Πατριαρχεία

Βόμβα-«Σχίσμα» στην Ορθοδοξία! Ο Κύριλλος διακόπτει την μνημόνευση του Βαρθολομαίου: “Η Κωσταντινούπολη έχει «παράδοση» στα σχίσματα” - Ηχηρή παρέμβαση και από το Κρεμλίνο

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Σχετικά με την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας πρέπει να διευκρινιστεί πως αυτή δεν σημαίνει διακοπή κοινωνίας κοινωνία: οι πιστοί του πατριαρχείου μπορούν ακόμα να λάβουν κοινωνία από το ίδιο δισκοπότηρο, όπως διευρκίνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ωστόσο, αν η Κωνσταντινούπολη συνεχίσει τις αντικανονικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας θα πρέπει να «διακόψει όλη την Ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη» και η πλήρης ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες αυτού του χάσματος θα βρίσκεται «προσωπικά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης και στους επισκόπους που τον υποστηρίζουν ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σύμφωνα με τη Συνοδο της Μόσχας, η σημερινή κατάσταση γύρω από την Ουκρανία θέτει σε «κίνδυνο ολόκληρη την παγκόσμια Ορθοδοξία», και για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος όλες οι τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες «πρέπει να ξεκινήσουν μια αδελφική πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας Τύπου του πατριάρχη Μόσχας Αλεξάντ Βόλκοφ είπε :

"Η σημερινή απόφαση της Συνόδου είναι, όπως φαίνεται, ένα κίτρινο φανάρι στις σχέσεις μας, που υποδηλώνει δύο τρόπους: είτε κόκκινο, είτε δηλαδή πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας είτε πράσινο και επανάληψη διαλόγου σε δρόμο δύο λωρίδων"

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος σταματά να μνημονεύει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχη Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της λειτουργία . Η απόφαση αυτή λήφθηκε στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, , είπε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

«Η Σύνοδος αποφάσισε να αναστείλει την μνημόνευση του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κατά τη λειτουργία στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και συγκεκριμένα η Σύνοδος για την αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος εξέφρασε «έντονη διαμαρτυρία και βαθιά αγανάκτηση» και δήλωσε ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως «είναι μια κατάφωρη παραβίαση της εκκλησίας κανόνια».

Αποφάσισαν επίσης να αναστείλουν τη συνεργασία με τους ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης και να αναστείλουν τη συμμετοχή σε όλες τις δομές που προεδρεύουν ή συν-προεδρεύουν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως θεολογικούς διαλόγους, επιτροπές κλπ.

Εντούτοις, τα μέτρα αυτά δεν υποδηλώνουν διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας: «Η Ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών δεν έχει διακοπεί. Η απόφαση αυτή δεν στερεί από τους κληρικούς του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τη δυνατότητα κοινών λειτουργιών », εξήγησε ο  Γραμματέας Τύπου π. Αλέξανδρος Βολκόβ.

Επίσης σε όλες τις εκκλησίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εφεξής σε κάθε Θεία Λειτουργία θα γίνονται προσευχές για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο και την προστασία από διαιρέσεις και σχίσματα, από την εχθρότητα και τη διχόνοια.


ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Την ρωσική απειλή για διακοπή της κοινωνίας με το Φανάρι όπως αυτή αποτυπώθηκε από διάφορους Ρώσους αξιωματούχους σχολίασε ο Ουκρνανικής καταγωγής Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ , εκ των στενών συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιώβ λοιπόν  όλες οι σύγχρονες ορθόδοξες αυτοκεφαλίες εκτός από τα αρχαία Πατριαρχεία δημιουργήθηκαν με Τόμο από την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιεράρχης πρόσθεσε ότι κάθε μια από τις νεότερες αυτοκεφαλίες διακηρύχτηκε σε σχέση με πολιτικούς παράγοντες, κυρίως λόγω της κρατικής ανεξαρτησίας. Ωστόσο, είχε μια βαθύτερη αιτία: «για να εξασφαλίσει την ενότητα της Εκκλησίας σε κάθε ένα από αυτά τα κράτη, καθώς και την ενότητα μεταξύ των τοπικών εκκλησιών» ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ σχολίασε επίσης και το ενδεχόμενο διακοπής κοινωνίας της Μόσχας με την Κωνσταντινούπολη λέγοντας πως θα ήταν «άκυρη».

"Η στάση της ευχαριστιακής κοινωνίας είναι απαραίτητη για σεβασμό, δογματικούς λόγους και όχι για ιδιοτροπίες. Όσον αφορά το ζήτημα του σχίσματος και της αυτοκέφαλίας στην Ουκρανία, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι θεολογικό και δεν υπάρχει λόγος να κατηγορήσουμε κάποιον για αίρεση. Ως εκ τούτου, οι απειλές είναι περισσότερο κακοποίηση ", ανέφερε ο επίσκοπος τη θέση του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός στόχος της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία είναι να θεραπεύσει το εκκλησιαστικό σχίσμα που υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες. «Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας προτείνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι ως όπλο για πόλεμο, αλλά ως φάρμακο για να θεραπεύσει το εκκλησιαστικό σχίσμα».


Οι πρώτες πληροφορίες έρχονται από την έκτακτη συνεδρίαση της ρωσικής Ιεράς Συνόδου και τα νέα δεν είναι ευχάριστα....

Σημειωτέον πως από την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απείχε ο Μητροπολίτης Ουκρανίας Ονούφριος για λόγους υγείας.

Μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και συγκεκριμένα η αποστολή των Εξάρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο. Καταρχάς η Ρωσική Σύνοδος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σύμφωνα με το οποίο οι δύο Επίσκοποι είναι εδώ και μερικές μέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Κύριλλος κατηγόρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για επανειλημμένες περιπτώσεις ενθάρρυνσης για σχίσματα στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει σταθερά την κληρονομιά του Πατριάρχη Τυχωνα από αυτή την άποψη.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος σχετικά με τους Έξαρχους απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες επιβεβαίωσε πως “τώρα έχουμε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι έχουν έρθει στην Ουκρανία και άρχισαν να εργάζονται”

Στην Σύνοδο διαβάστηκε μήνυμα του Μητροπολίτη Ονούφριου που ανέφερε: "Πράγματι, οι αποκαλούμενοι Έξαρχοι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έφθασαν στην Ουκρανία. Ο ένας διορίστηκε για να διαπραγματευτεί με την πλευρά του αποκαλούμενου Πατριάρχη Φιλάρετου, ο άλλος με την πλευρά του "Μητροπολίτη" Μακάριου, επικεφαλής της "ουκρανικής αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας"”

"Δεν τους έχουμε συναντήσει και δεν σκοπεύουμε να συναντηθούμε μαζί τους, επειδή ήρθαν χωρίς την ευλογία μας. Ως εκπρόσωποι της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, δεν θα επικοινωνήσουμε μαζί τους ", - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Με βάση το μήνυμα του Μητροπολίτη Ονούφριου, τα μέλη της Συνόδου θα λάβουν σήμερα αποφάσεις σχετικά με αυτό το θέμα.

Από την πλευρά του πάντως ο Πατριάρχης Κύριλλος παρομοίασε τις πράξεις της Κωνσταντινούπολης με τα προβλήματα της δεκαετίας του 1920.

Αυτό που συμβαίνει τώρα σε σχέση με την κατεύθυνση των λεγόμενων Έξαρχων, είναι μια κατοπτρική εικόνα για το τι είχε κάνει ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης το 1920, όταν η Εκκλησία μας με επικεφαλής την Αυτού Αγιότητα τον Πατριάρχη Τύχωνα ήταν στις πιο δύσκολες συνθήκες . 

Ο Πατριάρχης είχε υποστεί σοβαρές πιέσεις από τις αρχές, την κυβέρνηση και την σχισματική οργάνωση που κέρδιζε δύναμη και, στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγόριος αποφασίζει να στείλει στη Μόσχα, τη λεγόμενη Επιτροπή υποτίθεται κατόπιν αιτήματος κάποιων Ορθόδοξων. Φυσικά, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κατέθεσε αίτημα προς τον Πατριάρχη Γρηγόριο VII, αλλά προφανώς, αυτό είχε αποσταλεί από τους διαφωνούντες-”Ανακαινιστές” (Renovationists). 

Και ο Πατριάρχης Τύχων έγραψε μια πολύ σαφή, κανονικώς αιτιολογημένη επιστολή διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στο κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ήταν επικεφαλής, κατευθύνθηκε κάποια μη κανονική «επιτροπή» από μια άλλη τοπική εκκλησία. Γνωρίζουμε σε ποιες δύσκολες συνθήκες ήταν τότε ο Πατριάρχης Τύχων. Αλλά παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης ουσιαστικά στερήθηκε την ελευθερία του, με αποφασιστικότητα και σαφήνεια καθόρισε τη θέση του. " ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πατριάρχη αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία, ομοιάζει με εκείνη την κατάσταση και θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια γραμμή με πολύ θάρρος όπως ο Πατριάρχης Τύχων...

Στο μεταξύ νέα παρέμβαση είχαμε κι από την Ρωσική κυβέρνηση.

Ένα προτιμητέο σενάριο για την Ορθοδοξία στην Ουκρανία είναι η διατήρηση της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου”, δήλωσε ο ρωσικός προεδρικός γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μόνο προτιμητέο σενάριο για τη Μόσχα και ουσιαστικά για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο είναι η διατήρηση της ενότητας αυτού του ορθόδοξου κόσμου", δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σήμερα Παρασκευή.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία και την τρέχουσα σύνοδο της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανέφερε ακόμη.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί αυτό το γεγονός. Αναμφίβολα, οι ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές αποφάσεις σχετικά με την εκκλησία στην Ουκρανία, φυσικά, προκαλούν ανησυχίες", δήλωσε ο Πεσκόφ.

"Ταυτόχρονα, πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με τον διακοινοτικό διάλογο, πρόκειται για εκκλησιαστικές υποθέσεις, το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτά", ανέφερε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...