Αρχείο

Ρωσική πυραυλική «ασπίδα» στην Α. Μεσόγειο: Σύνθετο δίκτυο αεράμυνας με S-400, S-300 και Buk-M2E - Ένταση ανάμεσα στις υπερδυνάμεις

«Οποιοσδήποτε εναέριος στόχος, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων αλλά και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα βρεθεί να ίπταται σε συριακό εναέριο χώρο θα στοχοποιείται άμεσα από την ρωσική αεράμυνα», αναφέρουν πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγές τους, διατυμπανίζουν ότι ο Τράμπ εξετάζει σοβαρότατα την πολεμική ισχύ και τις ικανότητες των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, στην περίπτωση δράσης των ΗΠΑ, εφόσον ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, διότι υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα με την ρωσική αεράμυνα.

Η κύρια δύναμη επίθεσης των Αμερικανών στην περιοχή είναι οι πύραυλοι Κρουζ Tomahawk οι οποίοι θα εκτοξευθούν από πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στη θάλασσα.

Τα σχέδια αυτά όμως, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, ακυρώνονται στην πράξη λόγω του ελέγχου ολόκληρου του συριακού εναέριου χώρου από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία.

Συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση, Khemeymim στη Λατάκια έχει αναπτυχθεί ένα σύνθετο δίκτυο αεράμυνας.

Οι μακρινοί στόχοι στοχοποιούνται αμέσως από το γνωστό σε όλους μας πυραυλικό σύστημα S-400, για το αμέσως μικρότερο βεληνεκές υπάρχουν οι πύραυλοι S-300 σε βελτιωμένη έκδοση βέβαια, στην συνέχεια σε ακόμα πιο χαμηλά βεληνεκή, έχουμε πυραύλους του συστήματος «Buk-M2E».

Ενώ στο τέλος, τα πολύ χαμηλά ύψη καλύπτονται από πυραυλικά συστήματα Pantsir S1.

Οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι διαθέτουν το απαραίτητο βεληνεκές για να καλύψουν τον εναέριο χώρο της Συρίας δημιουργώντας μια αδιαπέραστη αντιαεροπορική ομπρέλα, διατείνονται Ρώσοι αξιωματούχοι.

Σε αυτήν την «ομπρέλα» συμμετέχει και το καταδρομικό «Marshal Ustinov» και το αδελφό «Variag», τα οποία θα εναλλάσσονται μόνιμα πλέον στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και συριακές συστοιχίες «Buk-M2E».

Επίσης συριακοί πύραυλοι S-125 "Pechora-2M" αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S-1 καλύπτουν το αεροδρόμιο της Δαμασκού μαζί με μία ρωσική συστοιχία S-400.

Επιπλέον για την αναχαίτιση αμερικανικών αεροπορικών αεροσκαφών που θα θελήσουν το συριακό έδαφος, είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή πληρώματα των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-30 και Su-35.

Όλα αυτά τα οπλικά συστήματα ευρίσκονται κάτω από κοινή ρωσική διοίκηση και λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο. Σε περίπτωση απειλής, το σύστημα αεράμυνας της Συρίας θα δράσει από κοινού κατά των εισβολέων.

Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δυνάμεων στην θάλασσας, την ξηράς και τον αέρα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο ρωσικός πολεμικός στολίσκος της Κασπίας, υλοποίησε άσκηση εκτόξευσης πυραύλων Cruise στην Συρία, κάτι που έχει υλοποιηθεί και στο παρελθόν.

«Ένα ειδικό σύστημα αναγνώρισης πλοίων, αεροσκαφών, έχει συνδεθεί με επίγειες εγκαταστάσεις ραντάρ, για την ανίχνευση πυραύλων, αυξάνοντας σημαντικά το εύρος ανίχνευσης χαμηλών στόχων, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων cruise», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Νοτίου Στρατιωτικής Περιφέρειας Βαντίμ Αστάφιεφ.

Όπως δήλωσε Ρώσος εμπειρογνώμονας του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Σπουδών MGIMO, Βλαντιμίρ Κοροβίν , η ουσία αυτής της τακτικής είναι ότι τα συστήματα αεράμυνας της ξηράς, λειτουργούν πλέον σε ενιαίο χώρο πληροφοριών με τα πολεμικά πλοία, τα αεροσκάφη επικοινωνώντας μεταξύ τους για να μεταδώσουν κρίσιμες πληροφορίες ο ένας στον άλλο.

«Πρέπει να κατανοήσει ο πιθανός αντίπαλος ότι με τα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων που διαθέτουμε, έχουμε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας σε κάθε επιχείρηση. Στην σημερινή πραγματικότητα είναι εγγυημένη η καταστροφή ενός βλήματος κρουζ από δύο μόνο μικρούς αντιαεροπορικούς μας πυραύλους», τόνισε ο ίδιος.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Απρίλιο του 2018, εκτόξευσε στη Συρία 105 πυραύλους κρουζ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας καταστράφηκαν αμέσως 71 Tomahawk.

Οι Αμερικανοί φυσικά, ανέφεραν ότι όλοι οι πύραυλοι είχαν εξουδετερώσει στο στόχο τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ρωσικών πυραύλων δεν αποκαλύφθηκαν ούτε από τα ρωσικά, συριακά ή δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή ένταση έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με αφορμή την απαγόρευση πτήσης ρωσικού αεροσκάφους της συνθήκης «Open Skies».

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς εξήγηση μπλόκαραν πτήση ενός νέου ρωσικού αεροσκάφους Tu-214ON στο πλαίσιο της Συνθήκης Open Skies», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Red Star», ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για την μείωση των πυρηνικών κινδύνων S. Ryzhkov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία από τις 2 έως τις 11 Σεπτεμβρίου διεξήγαγε μια διεθνή έρευνα με την χρήση αεροσκάφους Tu-214ON εξοπλισμένου με μια νέα ψηφιακή φωτογραφική μηχανή OSDCAM4060.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 22 χώρες υπέγραψαν το τελικό πρωτόκολλο, επιτρέποντας τις πτήσεις παρατήρησης του αεροσκάφους πάνω από τα εδάφη των κρατών αυτών.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, κατά παράβαση των απαιτήσεων της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών, και χωρίς καμία εξήγηση, αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό έγγραφο, επικαλούμενος άμεσες οδηγίες από την Ουάσινγκτον», εξήγησε ο Ryzhkov.

"Η αμερικανική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά ότι το κύριο θέμα δεν είναι η συμμόρφωση του αεροσκάφους με τις απαιτήσεις της Συνθήκης, αλλά πολιτικά ζητήματα", πρόσθεσε ο επικεφαλής του ρωσικού κέντρου.

Φαίνεται με όλα αυτά ότι, όσο πλησιάζει η στιγμή της επίθεσης των ΗΠΑ στην Συρία, τόσο ανεβαίνει η ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

https://youtu.be/4prmQyFJlac

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ