Κόσμος

Οι Ρώσοι «βλέπουν» πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας: Εν αναμονή τουρκικών επιχειρήσεων κατά του YPG στη Συρία - Ισχυρή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων

Έρχεται πόλεμος Τουρκίας-ΗΠΑ επισημαίνει ρωσικό δημοσίευμα σε μια επιβεβαίωση πολλών ερμηνειών και "μηνυμάτων" που μας έρχονται από παντού πλέον.  

Οι ΗΠΑ πήραν οριστικά και αμετάκλητα δεσπόζουσα θέση γύρω και κοντά στην τουρκική επικράτεια έχοντας κατανοήσει την ολοκληρωτική αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν και την προσκόλληση του σε Ρωσία και Κίνα για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που φαντάζονται πολλοί.

Για τον Ερντογάν οι Αμερικανοί έχουν ως κύριους πληρεξούσιους στην περιοχή του Κούρδους οριστικά και για αυτό θα τους υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις, μένοντας στην Βόρεια Συρία, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για έναν πιθανό πόλεμο με την Τουρκία, η οποία «αποσκίρτησε» όπως φαίνεται από την δύση, γράφει ρωσικό ΜΜΕ.

Ο Τραμπ αν και υποσχέθηκε προεκλογικά να μείνει έξω από πολέμους στον πλανήτη για να ανορθώσει την ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία, τελικά άλλαξε ρότα ή τον "άλλαξαν" καλύτερα.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα εγκαταλείψουν σύντομα τη Συρία.

«Θα βγούμε πολύ σύντομα από τη Συρία. Αφήστε τους άλλους να φροντίσουν την περιοχή», είχε δηλώσει.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSA), John Bolton, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία "μέχρι να αποχωρήσουν ολοκληρωτικά οι Ιρανοί».

«Δεν πρόκειται να φύγουμε όσο τα ιρανικά στρατεύματα βρίσκονται έξω από τα σύνορα του Ισραήλ και αυτό περιλαμβάνει και τις ιρανικές πολιτοφυλακές», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την γνωστή ιστοσελίδα Military Times, η δήλωσή του «σηματοδότησε μια θεμελιώδη αλλαγή από τις τρέχουσες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, σε μια νέα αποστολή που επικεντρώνεται περισσότερο σε έναν γεωπολιτικό ελιγμό και επικείμενο πόλεμο».

Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος στην ουσία αποκάλυψε τον νέο στόχο των ΗΠΑ που αφορά την Τουρκία εκτός του Ιράν.

Σύμφωνα με τον James Phillips, ανώτερο ερευνητή στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής που αρθρογραφεί για το γνωστό Ίδρυμα Heritage (διαμορφώνει την πολιτική στις ΗΠΑ), οι ΗΠΑ έχουν ένα νέο σχέδιο στην περιοχή.

«Και εγώ θα προτιμούσα να κρατήσω αμερικανικά στρατεύματα επ 'αόριστον στην Συρία, επειδή εξυπηρετούν το στόχο της παρεμπόδισης της ελευθερίας κινήσεων του Ιράν και την πρόσβαση του σε γραμμές επικοινωνίας που θα συνέδεαν το δυτικό Ιράκ με το Λίβανο», δηλώνει ο ίδιος.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Συρία Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να επιδιώξει μια διαρκή παρουσία εν μέρει για να αποκόψει τις ιρανικές δραστηριότητες στη χώρα, αλλά και για ‘έναν ακόμη λόγο που αφορά τον Ερντογάν και το έλεγχο των κινήσεων του.

Πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια νέα στρατιωτική βάση κοντά στην ιρακινή πόλη Al-Qa'im στην επαρχία Anbar στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Εκεί βρίσκεται το στρατηγικό σημείο διέλευσης των συνόρων που συνδέεται με τη συριακή πόλη Abu Kamal. Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ και τα ηλεκτρονικά συστήματα ραντάρ είναι τοποθετημένα στο Kobani.

Μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία, με έκταση από το Manbij έως το Deir ez-Zor.

Οι ΗΠΑ όμως θα παραμείνουν στην Συρία για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα και την Τουρκία να επεκταθεί στην Βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ετοιμάζονται να εξασφαλίσουν τα εδάφη που κατέχουν οι Κούρδοι του YPG στις επαρχίες al Raqqa, al Hasaka και Deir Ezzor.

Πώς θα γίνει όμως αυτό μετά την αποφασισμένη και προγραμματισμένη από τις ΗΠΑ διαρκή παρουσία των στρατιωτικών τους δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές;

"Προχωρούμε ολοταχώς σε έναν πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας για την ανατολική Συρία;" διερωτάται το ρωσικό άρθρο και σίγουρα κάτι ξέρει παραπάνω.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Οι ΗΠΑ περικυκλώνουν την Τουρκία με χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή – Τι έρχεται;), αναφέραμε ότι έξαλλοι είναι εδώ και καιρό οι Τούρκοι με το αμερικανικό  Πεντάγωνο, διότι θεωρούν ότι στοχεύει δυναμικά να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου δημιουργώντας έναν «αμερικανικό άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία μέχρι τον Περσικό κόλπο.

Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν την ετήσια έκθεση τους για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), η οποία χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρεται στην μελέτη αυτή ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό προκάλεσε «έκρηξη» στην Άγκυρα.

Η μελέτη των 68 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε από τον αμερικανικό τύπο, αναφέρει την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των «φιλικών-συμμάχων» χωρών όπως φυσικά και την Ελλάδα η θέση της οποίας αναβαθμίστηκε κατακόρυφα.

Η απουσία όμως οποιασδήποτε μνείας της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην έκθεση, παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της Άγκυρας, για παραβίαση της συμφωνίας για την Συρία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και οι συνεχείς προσπάθειές των ΗΠΑ να περικυκλώσουν το τουρκικό έδαφος με αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από 40.000 σε μόλις λίγους μήνες, σε 65.000 σήμερα «χτύπησε» κόκκινο» στο Σαράι του νέου Σουλτάνου Ερντογάν.

Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά τον ψυχρό πόλεμο, σε μια προσπάθεια να περικυκλωθεί η Τουρκία από τη δύση, αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Αν συνυπολογίσουμε και τα αμερικανικά ραντάρ σε κουρδικές περιοχές στην Βόρεια Συρία και τον αμερικανικό προγραμματισμό που έχει γίνει πολλά χρόνια πριν και όχι τώρα λόγω εξελίξεων, τότε η Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν κινδυνεύει πραγματικά να διχοτομηθεί και διαλυθεί.

Η πρόσβαση των ΗΠΑ στην Κασπία εξυπηρετείται πλέον με άλλες χώρες (Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν, Γεωργία ενώ τα αμερικανικά πλοία έφτασαν στην θάλασσα του Αζόφ).

Την "δουλειά" πλέον της Τουρκίας στην Μ.Ανατολή θα κάνει πλέον το νέο υπό δημιουργία κράτος του Κουρδιστάν.

Οι Τούρκοι δεν είναι πλέον "χρήσιμοι" στην δύση όπως είναι τώρα οι Έλληνες που κατέχουν την πιο σημαντική γεωπολιτική θέση στον κόσμο. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης