Οπλικά συστήματα

Eλλάδα και Αίγυπτος σε κοινό μέτωπο κατά της Άγκυρας: Η Αθήνα δωρίζει 92 τεθωρακισμένα στο Κάιρο - Ηχηρό μήνυμα εναντίον των νεο-οθωμανών

Ελλάδα και Αίγυπτος στέλνουν συνεχώς ηχηρά μηνύματα με την στρατιωτική συμμαχία τους προς την Τουρκία και τα οθωμανικά σχέδια της εδώ και τρία χρόνια μαζί με την Κύπρο, συσφίγγοντας περαιτέρω την στρατιωτική τους συνεργασία.

Οι Αιγύπτιοι αποδεικνύονται αξιόπιστοι σύμμαχοι και αυτό το δείχνουν στην πράξη, για αυτό και η ελληνική πλευρά, σύμφωνα πληροφορίες φέρεται να αποφάσισε  να παραχωρήσει δωρεάν στην Αίγυπτο  92 ΤΟΜΑ  (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης), ρωσικής προέλευσης ΒMP-1, τα οποία πλέον έχουν αποσυρθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Ο κύριος λόγος αυτής της κίνησης είναι σαφώς γεωστρατηγικός, ενώ ελήφθη υπόψιν ότι ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει αυτό τον τύπο οχήματος σε πληθώρα, έτσι η ένταξη τους στο αμυντικό οπλοστάσιο θα γίνει ομαλά.

Η είδηση κυκλοφόρησε από την η ιστοσελίδα news.gr, η οποία ανέφερε περί  σχετικής σύσκεψης στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), με θέμα τη χορήγηση άδειας εξαγωγής στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας για τη Δωρεά 92 ΤΟΜΑ BMP-1 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

https://youtu.be/azXh50TGJWI

Η χώρα μας είχε προμηθευθεί τα ΤΟΜΑ μετά από δωρεά της  τότε Γερμανίας το 1991 και προέρχονταν από τα αποθέματα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Ο τύπος αυτός υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό για χρόνια άκρως επιτυχημένα .

Εκτιμάται ότι η ένταξη τους στον στρατό του Αλ Σίσι θα γίνει με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις που απαιτούνται.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις όμως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναγκαστούν να δαπανήσουν χρήματα για τον αναγκαίο τεχνικό έλεγχο και την επαναφορά των ΤΟΜΑ  σε επιχειρησιακή κατάσταση από ελληνικές  εταιρείες.

Ελλάδα και Αίγυπτος έρχονται πιο κοντά, ειδικά τώρα που ετοιμάζεται η κάθοδος του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου « Φατιχ» στην Κύπρο.

Μόλις σήμερα η Κύπρος κατέφυγε στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει συνεχώς τον χερσαίο και εναέριο χώρο της νήσου, δείχνοντας το ευμετάβλητο της όλης κατάστασης στην περιοχή.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις  στην Μεγαλόνησο από την στάση του Ερντογάν , και τότε μια αποφασιστική  στάση της Αιγύπτου θα βοηθούσε τα μέγιστα την εθνική προσπάθεια υπεράσπισης της μεγαλονήσου.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο (Κοινή ασπίδα ΗΠΑ, Ελλάδας και Αιγύπτου: Μεγάλη αεροναυτική άσκηση με το βλέμμα στραμμένο στη Τουρκία – «Κλειδώνει» η Α. Μεσόγειος και το Αιγαίο) αναφέραμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τουλάχιστον μια μονάδα της χώρα μας (πιθανότατα φρεγάτα), θα ταξιδέψει και πάλι προς τα eθνικά χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, μετά από πρόσκληση στην αμερικανο-αιγυπτιακή άσκηση η οποία όπως φαίνεται, θα κινείται με πολλά σενάρια από τις δυο «Μέδουσες» που έγιναν, (η μια σε ελληνικά νερά και η πιο πρόσφατη βόρεια της Αλεξάνδρειας) και κέντρισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ τόσο της Μ. Ανατολής, όσο και στην Ευρώπη τα οποία συνδύασαν τις ετοιμασίες που γίνονται από Ελλάδα Κύπρο και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα.

Τα πλοία του αμερικανικού στόλου σε συνεργασία με αυτά της Αιγύπτου αναμένεται να προχωρήσουν σε συνεκπαιδεύσεις που έχουν να κάνουν με ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών ενδιαφέροντος, ασκήσεις που αφορούν την προστασία ερευνητικών σκαφών και πλωτών γεωτρύπανων αλλά και σε αποβατικές ενέργειες με τη συμμετοχή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών.

Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεργαστούν σε πολυποίκιλα σενάρια και φυσικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Αμερικής και Αιγύπτου, θ’ αναπτύξουν πολλές επιχειρησιακές συζητήσεις κυρίως για το σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων που αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Στελέχη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεωνν που είχαν παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της άσκησης “Μέδουσα”, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από την Ελλάδα, σχέδια που είχαν καταρτιστεί κι αυτό δείχνει -όπως σημειώνουν αξιωματικοί- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρησιακά πλάνα που σχεδιάζονται από τη χώρας μας σ’ αυτού του είδους τις ασκήσεις.

Έμπειροι αξιωματικοί από το ελληνικό Πεντάγωνο σχολίαζαν, πως αυτή η άσκηση ανάμεσα στην Αμερική και την Αίγυπτο αναμένεται να γίνει την ίδια περίοδο που η Άγκυρα έχει δηλώσει την πρόθεση να βγάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο το πλοίο “Fatih”, το πλωτό γεωτρύπανο που έως σήμερα είναι άγνωστο προς τα πού θα κινηθεί κι’ αν θα αγγίξει θαλάσσια οικόπεδα που ήδη έχουν δεσμευτεί από εταιρίες κολοσσούς και που αναμένονται να αρχίσουν οι προσπάθειες εξόρυξης του υποθαλάσσιου πλούτου, αναφέρει το hellasjournal.

Θα είναι απορίας άξιο αν η Τουρκία θα τολμήσει να λύσει τους κάβους του «Πορθητή» λένε οι ίδιες πηγές, με πλοία του αμερικανικού στόλου να κινούνται στην περιοχή, κοντά στην Κύπρο αλλά και τουλάχιστον δυο ελληνικά πολεμικά σκάφη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...