Ένοπλες Συρράξεις

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου: Προκλητικές δηλώσεις Ουκρανών κατά Ρώσων: «Θα σας καταστρέψουμε» - Πολεμικό υλικό μετακινεί το Κίεβο

Του Ευάγγελου Κόκκινου

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Ουκρανία. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει ανάφλεξη στη συγκεκρμένη περιοχή. 

Το παρασκήνιο είναι έντονο. Καμία κίνηση δεν γίνεται τυχαία. Η άνανδρη δολοφονία Ζαχάρτσενκο δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες της κατάστασης. 

Πίσω από το Ουκρανικό υπάρχει μία τεράστια διαμάχη συμφερόντων. Κρατείστε αυτό που θα σας αναφέρουμε. Ολα συνδέονται μεταξύ τους, ακόμα και οι εξελίξεις με την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Η Δύση παίζει το τελευταίο της χαρτί στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά για του συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθουμε λίαν συντόμως. 

Οι Ουκρανοί απειλούν τους Ρώσους.

Την Παρασκευή, ο υφυπουργός της Ουκρανίας Γιούρι Μπερέζα είπε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να καταστρέψει "κάθε στόλο" στη Θάλασσα του Αζόφ, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων. Ο πολιτικός επιστήμονας Aleksandr Asafov σχολίασε την προκλητική δήλωση.

Σε μια συνέντευξη με το σταθμό RT, ο αναλυτής υπενθύμισε ότι η κατάσταση των ουκρανικών πλοίων δεν είναι τόσο σε σημείο που οι απειλές κατά του ρωσικού στόλου είναι παράλογες.

"Λίγο πάνω από 60 πλοία υποστήριξης, όπως ονομάζονται στην Ουκρανία, ή αν λάβουμε υπόψη την πραγματικότητα, οι παλιές σκουριασμένες μπανιέρες δεν είναι ικανές να απειλήσουν τον ρωσικό στόλο με οποιονδήποτε τρόπο", εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας σε συνέντευξή του στο κανάλι.

Σύμφωνα με τον Asafov, αυτή η δήλωση δείχνει ότι το θέμα της θάλασσας Αζόφ εξακολουθεί να είναι οδυνηρό για τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού από τις προκλήσεις της Ουκρανίας στη θάλασσα.

Ειδικότερα, η ουκρανική ακτοφυλακή συνέλαβε φέτος το ρωσικό σκάφος Nord και έχει κατασχέσει το δεξαμενόπλοιο Mekhanik Pogodin έχοντας υπό κράτηση και το πλήρωμα του σκάφους από τις 12 Αυγούστου.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός της Ουκρανίας Γιούρι Μπέρεζα δήλωσε ότι το Κίεβο έχει "όλες τις δυνάμεις και τα μέσα" που χρειάζονται για να νικήσουν το στόλο οποιουδήποτε κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, στη Θάλασσα του Αζόφ, εντός 5-10 λεπτών, χρησιμοποιώντας σοβιετικά όπλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές αρχές εκφράζουν την πρόθεσή τους να ανταγωνιστούν τη Ρωσία στη θάλασσα, ωστόσο, τον Αύγουστο, η ηγεσία του ναυτικού της χώρας αναγνώρισε ότι δεν μπόρεσε να επιτύχει στρατιωτική ισοτιμία με τη Ρωσία στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως προβλέπεται στην αναπτυξιακή στρατηγική του Ουκρανικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την ηγεσία, το Κίεβο δεν χρειάζεται τέτοια ισοτιμία για να ανταγωνιστεί τη Μόσχα, αλλά μάλλον έναν μικρό και αποτελεσματικό στόλο, αναφέροντας ως παραδείγματα αυτά της Νορβηγίας, της Σουηδίας και του Ισραήλ.

Ωστόσο, κανένα στοιχείο του ουκρανικού στρατού δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει τη Ρωσία, είτε πρόκειται για τη θάλασσα, είτε για την ξηρά είτε για τον αέρα. Είναι όμως σίγουρο πως οι Ουκρανοί έχουν αμερικανική στήριξη για να προχωρήσουν σε τόσο ξεκάθαρες και προκλητικές πολεμικές δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ έχουν συλλέξει πληροφορίες για μια επικείμενη επίθεση της Ουκρανίας, θεωρώντας πως ο θάνατος του Α. Ζαχάρτσενκο αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια επιτυχημένη στρατικοποιημένη επιχείρηση.

Ο Ουκρανικός στρατός προετοιμάζει μια επίθεση στη Donbass μετά το θάνατο του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (RPD) Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, δήλωσε το Σάββατο ο επίσημος εκπρόσωπος της επιχειρησιακής διοίκησης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, Eduard Basurin.

Σύμφωνα με τον Basurin, το Κίεβο τοποθετεί μια ομάδα επίθεσης προς την κατεύθυνση της πόλης της Μαριούπολης.

"Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν εντοπίσει μια ομάδα κρούσης που τοποθετείται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης υπό την κάλυψη των ασκήσεων Shtorm 2018", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο μεταφέρει πολεμικό υλικό και πυροβολικό σε μια περιοχή κοντά στο χωριό Rozovka, που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να ξεκινήσει την επίθεση στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Μπασουρίν, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες τεκμηριώνονται από στοιχεία που ελήφθησαν από αεροσκάφη που είχαν καταρριφθεί.

Οι δυνάμεις DPR, από την πλευρά τους, είναι έτοιμες να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης του Κιέβου.

"Οι μονάδες μας βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης και της διεξαγωγής αντεπίθεσης σε περίπτωση που ο αντίπαλος επιτεθεί", δήλωσε.

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο (DPR), σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε έκρηξη στο εστιατόριο Separ στο κέντρο του Ντόνετσκ. Ο σωματοφύλακας του Ζαχάρτσενκο πέθανε επίσης ενώ άλλοι 11 τραυματίστηκαν.

Οι αρχές του DPR περιέγραψαν το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με τον προσωρινό ηγέτη του DPR, Ντμίτρι Τραπέζινοφ, αρκετοί ύποπτοι για την οργανωμένη δολοφονία τέθηκαν υπό κράτηση και επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε δολιοφθορά εκ μέρους του Κιέβου. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, με τη σειρά της, αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο περιστατικό.

Με τους υπερασπιστές της Donbass που έχουν μερικώς αποθαρρυνθεί από αυτή τη δολοφονία, το Κίεβο θα αισθανόταν ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία να επιτεθούν. Ωστόσο, οι άμυνες της Donbass είναι ασφαλείς και ο στρατός της Ουκρανίας είναι απίθανο να καταφέρει να προχωρήσει αν ξεκινήσει μια επίθεση.

Παράλληλα, όπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι ΗΠΑ αυξάνουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία με στόχο την ενίσχυση του Ναυτικού και των συστημάτων αεράμυνας.

Οι Αμερικανοί ενισχύουν τις Ουκρανικές δυνάμεις αυξάνοντας την προμήθεια όπλων σε ναυτικό και μέσα αεροπορικής άμυνας, την στιγμή που αναμένονται τα αντίποινα από το Κρεμλίνο.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία για την ενίσχυση του ναυτικού και της εναέριας άμυνας. Αυτό αναφέρθηκε από τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για την Donbass, Kurt Volker, αναφέρει ο Guardian.

«Χάνονται στρατιώτες κάθε εβδομάδα υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους”, δήλωσε ο Volker, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Και έτσι, σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικό για την Ουκρανία να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αυτοάμυνας και να ζητήσει βοήθεια και άλλες χώρες να την βοηθήσουν. Χρειάζονται βοήθεια επειγόντως καθώς οι εχθροπραξίες έχουν ξεκινήσει. «

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...