Πατριαρχεία

Το πε και το κανε! Ο Πατριάρχης Μόσχας δεν μνημονεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ο Ιλαρίων κατηγορεί τους Αμερικάνους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος έθεσε σε εφαρμογή τα αντίμετρα της ρωσικής εκκλησίας για την απόφαση του Φαναρίου να στείλει Έξαρχους στο Κίεβο και για πρώτη φορά όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί δεν μνημόνευσε τον Πατριάρχη  Βαρθολομαίο.

https://www.youtube.com/watch?v=sJzjk6sPAio

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας αποφάσισε να μην μνημονεύει εφεξης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις Θειές Λειτουργίες επειδή η Κωνσταντινούπολη παραβιάζει τη δικαιοδοσία της Μόσχας στην Ουκρανία και εισάγει νέες τακτικές παγκόσμιας δικαιοδοσίας με λογικές παπισμού.

Οι προκαθήμενοι των 15 αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στον κόσμο μνημονεύουν ο ένας τον άλλον σε διάφορα σημεία κατά τη Θεία Λειτουργία. Βλέπετε λοιπόν και στο βίντεο πως ααφέρονται οι υπόλοιποι πλην του κ. Βαρθολομαίου.

Η Ρωσική εκκλησία αποφάσισε επίσης να αναστείλει τη συνεργασία με τους ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης και  τη συμμετοχή σε όλες τις δομές που προεδρεύουν ή συν-προεδρεύουν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εντούτοις, τα μέτρα αυτά δεν υποδηλώνουν διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας. Κάτι που πάντως δεν αποκλείστηκε για την συνέχεια.

Τα επόμενα βήματα της Μόσχας αποτυπώθηκαν άλλωστε και από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Σύμφωνα πάντως με νέωτερες δηλώσεις του Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για την αποδυνάμωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Η Αμερική ενδιαφέρεται για την αποδυνάμωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι, όπως είπε ο Zbigniew Brzezinski, γνωστός αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος πολλών προέδρων, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η κύρια δύναμη στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να καταστρέψουν, είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό συμβαίνει τώρα", δήλωσε ο Ιεράρχης.

Είναι "απολύτως προφανές" ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, "στην πραγματικότητα, η αμερικανική πλευρά είναι ανοιχτή γι 'αυτό", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

"Ο Αμερικανός πρεσβευτής συνεχώς προσφέρει συμβουλές στον κ. Poroshenko, ένας άλλος πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέπτεται συχνά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η σύνδεση είναι πολύ κοντά εκεί", δήλωσε.

"Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν δημιουργεί " μια τοπική Εκκλησία στην Αμερική "; Δεν είναι αυτό ανεξάρτητο κράτος;" αναρωτιέται στη σελίδα του στο Facebook.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν θρησκευτικοί ηγέτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενώσουν τους Ουκρανούς, στην Ουκρανία, εκτός από τον Μητροπολίτη Ονούφριο δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Κάποια εναλλακτική μορφή, που φέρεται να είναι ικανή να ενώσει όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς Ουκρανούς, θα διοριστεί σε «αυτή την ενοποιούμενη σύνοδο», την οποία οι προβοκάτορες που προσκάλεσε η Κωνσταντινούπολη στην Ουκρανία προτείνουν να συγκαλέσουν, είπε. "Αλλά δεν υπάρχει τέτοια προσωπικότητα, τέτοια προσωπικότητα υπάρχει μόνο στην κανονική Εκκλησία, και είναι ο Μακαριώτατος Ονούφριος", είπε.

Για τον δε Οικουμενικό Πατριάρχη σημείωσε: «Εμείς δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του [Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως], δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των άλλων Εκκλησιών», - εξηγώντας ότι "μπορεί, μετά από αίτησή μας, για τον συντονισμό ορισμένων δραστηριοτήτων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά όταν οι Εκκλησίες αναθέτουν σ 'αυτόν τον ρόλο , και ως εκ τούτου αν οι ενέργειές του είναι αντίθετες με τη θέση αυτής ή εκείνης της Εκκλησίας, δεν μπορούμε να τις δεχθούμε".

«Η μέση και ύπουλη πολιτική της Κωνσταντινούπολης βλάπτει όχι μόνο την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά ολόκληρη την Οικουμενική Ορθοδοξία», δήλωσε ακόμη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ