Οπλικά συστήματα

Διαρροή απόρρητων πληροφοριών για το μαχητικό F-35 - Πως διέρρευσαν μέσω tinder στη Μ. Βρετανία

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής The Mail, μυστικά για τα νέα stealth μαχητικά αεροσκάφη της Μ. Βρετανίας έχουν διαρρεύσει σε μία υπόθεση κατασκοπείας.

Σε μια εξελιγμένη επιχείρηση, το προφίλ μίας πιλότου της RAF στην εφαρμογή Tinder χακαρίστηκε, επιτρέποντας σε έναν κατάσκοπο που δήλωσε γυναίκα να έρχεται σε επαφή με τους στρατιωτικούς της RAF και να μιλάει γλυκά για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τον μαχητικό F-35 Lightning II.

Οι πηγές της RAF χθες το βράδυ επιβεβαίωσαν ότι οι πληροφορίες σχετικά με το εξαιρετικά ακριβό και γεμάτο ευαίσθητες τεχνολογίες αεριωθούμενο αεροσκάφος είχαν μεταβιβαστεί σε ένα τρίτο μέρος που δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί.

Δεν είναι σαφές εάν εμπλέκεται κάποιο ξένο κράτος, αλλά η υποψία είναι πιθανό να επικεντρωθεί στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας και της Κίνας. Και οι δύο χώρες είναι απελπισμένες για πληροφορίες σχετικά με το στόλο F-35 που αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά μαχητών stealth και μια πιθανή απειλή για τα δικά τους στρατιωτικά προτερήματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να αγοράσει 138 από τα αεροσκάφη, το καθένα κοστίζοντας 92 εκατομμύρια λίρες. Η πρώτη παραγγελία είναι 48 και η τιμή αγοράς και το κόστος εξυπηρέτησης θα αγγίξουν τα 9 δις λίρες.
Για να δικαιολογήσουν την τεράστια τιμή, τα αεροπλάνα πρέπει να επιτύχουν εναέρια υπεροχή και να αποφύγουν τα περίπλοκα συστήματα αεράμυνας - εξ ου και η τεράστια μυστικότητα που τους περιβάλλει και η ταχύτητα με την οποία η RAF ανταποκρίθηκε στην παραβίαση της ασφάλειας.

Ένα σημείωμα που στάλθηκε από τον επικεφαλής ασφαλείας της RAF στις 9 Ιουλίου, δήλωσε: «Εντός της τελευταίας εβδομάδας, ένα μέλος που υπηρετούσε την RAF είχε χάσει το online dating profile. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ο δράστης στη συνέχεια προσπάθησε να συνδεθεί και με ένα άλλο στέλεχος της RAF για να εντοπίσει προφανώς σχόλια και λεπτομέρειες στη F-35.

Ευτυχώς, αποκαλύφθηκαν ελάχιστες πληροφορίες και το άτομο του οποίου ο λογαριασμός είχε χακαριστεί ανέφερε ότι το θέμα αυτό επέτρεπε την άμεση παρακολούθηση και έρευνα.

Ενώ η RAF λέει ότι «έχουν χαθεί λίγες πληροφορίες», οποιαδήποτε παραβίαση της ασφάλειας γύρω από το F-35 θα θεωρηθεί ως βαθιά καταστρεπτική και εξαιρετικά ενοχλητική από τους αρχηγούς των υπηρεσιών.
Για να υπογραμμιστεί η σοβαρότητα, όλοι οι υπάλληλοι της RAF, ιδίως όσοι έχουν πρόσβαση στα F-35, έχουν προειδοποιηθεί ότι είναι σε εγρήγορση για προσεγγίσεις ξένων πρακτόρων. Το προσωπικό της υπηρεσίας που ανταλλάσσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στους εχθρούς του κράτους αντιμετωπίζει κατηγορίες του νόμου περί επίσημων μυστικών.

Το υπόμνημα, το οποίο συνέταξε ο κύριος σύμβουλος ασφάλειας της RAF (PSyA), συνεχίζει: «Η SE (social engineering) είναι ψυχολογική χειραγώγηση για την απόκρυψη εμπιστευτικών ή ευαίσθητων πληροφοριών. Η SE μπορεί να λειτουργήσει μέσω τηλεφώνου ή σε άμεση επικοινωνία (δηλαδή σε μπαρ) καθώς και σε απευθείας σύνδεση. Ένας εξειδικευμένος και πειστικός πράκτορας θα επιδιώξει να αποσπάσει πληροφορίες μέσω φιλίας, συμπάθειας ή / και υποχρέωσης, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για να δημιουργήσει μια ευρύτερη εικόνα».

Σε μια σαφή αναφορά στην απειλή από ξένους κατασκόπους, προσθέτει: «Πρέπει να σημειωθεί ότι η βρετανική στρατιωτική στάση, η πολιτική και οι ικανότητες συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς στόχους ενδιαφέροντος για εχθρικούς κρατικούς και μη κρατικούς φορείς».

Η RAF αρνήθηκε αρχικά την παραβίαση της ασφάλειας, αλλά αφού αντιμετώπισε το σημείωμα, δήλωσε: «Από πολιτικής πλευράς, η RAF δεν συζητά μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι διαδικασίες μας υπόκεινται σε συνεχή επανεξέταση και ενημερώνονται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται ότι υπάρχει σωστή καθοδήγηση για τους ανθρώπους μας».

Οι πηγές της RAF ανέφεραν ότι καμία πληροφορία ευαίσθητης φύσης σχετικά με το F-35 δεν είχε αποκαλυφθεί σε οποιεσδήποτε συζητήσεις "μέσω του ιστοτόπου", αλλά δεν αποκλείει τη διαβίβαση δεδομένων με άλλα μέσα.
Μετά την επίθεση στο Salisbury τον Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες που πίστευαν ότι εμπλεκόνταν σε υποθέσεις κατασκοπείας. Τότε ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον υποστήριζε πως αυτό που είναι σαφές είναι ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις αυξανόμενες υβριδικές ικανότητές του για να ανατρέψει, να υπονομεύσει και να επηρεάσει καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. Οι κυβερνο-επιχειρήσεις του είναι έντονες.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Sir Nick Carter, επικεφαλής του αμυντικού επιτελείου, δήλωσε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή όσον αφορά τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τις προσφορές δολοφονίας, τις ψεύτικες ειδήσεις και την υπονόμευση των πολιτικών διαδικασιών.

Πέντε ακόμη F-35s προσγειώθηκαν στην RAF Marham από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο των αεροσκαφών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εννέα.

Η χρήση του Tinder, μιας εφαρμογής smartphone που επιτρέπει σε περίπου 50 εκατομμύρια παγκόσμιους χρήστες να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και να οργανώνουν ραντεβού, έχει προκύψει καθώς χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες παραμένουν στα ανατολικά ευρωπαϊκά κράτη όπως η Εσθονία και η Ουκρανία.

Έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσει να πέσουν θύματα παγίδων.

Περιγράφοντας την απειλή της Ρωσίας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Εσθονίας, Mikk Marran, προειδοποίησε: «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κυβερνητική κατασκοπεία, εκστρατείες παραπληροφόρησης, εκβιασμοί με βάση κλεμμένα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...