ΗΠΑ

To κυνήγι του κόκκινου Oκτώβρη στη Μεσόγειο: Ρωσική φρεγάτα εντόπισε και κυνήγησε αμερικανικό stealth υποβρύχιο κλάσης Ohio

Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο φέρεται να εντόπισε και να κυνήγησε ένα «μυστικό» αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο. Το περιστατικό καθυστέρησε να βγει στη δημοσιότητα, ωστόσο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή.

Η Ρωσική φρεγάτα εντόπισε και καταδίωξε για περισσότερο από δύο ώρες το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην περιοχή της Μεσογείου. Την είδηση δημοσίευσε ρωσική εφημερίδα, χωρίς απάντηση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το περιστατικό έλαβε χώρο την περίοδο των Δυτικών επιθέσεων στη Συρία και σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Αυτό επιβεβαιώνει πως η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό σημείο για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη...

Η φρεγάτα Admiral Essen του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατόρθωσε να εντοπίσει ένα από τα υποβρύχια κλάσης Ohio που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ανέφερε η εφημερίδα Izvestia την Παρασκευή, επικαλούμενη πηγή στο ρωσικό ναυτικό. Το ρωσικό πλοίο απέπλευσε από τη Σεβαστούπολη, ένα σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, και βρέθηκε στη χερσόνησο της Κριμαίας, στις 13 Μαρτίου και επέστρεψε στις 30 Ιουνίου. Η φρεγάτα, τις περισσότερες φορές, επιχειρούσε στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η καταδίωξη διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, κατά τις οποίες το ρωσικό πλοίο κατέγραψε τις βασικές παραμέτρους του αμερικανικού υποβρυχίου, οι οποίες θα αποκρυπτογραφηθούν και θα προστεθούν στα ακουστικά χαρακτηριστικά του υποβρυχίου. Η Izvestia είπε ότι το USS Georgia, ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, ήταν αυτό που θα μπορούσε να έχει εντοπιστεί από το ρωσικό ναυτικό.

Ακόμη και ο εντοπισμός ενός υποβρυχίου στη θάλασσα είναι μεγάλη επιτυχία, δήλωσε στην Izvestia ο Vladimir Ambartsumyan, τέως διοικητής στη ναυτική ταξιαρχία στοn Ρωσικό Βόρειο Στόλο. "Τα πυρηνικά υποβρύχια είναι περίπλοκοι στόχοι ως προς την ανίχνευση", δήλωσε στην εφημερίδα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει σχόλια σχετικά με την αναφορά.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Απρίλιο, τον μήνα που οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία βομβάρδιζαν τη Συρία σε αντίποινα για υποτιθέμενη χημική επίθεση από την κυβέρνηση Assad στην πόλη Douma. Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας παρέπεμψαν την πλειοψηφία των βαλλιστικών πυραύλων από τους συμμάχους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στρατιωτικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα υποβρύχια κατηγορίας Ohio εξοπλίζονται με "τακτικούς πυραύλους και εξοπλισμένα με ανώτερες δυνατότητες επικοινωνίας". Αυτά τα υποβρύχια είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια "πρωτοφανή επίθεση" από μια «μυστική, κρυφή πλατφόρμα». Είναι επίσης ικανά να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις και να παράσχουν υποστήριξη σε Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operation Forces - SOF).

Η φρεγάτα Admiral Essen μεταφέρει οκτώ πυραύλους Kalibr, αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της Ρωσίας. Η φρεγάτα αναπτύχθηκε για επιθέσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS) κατά τη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης στη Συρία το 2017. Το πολεμικό πλοίο έπληξε με επιτυχία κέντρα ελέγχου του ISIS, καθώς και αποθήκες πυρομαχικών σε αρκετές περιπτώσεις.

Φρεγάτα Admiral Essen

Η φρεγάτα είναι εκτοπίσματος 3.850 τόνων και πληρώματος 200 ατόμων ενώ φέρει νέας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα επίθεσης, επιτήρησης και άμυνας όπως και οπλικά συστήματα.
Πιο συγκεκριμένα οι φρεγάτες του τύπου που χρησιμοποιούν σύστημα πρόωσης κατηγορίας COGAG συνολικής δυναμικότητας ισχύος 69.000hp έχουν συνολικό μήκος 124,8μ. πλάτος 15,2 και βύθισμα 4,2μ. μπορούν να επιτύχουν μέγιστη αυτονομία 30 ημερών ή 4.850 ν.μ. με οικονομική ταχύτητα 14 κόμβων με την μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τους 30 κόμβους.

Ο οπλισμός είναι ισορροπημένος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε νέα απειλή και αποτελείται από πυροβόλο των 100mm A-190 έναν 8πλό εκτοξευτή UKSK VLS για πυραύλους κρουζ Kalibr και 3M55 Oniks, δύο 12λούς εκτοξευτές πυραύλων 3S90M Shtil-1 VLS , δύο συστήματα Kashtan CIWS, 8 πυραύλους Igla-1E (SA-16), δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm και έναν εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000 ενώ έχει υπόστεγο και ελικοδρόμιο για ελικόπτερο τύπου Ka-27PL ή Ka-31.

https://www.youtube.com/watch?v=gpnhC-nxLj0

https://www.youtube.com/watch?v=D9hx3o6NZDI

Υποβρύχιο Βαλλιστικών Πυραύλων κατηγορίας Ohio

Τα Υποβρύχια Βαλλιστικών Πυραύλων κατηγορίας Ohio του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ φέρουν 24 πυραύλους UGM-133 Trident II D5, όπου ο καθένας από αυτούς φέρει μέχρι και δώδεκα W88 θερμοπυρηνικές κεφαλές 475 κιλοτόνων. Τα Ohio-class υποβρύχια και οι πύραυλοι Trident II έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως όπλα πρώτου πλήγματος. Σύμφωνα με την ανασκόπηση της Πυρηνικής Θέσης του 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν συνολικά 14 υποβρύχια τύπου Ohio. Αυτή τη στιγμή κάθε υποβρύχιο τύπου Ohio μεταφέρει 20 πυραύλους Trident II (συνολικά 240). Από το 2016, εννέα υποβρύχια τύπου Ohio είναι αναπτυγμένα στον Ειρηνικό, ενώ άλλα πέντε στον Ατλαντικό.

https://www.youtube.com/watch?v=9YYmMzsHsRU

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...