Άγιο Όρος

Νέο μήνυμα Μόσχας: Μην πάτε στο Άγιο Όρος – Επείγει όσο ποτέ να πάρει θέση η αγιορείτικη κοινότητα-Γιατί όχι μια Πανορθόδοξη στο Άγιο Όρος;

“Οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πρέπει να απέχουν από προσκυνήματα στο Άγιο Όρος”, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας Διορθοδόξου Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Ίγκορ Yakymchuk δίνοντας συνέχεια σε μια σειρά από δηλώσεις που αφορούν στην αθωνική πολιτεία μετά την απόφαση της Ρωσικής Συνόδου θα διακόψει την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνδέεται με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της 17ης Οκτωβρίου σχετικά με την διακοπή της Κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, στην δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται το Άγιο Όρος.

"Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που αναδύονται, τώρα είναι η ώρα να αποφύγουμε το προσκύνημα στον Άθω και να μην συμμετέχουμε στη λατρεία υπό οποιεσδήποτε μορφές", δήλωσε ο Yakimchuk.

«Όσο για τους συνηθισμένους προσκυνητές, νομίζω ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι με όλη την αγάπη για τον Άθωνα, με όλο τον σεβασμό που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει από καιρό, για αιώνες στο ιερό βουνό, στην «κληρονομιά της Θεοτόκου», υπάρχει και η έννοια της εκκλησιαστικής πειθαρχίας . Και αν δεν υπάρχει ευλογία για κάτι, τότε δεν είναι εκεί ", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Πατριαρχείου.

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι αν κάποιος ήταν ήδη στο Άγιο Όρος, θα μπορούσε να πάει στο ναό για να προσευχηθεί και να προσκυνήσει τα ιερά. "Αλλά τουλάχιστον να μην κοινωνήσει”, δήλωσε ο Yakimchuk.

Μιλώντας για τις συνέπειες της απόφασης της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σημείωσε ότι, φυσικά, «δημιουργεί εντελώς κατανοητές δυσκολίες για τους Ρώσους κατοίκους του Άθω, οι οποίοι παραδοσιακά μνημονεύουν τόσο την Κωνσταντινούπολη όσο και τους Πατριάρχες της Μόσχας». "Όλοι προέρχονται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πώς θα συνεχιστεί η ζωή τους στον Άθω στο μέλλον είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί”, δήλωσε ο ιερέας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέαστην Ελλάδα, Σεργκέι Γκόλοβιν, δήλωσε στην RIA Novosti ότι οι προσκυνητές που επιθυμούν να επισκεφθούν τον Άθωνα έχουν προβλήματα με τη λήψη θεωρήσεων.

Επί του παρόντος, η ρωσική Μονή Παντελεήμονα έχει περίπου εκατό μοναχούς, συμπεριλαμβανομένων των δοκίμων και των εργατών.

Πάντως γενικά στην Μόσχα επικρατεί σύγχυση αναφορικά με το Άγιο Όρος αφού μέσα σε 2 μέρες έχουμε διαφορετικές δηλώσεις.

Αρχικά ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας ο αρχιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων έδωσε κάποιες διευκρινίσεις τονίζοντας πάντως πως για τις σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, έχει έρθει μια πολύ δύσκολη περίοδος.

“Η ρήξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κωνσταντινούπολης δεν σημαίνει απαγόρευση να μεταφέρονται ιερά από το Άγιο Όρος, αλλά γενικά έχει καταστεί μια δύσκολη περίοδος για τις σχέσεις της με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους”, δήλωσε

«Η απόφαση της συνόδου μας σημαίνει την αδυναμία της κοινωνίας στα μυστήρια. Δεν περιλαμβάνεται αυστηρά η ενδεχόμενη προσκύνηση των ιερών εδώ”, δήλωσε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, για τους ενορίτες του Πατριαρχείου Μόσχας, δεν απαγορεύεται να λατρεύουν ιερά σε εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης των μονών του Αγίου Όρους.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων μιλώντας στην ρωσική υπηρεσία του BBC απάντησε μεταξύ άλλων και στο θέμα που αφορά στο Άγιο Όρος, τους Ρώσους προσκυνητές, τους χορηγούς αλλά και τους μοναχούς.

Και σήμερα έρχονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις του Yakimchuk.

Η ρευστή όπως διαμορφώνεται κατάσταση σχετικά και με την πραγματικότητα των Ρώσων στο Άγιο Όρος καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη η αγιορείτικη κοινότητα να πάρει θέση.

Το λίκνο της Ορθοδοξίας δεν δύναται να μένει άπραγο σε όλη αυτήν την δίνη και επιβάλλεται η ευθεία τοποθέτησή του αφού ως πνευματικό καταφύγιο η βαρύτητα των λόγων του είναι ξεχωριστή.

Μέχρι και ρόλο διαμεσολαβητή θα μπορούσε να παίξει. Ποιος θα αρνείτο ένα κάλεσμα της αγιορείτικης κοινότητας σε μια Πανορθόδοξη Σύνοδο στο “περιβόλι της Παναγιάς” για να λυθούν τα θέματα που διχάζουν την Ορθοδοξία;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ