Βαλκάνια

Εκρηκτική η κατάσταση στα Σκόπια - Στα «μαχαίρια» Σλάβοι και Αλβανοί - Διαμαρτυρίες στο κοινοβούλιο και υπόσχεση για εκδίκηση για τον θάνατο ενός οπαδού

Χοντραίνει άσχημα το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Από την μία Σλάβοι και Αλβανοί βρίσκονται στα μαχαίρια λόγω ενός νεκρού στα Σκόπια και από την άλλη, το Βελιγράδι στέλνει τελεσίγραφο προς τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

Η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων είναι πλέον έτοιμη να εκραγεί. Οι σχεδιασμοί των Μεγάλων Δυνάμεων έρχονται σε σύγκρουση και όλα τα σενάρια πλέον είναι ανοιχτά.

Μια ομάδα οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας του Τέτοβο «Teteks», χθες το βράδυ συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αύριο τα παιδιά σας μπορεί να είναι ‘Σάζντο’!», από το όνομα του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε από άτομα της αλβανικής κοινότητας και έχασε τη ζωή του από τους σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστη.

Οι διαμαρτυρόμενοι, σύμφωνα με τα δημοσίευμα, ανέφεραν ότι οι Αλβανοί έχουν καταστρέψει την πόλη και έκαναν έκκληση για την προστασία των «Μακεδόνων» γιατί «Η Μακεδονία είναι του ‘μακεδονικού’ λαού».

Μάλιστα προέβησαν και σε γραπτές εκκλήσεις με μηνύματα μίσους και απειλές κατά των Αλβανών.

Οπως σας είχαμε αναφέρει, η συμπλοκή ξεκίνησε «ηλεκτρονικά» στο Facebook και κατέληξε στον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό ενός νέου, 21 χρόνων, οπαδού αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Εκ πρώτης όψεως, σε αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποδοθούν ποδοσφαιρικά χουλιγκανικά κίνητρα, αν το θύμα δεν ήταν Σλάβος και οι θύτες Αλβανοί και μάλιστα, φανατικοί οπαδοί δύο μισητών μεταξύ τους ομάδων, της Βάρνταρ (σλαβικής) και της Σκούπι (αλβανική), οι οποίες διαθέτουν σκληρούς εθνικιστικούς πυρήνες στις εξέδρες τους.

Ενώπιον του κινδύνου να περάσει η οργή στις κοινωνίες των δύο εθνοτήτων και να ενεργοποιήσει το υφιστάμενο ρήγμα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ισχυρός άντρας των Αλβανών Αλί Αχμέτι προέβησαν σε δηλώσεις κατευνασμού.

Ηδη το βράδυ της Τρίτης, με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του νεαρού, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «πόλεμος» έχει φουντώσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο νεαρός οπαδός της Βάρνταρ και μέλος των ακραίων «κομίτι» (κομιτατζήδες), τον τελευταίο καιρό είχε ανοίξει «πόλεμο» με φανατικούς οπαδούς αλβανικής ομάδας στο Facebook, κάποιοι εκ των οποίων του έστησαν ενέδρα σε στάση λεωφορείου στα Σκόπια και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε έπειτα από μερικές μέρες.

Τελεσίγραφο Σέρβων σε Αλβανούς

Οι Αλβανοί των δήμων της Κοιλάδα του Πρέσεβο, διακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν αμοιβαιότητα με τους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Η προσπάθεια αυτή των Αλβανών στη νότια Σερβία να εξομοιωθούν με τη σερβική κοινότητα του Κοσόβου και να απαιτήσουν ‘αμοιβαιότητα’ στα δικαιώματα τους (ή απαιτήσεις τους), εξόργισε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντέδρασε στις προειδοποιήσεις των Αλβανών της Κοιλάδας, αναφέρει το echedoros.

«Τους συμβουλεύω να μην παίζουν, η υπομονή και η ανοχή έχει τα όριά της. Αν νομίζουν ότι θα προκαλέσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και ότι ο στόχος τους είναι εύκολος, νομίζω ότι ξεγελιούνται. Θα αντιδράσουμε πολιτικά και με άλλους τρόπους. Τους προτρέπουμε να επιστρέψουν στην πολιτική και στο διάλογο», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας κατηγόρησε και πάλι το Κοσσυφοπέδιο ότι δεν εκπλήρωσε τις συμφωνίες που συμφωνήθηκαν με τη Σερβία στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...