Κίνα

Βρήκε την αφορμή η Κίνα να στείλει στρατεύματα στην Συρία – Κυνηγά τους Ουιγούρους

Ο Κινέζος πρέσβης στην Συρία Qi Qianjin, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Συριακή κυβέρνηση στην επιχείρηση εκκαθάρισης από τρομοκράτες της πόλης Idlib που βρίσκεται δυτικά από το Χαλέπι.
Τι κάνει όμως την Κίνα να θέλει να συμμετέχει αυτή την στιγμή στον εμφύλιο της Συρίας και στην συγκεκριμένη πόλη;

Στην πόλη Idlib έχουν εισέλθει χιλιάδες σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές μαζί με τις οικογένειες τους από επαρχία της Κίνας και συγκεκριμένα από την Ζινγιάγκ. Πρόκειται για Ουιγούρους τους οποίους η Κίνα (και ΗΠΑ) τους έχουν κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα ευθύνονται για περισσότερες από 250 επιθέσεις ενώ πολλοί θεωρούν ότι βρίσκονται και πίσω από την εξαφάνιση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών.

Με αυτή την αφορμή η Κίνα μπορεί πλέον να στείλει και αυτή τα στρατεύματα της περιοχή και να έχει λόγο στην ανασυγκρότηση της Συρίας αλλά και στην αλλαγή συνόρων που παγιώνεται στην περιοχή για τον έλεγχο των αγωγών.
Ποιοι είναι οι Ουιγούροι

Οι Ουιγούροι είναι οι Τούρκοι της Κίνας. Είναι τουρκικό φύλο και η λέξη Ουιγούροι μάλλον σημαίνει «ενωμένοι”. Ζουν στην δυτική περιφέρεια Ζινγιάγκ της Κίνας σε μία έκταση που είναι 4 φορές το μέγεθος της Καλιφόρνιας.

Η πρώτη αναφορά στη φυλή των Ουιγούρων είναι από την Δυναστεία του Γουέι (386-534 μ.Χ). Οι Ουιγούροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ζουν στην περιοχή αυτή εδώ και 9.000 χρόνια. Εξισλαμίστηκαν γύρω στο 1.000 μ.Χ. Πρίν ασπάζονταν τον Σαμανισμό και τον Βουδισμό.

Το 1920, οκτώ χρόνια μετά την πτώση της τελευταίας δυναστείας και ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας, οι ισλαμιστές και οπαδοί του Παντουρκισμού άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην Κίνα.

Το 1933 και το 1944, βοηθούμενοι από τον Στάλιν, καταφέρνουν να δημιουργήσουν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτόνομο κράτος: «Δημοκρατία του Ανατολικού Τουρκεστάν”.

Την 1η Οκτωβρίου 1949 ιδρύεται η Λαϊκη Δημοκρατία της Κίνας και η περιοχή ονομάζεται «Αυτόνομη περιφέρεια Ζινγιάγκ-Ουιγούροι”.

Εκτός της επαρχίας Ζινγιάνγκ, η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα βρίσκεται στην περιοχή Ταογιουάν, στη νοτιοκεντρική επαρχία της Χουνάν.

Έξω από την Κίνα, σημαντικές κοινότητες Ουιγούρων υπάρχουν στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Αφγανιστάν, Πακιστάν και την Τουρκία.

viadiplomacy.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...