Κόσμος

Καταφύγιο στην Ρωσία βρίσκουν οι Τούρκοι: Ο Ερντογάν πήρε δώρο τη βίζα από τον Πούτιν και εκβιάζει Τραμπ - Σύμφωνο Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν: Τέλος τα δολάρια

Είδηση-βόμβα από Τουρκία: Η Ρωσία συμφώνησε να αποσύρει το καθεστώς βίζας για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών! Η είδηση είναι πάρα πολύ σημαντική λίγο πριν την ανακοίνωση της δέσμης κυρώσεων του Ν.Τραμπ εναντίον τούρκων αξιωματούχων και μελών της οικογένειας του "Σουλτάνου".

Ποιες είναι οι κατηγορίες των Τούρκων πολιτών και γιατι το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών δεν τις αναφέρει; Είναι Τούρκοι αξιωματούχοι, μέλη της Κυβέρνησης Ρ.Τ.Ερντογάν, ο ίδιος και η οικογένεια του. Προφανώς είναι όλοι όσοι δεχτούν κυρώσεις από το τις ΗΠΑ.

To ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πριν λίγο ότι:

"Η Μόσχα είναι πρόθυμη να αποσύρει όλους τους περιορισμούς σε κάποιες κατηγορίες Τούρκων πολιτών. Το θέμα θα συζητηθεί και μεταξύ του Σ.Λαβρόφ και του Μ.Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αγκυρα".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι υποστήριξαν τη συμφωνία ταξιδιωτικών ταξιδιών χωρίς βίζα, με την Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σεργκέι Σπίλκο δήλωσε ότι το πρόβλημα των θεωρήσεων εμπόδιζε τη ροή των τούρκων τουριστών στη Ρωσία.

"Η ρωσική τουριστική βιομηχανία τάσσεται υπέρ των καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τις δύο χώρες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αρθεί η απαίτηση θεώρησης", δήλωσε ο Σπίλκο.

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές αλλά το γεγονός αυτό συνδέεται με την επίσης σημαντική πληροφορία, πως στην επικείμενη συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου, εκτός των άλλων, θα συζητηθεί και το καθεστώς Ιντσιρλίκ.

Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ που αναφέρουν πως επίκεινται συλλήψεις στην αμερικανική βάση Ιντσιρλίκ, ενώ κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας μιλούν για εγκατάλλειψη του δολαρίου στις συναλλαγές.

Έχουμε πλέον ως δεδομένο πως Ρωσία, Ιράν, Κίνα και τώρα Τουρκία καταργούν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Πριν λίγο ο Ρ.Τ.Ερντογάν επανήλθε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

Στην ρητορική υψηλών τόνων επιμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας εκ νέου ότι η Άγκυρα έχει γίνει στόχος «οικονομικού πολέμου» και προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία μπορεί να επαναπροσανατολιστεί στρατηγικά.

«Προσπαθούν να πετύχουν με τα λεφτά αυτό που δεν κατόρθωσαν με προκλήσεις και πραξικοπήματα», είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ουσιαστικά παρουσιάζοντας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας ως συνέχεια προσπαθειών ανατροπής του.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις ισοτιμίες είναι μια συνωμοσία σε βάρος του τουρκικού λαού, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα υποκύψει.

Στρέφοντας τα βέλη του εμμέσως πλην σαφώς εναντίον του αμερικανού προέδρου Τραμπ, ο κ. Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα θα προσανατολιστεί σε «νέες αγορές, νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και νέες συμμαχίες» ως απάντηση σε αυτούς που «έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Το νέο μήνυμα ήλθε στον απόηχο του άρθρου που υπέγραψε ο τούρκος πρόεδρος στους «New York Times», όπου άφησε να εννοηθεί πως η αμερικανο-τουρκική συμμαχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τόνισε δηκτικά πως η Άγκυρα μπορεί κάλλιστα να αποχαιρετίσει εταίρους που είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την στρατηγική συνεργασία διάρκειας 50 ετών με την Τουρκία ώστε να ευνοήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών εξαγγέλλει πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές, ενώ το Ιράν καταδικάζει την απόφαση του Ντ. Τραμπ για αύξηση των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα.

Είναι εμφανές πως η Άγκυρα αλλάζει και τυπικά στρατόπεδο προχωρώντας σε αμυντική στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν.

Η Ρωσία εγκαταλείπει το δολάριο

Το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του δολαρίου ως νόμισμα για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της εξετάζει η Μόσχα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ στον απόηχο της κλιμακούμενης κρίσης στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

«Το δολάριο ΗΠΑ γίνεται ένα αναξιόπιστο εργαλείο για πληρωμές στο διεθνές εμπόριο», υποστήριξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Ο υπουργός δεν απέκλεισε τη δυνατότητα χρήσης άλλων εθνικών νομισμάτων αντί του δολαρίου για τις πετρελαϊκές συναλλαγές της Ρωσίας.

«Δεν το αποκλείω, αλλά έχουμε μειώσει σημαντικά την επένδυσή μας στα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, το δολάριο, που θεωρείται διεθνές νόμισμα, γίνεται ένα επικίνδυνο εργαλείο πληρωμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σιλουάνοφ ξεκαθάρισε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να κλείσει αμερικανικές εταιρείες στη Ρωσία ως μέρος των αντιποίνων στις αμερικανικές κυρώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα γνωστή αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων.

«Επί του παρόντος, δεν σχεδιάζουμε περιοριστικά μέτρα ή κλείσιμο επιχειρήσεων, για παράδειγμα να κλείσουμε τον McDonald's, καθώς αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούν τους πολίτες μας» αποσαφήνισε.

Ιράν: Θα στηρίξουμε την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Bahram Qassemi επέκρινε το Σάββατο την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντ. Τραμπ να επιβάλει πρόσθετα τιμολόγια στην Τουρκία.

Ο Qassemi είπε ότι η Τουρκία και ο τουρκικός λαός μπορούν να αντισταθούν σε εξωτερικές πιέσεις. "Η βούληση των εθνών δεν μπορεί να αλλάξει με εκφοβισμό και απειλές", ανέφερε ο Qassemi στην ιρανική τηλεόραση, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Οι παρατηρήσεις του Qassemi ακολούθησαν αυτές του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χαβάτ Ζαρίφ, ο οποίος είπε ότι «η ανάγκη του Τραμπ να προκαλέσει οικονομική καταστροφή στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του, την Τουρκία, είναι θλιβερή. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν τον εθισμό τους στις κυρώσεις και τον εκφοβισμό ή ολόκληρος ο κόσμος θα ενωθεί και θα τους αναγκάσει. "

"Έχουμε σταθεί με τους γείτονες πριν, και θα το ξανακάνουμε", γράφει ο Zarif στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Τα σχόλια του Zarif ήρθαν μια μέρα μετά την επίθεση του Τραμπ στην Τουρκία, διπλασιάζοντας τους δασμούς στις εισαγωγές Τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα σε 20 και 50 τοις εκατό αντίστοιχα.

Καίνε δολάρια στην Τουρκία

Στην Τουρκία το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του, για να “φουντώσει” το αντιαμερικανικό συναίσθημα, πάνω στο οποίο πολλές φορές έχει στηριχθεί.

Στο βίντεο διαδηλωτές σκίζουν και καίνε δολάρια σε διαδήλωση. Μονοδόλαρα, γιατί τα πιο…χοντρά μάλλον θα τους χρειαστούν πολύ σύντομα.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1028274359180374016

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...