Κόσμος

Γεωστρατηγική κόντρα Μόσχας-Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία - Έρχονται πολεμικές εξελίξεις

Σκληρή παρτίδα σκακιού βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Οι Αμερικανοί ενισχύουν τις Ουκρανικές δυνάμεις με αύξηση της προμήθειας όπλων σε ναυτικό και μέσα αεροπορικής άμυνας, την στιγμή που αναμένονται τα αντίποινα από το Κρεμλίνο.

Η δολοφονία του ρωσόφονου ηγέτη Α. Ζαχάρτσενκο, σηματοδοτεί μια νέα κρίση στο Ουκρανικό με άγνωστες εκτάσεις προς το παρόν.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία για την ενίσχυση του ναυτικού και της εναέριας άμυνας. Αυτό αναφέρθηκε από τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για την Donbass, Kurt Volker, αναφέρει ο Guardian.

"Χάνονται στρατιώτες κάθε εβδομάδα υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους", δήλωσε ο Volker, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. "Και έτσι, σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικό για την Ουκρανία να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αυτοάμυνας και είναι φυσικό να ζητήσει βοήθεια και άλλες χώρες να την βοηθήσουν. Χρειάζονται βοήθεια επειγόντως καθώς οι εχθροπραξίες έχουν ξεκινήσει. "

Ο Kurt Volker πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας υπάρχει ένα «κενό» στο θέμα της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ για την παύση των εχθροπραξιών. Προέβλεπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα περίμενε προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία πριν επανεξετάσει τη διαπραγματευτική του θέση.

Πρόσθεσε: "Μπορούμε να κάνουμε μια συνομιλία με την Ουκρανία όπως θα κάναμε με οποιαδήποτε άλλη χώρα για το τι χρειάζονται. Νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση για τη ναυτική ικανότητα, καθώς γνωρίζετε ότι το ναυτικό τους είχε πάρει ουσιαστικά η Ρωσία. Και έτσι πρέπει να ανοικοδομήσουν ένα ναυτικό ενώ παράλληλα, έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και στις αεροπορικές τους δυνάμεις. Η αεράμυνα είναι να ζήτημα που θα ερευνηθεί. "

Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ υπέγραψε αμυντικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2018. Το έγγραφο προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της δυνατότητας μεταφοράς όπλων και ισχυρών οπλικών συστημάτων.

Οι δηλώσεις του Βόλκερ περί αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, προστίθενται στην έντονη πολεμική κινητοποίηση των Ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα με Ντονέτσκ και τη νέα αποσταθεροποίηση που προκύπτει από την δολοφονία του Α. Ζαχάρτσενκο.

Σφοδρές αψιμαχίες μεταξύ Ρωσόφωνων και ουκρανικών δυνάμεων στην Α.Ουκρανία με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά ακόμα και για ξεκίνημα νέου πολέμου στην περιοχή.

Ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν σφοδρούς πυροβολισμούς προς τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονένσκ, τουλάχιστον 11 φορές, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν βαριά όπλα και δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής δύναμης ταχείας αντιδράσεως.

«Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των θέσεων των στρατευμάτων μας 11 φορές. Ο εχθρός δεν χρησιμοποίησε όπλα που απαγορεύτηκαν από τις συμφωνίες του Μίνσκ.

Οι Ρώσοι στρατιώτες κτύπησαν τις θέσεις μας με εκτοξευτές χειροβομβίδων, βαριά πολυβόλα και μικρά αυτόματα όπλα.”, σημειώνει η ουκρανική αναφορά στο Facebook.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στους οικισμούς Krymske, Pivdenne, Maryinka, Starohnativka, Pavlopil, Hnutove, Lebedynske και Vodiane.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, ουκρανικά στρατεύματα μετακινούνται συνεχώς παραβιάζοντας τα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέντσκ, ενώ μετακινήσεις έχουμε και από την πλευρά των ρωσόφωνων με βαρέα οχήματα μάχης, ΤΟΜΑ, άρματα κτλπ.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα αμέσως μετά το περιστατικό με την εκτέλεση, στην ουσία, με χρήση εκρηκτικών σε καφέ–μπαρ του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, από μέλη των μυστικών υπηρεσιών του Κιέβου με συνδρομή δυτικών υπηρεσιών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...