Εκκλησία

Φανάρι: Ο Κιέβου Ονούφριος ζητούσε αυτοκεφαλία-Αν η Μόσχα είχε απευθυνθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε σχίσμα θα είχαμε ούτε τις σημερινές στενοχώριες

Τι απαντούν ειδικοί της Ρωσικής Εκκλησίας-Αυτοκεφαλία ζητούν και οι σχισματικοί της Λευκορωσίας

Στην αντεπίθεση περνάει το Φανάρι για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Μετά την χθεσινή επίδειξη των Έξαρχων στο Κίεβο και τις δήθεν ενωτικές δηλώσεις κατόπιν της συναντήσεως με τον πρόεδρο Ποροσένκο φάνηκε ξεκάθαρα πως το νερό έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι.

Σε διπλωματικό επίπεδο το Φανάρι έκανε ένα ακόμη βήμα δημοσιεύοντας κείμενο όπου αποδεικνύεται πως και ο νύν μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ζητούσε το 1991 αυτοκεφαλία για την Ουκρανία. Αυτό προς απάντηση όσως υποστηρίζουν πως μόνο οι σχισματικοί είναι εκείνοι που απευθύνθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον περίφημο Τόμο.

Στο κείμενο που ακολουθεί από την ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου φαίνεται πως οι Ιεράρχες της κανονικής Εκκλησίας της χώρας επιμόνως άρχισαν να ζητούν και την πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία τους μόλις έγινε η χώρα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Όπως σημειώνει το Φανάρι παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί Ιεράρχες έπρεπε να απευθύνουν το αίτημά τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – μόνο αρμόδιο να χορηγεί το αυτοκέφαλο, αξιοσημείωτο τυγχάνει ότι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν υπέρ του αυτοκεφάλου είναι και ο σημερινός Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος.

Πάντως, εάν η Μόσχα, σημειώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε δεχθεί τότε το αίτημα των Ουκρανών και το διεβίβαζε στο Φανάρι, “ούτε σχίσμα θα ακολουθούσε ούτε σήμερα θα υπήρχαν προβλήματα και στεναχώριες”.

Διαβάστε τα κείμενα και τις αποφάσεις (σε μετάφραση στα Ελληνικά και Αγγλικά) εδω

Και βέβαια τέτοιες αναφορές δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες από την Μόσχα.

Το ρωσικό εκκλησιαστικό Επιστημονικό Κέντρο «Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια» ολοκληρωσε μια επιστημονική συγκέντρωση εγγράφων σχετικά με το ζήτημα της επανένωσης της Εκκλησίας του Κιέβου με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία την περίοδο 1685-1686 και αρχίζει την προ-δημοσίευση .Το σώμα των εγγράφων καλύπτει, μεταξύ άλλων, προηγούμενα γεγονότα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ιστορικές προϋποθέσεις για επανένωση.

Τα υλικό δημοσιεύεται στο τμήμα "Βιβλιοθήκη" στην ιστοσελίδα του Εκκλησιαστικού Επιστημονικού Κέντρου "Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια".

Η δημοσίευση του συνόλου των πρόσφατα ανακαλυφθέντων εγγράφων σχετικά με την επανένωση της Μητρόπολης Κιέβου με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που εκπονήθηκε από μια ομάδα ερευνητών υπό την εποπτεία του ανταποκριτή του RAS Boris N.N. Flory, προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018 με ρχές του 2019.

Πήραν αέρα και οι σχισματικοί Λευκορώσοι

Και βέβαια όπως έχουμε ξαναγράψει οι αλλόκοτες κινήσεις του Φαναρίου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και άνοιξαν την όρεξη των...απανταχού σχισματικών! “Η χορήγηση τόμου αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς, για την οποία προετοιμάζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα πρέπει να έχει αντίκτυπο και στη Λευκορωσία”, λέει ο επικεφαλής της σχισματικής "Λευκορωσικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας" (BAOC).

"Εμείς, βεβαίως, υποστηρίζουμε αυτήν την απόφαση. Ο στόχος μας είναι επίσης να νομιμοποιηθούμε στη Λευκορωσία και να λάβουμε επισήμως αυτοκέφαλο καθεστώς ", δήλωσε ο μη-κανονικός εκκλησιαστικός ηγέτης.

Από την άλλη πλευρά, η κανονική Εκκλησία στη Λευκορωσία αντιτίθεται στην παράνομη εισβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή της Ουκρανικής Εκκλησίας.

"Αν αναγνωρίσουν την Ουκρανική Εκκλησία, τα επόμενα βήματα θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με την Λευκορωσική Εκκλησία", δήλωσε εκπρόσωπος των σχισματικών στην Λευκορωσία. "Μας δίνει ένα παράδειγμα και δείχνει ότι η κατάσταση εξελίσσεται σύμφωνα με τους κανόνες. Όπως γνωρίζουμε, οι κανόνοι απαιτούν μια ξεχωριστή Εκκλησία για έναν ξεχωριστό ορθόδοξο λαό. Αυτός είναι ο 34ος απόστολικός κανόνας. Και οι κανόνες δεν συζητούνται, αλλά υλοποιούνται. Το γεγονός ότι η Λευκορωσία, ως ορθόδοξο κράτος, δεν έχει τον δικό της ανεξάρτητο προκαθήμενο είναι παραβίαση των κανόνων και καταστροφή της ιστορικότητας της Λευκορωσικής Εκκλησίας μας ", συνέχισε ο"αρχιεπίσκοπος".

"Κάτω από την τρέχουσα κυβέρνηση, οι διαδικασίες της νομιμοποίησης της Λευκορωσικής Εκκλησίας στη Λευκορωσία, η περαιτέρω ανάπτυξή της και η υποδοχή της αυτοκεφαλίας είναι ελάχιστα εφικτές. Η σημερινή κυβέρνηση υποτάσσεται οικονομικά, πολιτικά και πνευματικά στη Μόσχα ", κατέληξε ο" αρχιεπίσκοπος "αποκαλύπτοντας τα ίδια εθνικιστικά κίνητρα με αυτά που οδηγούν άλλωστε και τους ουκρανούς σχισματικούς.

Δεν είναι τυχαίο πως η σχισματική Λευκορωσική Εκκλησία δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με τις προσπάθειες του Vladislav Rizhii-Rizhskii, ιερέα της λεγόμενης "Αμερικανικής Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας". Τα κεντρικά γραφεία της BAOC βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Έχει έναν επίσκοπο, με 3 ενορίες στην Αμερική, 1 στον Καναδά, 3 στην Αυστραλία και 1 στην Αγγλία. Δεν έχει επίσημες εκκλησίες στη Λευκορωσία, αν και υπάρχουν θρησκευτικές κοινότητες εκεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...