσταση Υπουργείου Άμυνας.

Τα επόμενα τρία χρόνια, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα αγοράσουν όπλα αξίας 300 εκατ. ευρώ για το στρατό τους, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι Αλβανοί θα αγοράσουν 100 άρματα μάχης M1A1, 300 Τζιπ και ΤΟΜΑ M113 A2 καθώς αντιαρματικά συστήματα από τα αμερικανικά αποθέματα.

Τα σχέδια αγοράς βαρέων όπλων ανακοινώθηκαν λίγο μετά την έγκριση του νόμου για την ίδρυση του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος θα αποτελείται από 5000 στρατιώτες και θα είναι "πολυεθνικός" στα χαρτιά όμως μιας και οι Αλβανοί θα κυριαρχούν ενώ οι Σέρβοι έχουν εντολή να μην συμμετάσχουν.

Στο Βελιγράδι, έξαλλος ο Σέρβος πρόεδρος δηλώνει ότι «ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα συσταθεί στις 28 Νοεμβρίου», (ημερομηνία επετείου της αλβανικής σημαίας).

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι έχει αποκλειστικές "πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία σύστασης του στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

Ο ίδιος έκανε το σχόλιο στο Βελιγράδι, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια.

Ο Βούτσιτς έδωσε συνέντευξη Τύπου για το σοβαρό ζήτημα τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολους μήνες» και ότι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Στη συνέχεια, αφού επιβεβαίωσε ξανά ότι υπάρχει σχέδιο διακήρυξης της δημιουργίας ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου στις 28 Νοεμβρίου τόνισε:

«Αυτό είναι αντίθετο τόσο στο σύνταγμά τους όσο και στο πνεύμα όλων των συμφωνιών και του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών του Κουμάνοβο και των Βρυξελλών με το ΝΑΤΟ».

«Όταν τα λέω όλα αυτά, είναι σαφές σε σας πόσο δύσκολη είναι η κατάστασή μας, όταν όλοι οι Αλβανοί είναι ενωμένοι, ενώ εμείς δεν είμαστε στη Σερβία, για αυτό η ενότητα του λαού είναι απαραίτητη, θα χρειαστούμε τη δύναμη του λαού πλέον περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Μίλησε επίσης και για το γεγονός ότι Αλβανοί προσπαθούν να «πάρουν υπό τον έλεγχο τους με σθένος το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί από το Novi Pazar (στα νοτιοδυτικά μέρη της κεντρικής Σερβίας) και στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου».

«Προσπαθούν παράνομα να το κάνουν αυτό και κατηγορούν την ΔΕΗ της Σερβίας ότι εμποδίζει την ελεύθερη ροή ηλεκτρισμού.

Οι ίδιοι το κάνουν ωθώντας τους Αλβανούς πολίτες να κλέβουν τον ηλεκτρισμό μας λέγοντας ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν.

Δεν παραπονευόμαστε γι 'αυτό μόνο, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε το δίκτυό μεταφοράς ηλεκτρισμού μας», είπε και πρόσθεσε:

«Θέλουν επίσης να μας διώξουν και να πούνε ότι ο κύριος διαχειριστής θα είναι η αλβανική εταιρεία ηλεκτρισμού KOSTT, διαπράττοντας νόμιμη βία, για αυτό και θα γράψω μια επιστολή και θα το πω στους Γερμανούς και τους Γάλλους, ότι αυτό θα ήταν ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων.

Θα πρέπει να υπάρχουν δύο εταιρείες που θα τροφοδοτούν με ρεύμα τις Κοινότητες των Σέρβων Δήμων (ZSO) στο Κόσοβο, αλλά αυτοί (Αλβανοί) θέλουν να αναλάβουν τα συστήματα του Valac και του Gazivode σαν να είναι ιδιοκτησία του ανεξάρτητου κράτους του Κοσσυφοπεδίου», κατέληξε ο Βούτσις.

Σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο (Έρχεται «κόλαση» στα Βαλκάνια: «Αδιαχώριστη η εθνική ασφάλεια Αλβανίας-Κοσόβου» – Δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» βλέπουν οι Σέρβοι), είχαμε αναφέρει ότι η Σερβία ομιλεί καθαρά και ξάστερα για την απαρχή του σχεδίου δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας», με το οποίο θα τιναχθούν τα Βαλκάνια στον αέρα.

Την επιβεβαίωση αυτού του πάρα πολύ επικίνδυνου και για την Ελλάδα σεναρίου, μας την επιβεβαιώνει εμμέσως ο νυν Αλβανός υπουργός διασποράς Παντελής Μάικο, ο οποίος ομιλεί για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας από κοινού από αλβανικό και κοσοβάρικο στρατό.

Ο Παντελής Μάικο, χαιρέτισε την κατ ‘αρχήν έγκριση των τριών νόμων για τη μετατροπή της Δύναμης ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε τακτικό στρατό και τόνισε ότι η εθνική ασφάλεια Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου είναι αδιαχώριστη.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Διασποράς στην κυβέρνηση της Αλβανίας, σε συνέντευξη του στο Kosovapress είπε ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα κάνει ισχυρότερη και την Αλβανία.

Το μικρό (προς το παρόν) διεφθαρμένο κράτος της Αλβανίας, ενήργησε με συνέπεια ως υπηρέτης του ΝΑΤΟ, από τότε που η συμμαχία υπό αμερικανική ηγεσία υποστήριξε τους Αλβανούς τρομοκράτες στην αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Οι ΗΠΑ όμως φαίνεται ότι δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Ένα κράτος, το Κόσοβο, που αποτελείται κυρίως από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία και απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων.

Για αυτό και παλικάρια όπως ο Κ.Κατσίφας που σήκωναν ελληνικές σημαίες στην ελληνική και αυτόνομη Β.Ήπειρο, προκαλούν πρόβλημα στα σχέδια της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Για αυτό και μια απλή επιχείρηση σύλληψης του Έλληνα πατριώτη κατέληξε σε μια στυγνή  δολοφονία, διότι έτσι οι Αλβανοί ήθελαν να στείλουν μήνυμα παντού για τις άνομες προθέσεις τους στα Βαλκάνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...