Πατριαρχεία

Αυτοκεφαλία με Ονούφριο; Είναι αυτή η συμβιβαστική λύση του Φαναρίου; Τον Οκτώβριο οι οριστικές αποφάσεις -Τι ειπώθηκε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου

Φωτιά έχουν πάρει τα εκκλησιαστικά γραφεία σε Φανάρι και Μόσχα μτά την συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ρώσοι επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και με δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα αλλά και της επίσημης ουκρανικής εκκλησίας που ανήκει στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας προσπαθούν να αποκρούσου όσα τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν παρουσιάζοντας ως τετελεσμένο γεγονός την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αναλυτές κρίνουν πως η σχετική συντομία της συνάντησης θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την άποψη ότι δεν υπήρχαν πολλά θέματα προς συζήτηση, αλλά οι θετικές εκφράσεις του πατριάρχη Μόσχας δείχνουν επίσης μια πιθανή ικανοποίηση αναφορικά με τους τρόπους της απόφασης.

Και εδώ προκύπτει το νέο σενάριο.... Εάν η νέα αυτόνομη δικαιοδοσία (αυτοκεφαλία) ανατεθεί στον μητροπολίτη Ονούφριο, του οποίου η πίστη στην «αδελφή εκκλησία» της Μόσχας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, ο Κύριλλος θα μπορούσε ακόμα να διεκδικήσει πατρότητα για τη νέα τοπική Εκκλησία.

Άλλωστε οι κατά καιρούς δηλώσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη όσο και “Φαναριωτών” Ιεραρχών είναι υπερ του προσώπου του Ονούφριου, αν και όχι υπερ της Εκκλησίας που εκπροσωπεί.

Υπενθυμίζεται πως παρόμοια κατάσταση δημιουργήθηκε με τον Μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας που είχε την “στάμπα” του φιλορώσου και για τον οποίο αρχικά αντιδρούσε το Φανάρι και κατόπιν τον έσφιξε στις αγκάλες του.

Μια λύση λοιπόν με αυτοκεφαλία με Ονούφριο θα μπορούσε να σημαίνει τον οριστικό αποκλεισμό του “αγκαθιού”, του μη κανονικού πατριάρχη Φιλάρετου, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις και για τη ρωσική πλευρά αποτελεί ξεκάθαρα persona non grata.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όσον αφορά τέλος στο τι ειπώθηκε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οικουμενικού θρόνου αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν επιβεβαιώθηκε από τους παρόντες Ιεράρχες πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την ευθύνη για το ουκρανικό ζήτημα και δύναται να λάβει αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ