Κόσμος

Διχάζεται η Ευρώπη: Κοινό μέτωπο Σαλβίνι-Όρμπαν για το μεταναστευτικό - Τα κράτη-έθνη κατά του φιλοϊσλαμισμού - Κρίσιμες εξελίξεις για την κυριαρχία των Βρυξελλών

Του Ευάγγελου Κόκκινου

Η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα τώρα που στο εσωτερικό της έχει προκύψει μια νέα συμμαχία. Η συνάντηση υψηλού επιπέδου Ουγγαρίας-Ιταλίας στις 28 Αυγούστου ήταν ένα γεγονός ορόσημο που έθεσε σοβαρά σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα καθώς αυτές οι βαθιές διαιρέσεις είναι πια ξεκάθαρες.

Η Βουδαπέστη και η Ρώμη συμφώνησαν να αντιταχθούν από κοινού στις Βρυξέλλες για το θέμα της μετανάστευσης. Εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να ακολουθήσουν μια σκληρή στάση, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, και ο Ιταλός Αναπληρωτής Αρχηγός του Κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, δημιούργησαν αυτό που το CNN αποκαλούσε δούρειο ίππο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν από κοινού την ατζέντα τους κατά της μετανάστευσης πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

Και οι δύο εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Ε. Μακρόν, για τη στάση του σχετικά με το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός Όρμπαν τον χαρακτήρισε ως "ηγέτη των κομμάτων υπέρ της μετανάστευσης στην Ευρώπη σήμερα". Σύμφωνα με τον ίδιο, "υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη και το ένα λειτουργεί με επικεφαλής τον Εμμανουέλ Μακρόν".

Πριν από αυτή την εκδήλωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουσέπε Κόντε, συναντήθηκε με τον Τσέχο ομόλογό του Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος επίσης αντιτίθεται στην μετεγκατάσταση των προσφύγων.

«Η Ιταλία έχει γίνει εργαστήριο του ευρωπαϊκού λαϊκισμού και κινδυνεύει να απομακρυνθεί όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από τις δυτικές δημοκρατίες και να πλησιάσει μαζί με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απολαμβάνει τις εκδηλώσεις συμπάθειας του Σαλβίνι», ανέφερε στο Sunday Express ο Massimiliano Panarari, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, όσο και ο Μ. Σαλβίνι, αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Κόντε, αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των ΗΠΑ και ο εμπορικός πόλεμος συνεχίζεται, η επιρροή της Ρωσίας αυξάνεται για τον απλό λόγο ότι πολλοί ηγέτες επιθυμούν μια φιλική σχέση με τη Μόσχα, εκφράζοντας πλέον ανοικτά την άρνησή τους στην κυριαρχία των Βρυξελλών.

Η Ιταλία ζήτησε άμεσες αλλαγές στην επιχείρηση Sophia της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την άμυνα και των υπουργών εξωτερικών στη Βιέννη που πραγματοποιήθηκε στις 30-31 Αυγούστου.

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τους λιμένες όπου θα αποβιβάζονταν τα πλοία που μετέφεραν μετανάστες, ενώ αποστολή της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο (επιχείρηση Sophia), η οποία επί του παρόντος διευθύνεται από την Ιταλία, κινδυνεύει. Η Ρώμη απειλεί να κλείσει τα λιμάνια της στην αποστολή, αν δεν βρεθεί λύση αυτήν την εβδομάδα.

Η στάση κατά της μετανάστευσης υποστηρίζεται από την Ομάδα Visegrad (V4), η οποία περιλαμβάνει την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, καθώς και την Αυστρία, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα κρατών-εθνών να διατηρήσουν τον εθνικό χαρακτήρα τους, αντί να γίνουν μέλη μιας φιλοϊσλαμικής ομοσπονδιακής οντότητας υπό την ηγεσία της Γαλλο-γερμανικής συμμαχίας. Το V4 αμφισβητεί ανοιχτά την ΕΕ όσον αφορά την πολιτική για τους πρόσφυγες.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ άσκησε νομική δράση κατά της Πολωνίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος, ωστόσο η Βαρσοβία υποστηρίζεται από τη Βουδαπέστη. Η Πολωνία και η Ουγγαρία συνενώθηκαν κατά της γραφειοκρατίας της ΕΕ σε πλήθος θεμάτων.

Με τα δύο έθνη να κινούνται σε κοινή γραμμή αλληλοϋποστήριξης, δεν μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον τους. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΕΕ, δύο μέλη αρκούν για να θέσουν σε ακινητοποίηση αυτόν τον μηχανισμό.

Η αναδυόμενη συμμαχία "αντι Μέρκελ/Μακρόν", η οποία απαρτίζεται από την ομάδα του Visegrad, την Αυστρία και την Ιταλία, θα μπορούσε σύντομα να ενισχυθεί από μια χώρα που είναι γνωστή ως υποδειγματικό μέλος της ΕΕ.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σουηδία θα διεξαχθούν στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι πατριώτες ευρωσκεπτικιστές Σουηδοί Δημοκρατικοί αναμένεται να κερδίσουν με μεγάλη διαφορά - κατά 18,7% - αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με τις εκλογές του 2014.

Τα στοιχεία προβλέπουν μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη. Αν ναι, αυτό το κόμμα θα κρατήσει την ισορροπία εξουσίας. Οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας απειλούν να καταψηφίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση που δεν τους δίνει λόγο για μεταναστευτική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα των εκλογών.

Η ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων αναβιώνεται από τον Γάλλο πρόεδρο, προβλέποντας ένα ενδεχόμενο διαχωρισμό αυτού του μπλοκ που είναι ήδη χωρισμένο σε μίνι συνασπισμούς.

Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες για την ΕΕ να παραμείνει ενωμένη. Θα πρέπει να εργαστεί πραγματικά σκληρά για να επιβιώσει, αλλά οι πιθανότητες να ξεπεραστεί η βαθιά ρήξη φαίνεται να είναι ελάχιστες, στην καλύτερη περίπτωση, καθώς η Ευρώπη, λόγω του μεταναστευτικού και φιλοϊσλαμικής τακτικής βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ