Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της αγίας ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρού Ιεροθέου Τσαντίλη

Δέκα χρόνια πέρασαν από την οσιακή κοίμηση του Γέροντός μας και πνευματικού μας πατρός Μητροπολίτου πρώην Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρού Ιεροθέου Τσαντίλη.

Τη 15η Ιουλίου 2008 στις 8:30μμ φτερουγίζει η αγία του ψυχή για τους ουρανούς. Άφησε τα επίγεια και πέρασε εν αγαλλιάσει εις τας αυλάς του Κυρίου.

Η απουσία του είναι κάτι παραπάνω από αισθητή για όλους μας. Από την Εκκλησία μας έλειψε ένας άγιος Επίσκοπος, ένας άγιος Ασκητής Επίσκοπος.

Ανεπίληπτος, σώφρων, κόσμιος, φιλόξενος, αφιλάργυρος, γνήσιος διδάσκαλος του Θείου λόγου και της άδολης χριστιανικής αγάπης. Της θυσιαστικής αγάπης. Διδάσκαλος του περιττού.

Τα λόγια που έβγαιναν από το αγιασμένο στόμα του, ήσαν λόγια σωτήρια, λόγια παρακαταθήκης, για τα οποία θα αγωνιζόμεθα προσευχόμενοι για την εφαρμογή τους, πάντα με τη βοήθεια του Θεού, όπως μας έλεγε.

Ορθοδοξότατος κατά πάντα. Δοξολογούσε το Θεό νυχθημερόν, η προσευχή του ακατάπαυστη, ο λόγος του στα θέματα της Πίστεως και της Ορθοδοξίας αλύγιστος, στα χνάρια του ηγιασμένου Γέροντος των Πατρών Αρχιμ. Γερβασίου Χαρ. Παρασκευοπούλου παρά τους πόδας του οποίου εγαλουχήθη. Ακολούθησε τη γραμμή της Ορθοδόξου ημών Πίστεως, δηλαδή τους Θείους Πατέρας. Το σύνθημα επιστροφής στους Πατέρες, το οποίον έβγαινε από το ηγιασμένο στόμα του Πατρός Γερβασίου σκιρτούσε στην καρδιά του και το έκανε βίωμα. Σε αυτή τη διδαχή έμεινε πιστός μέχρι τέλους της ζωής του και αυτή τη διδαχή μας μετέφερε με στοργική αγάπη και πόνο ψυχής. Έλεγε χαρακτηριστικά : «Αν θέλουμε να είμαστε με τον Χριστό μας, θα πρέπει να είμαστε με τους Αποστόλους, θα πρέπει να είμαστε με τους Θείους Πατέρες, μέσα στην Εκκλησία».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, 15 Ιουλίου 2018 , τα πνευματικά του παιδιά και πολλοί εκ των μαθητών του από τα γυμνασιακά χρόνια, τελέσαμε το καθιερωμένο Ιερόν Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως της αγίας του ψυχής, εις τον Ι.Ν. Αγ. Αλεξίου Πατρών, Μετόχιον της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Είμεθα βέβαιοι ότι και ο αοίδιμος Γέροντάς μας εις την Θριαμβεύουσαν Εκκλησίαν , θα προσεύχεται και για τη σωτηρίαν της ψυχής μας, ενώπιον του Θρόνου του Παναγάθου Θεού.

Ιεροθέου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, πνευματικού ημών πατρός και διδασκάλου, Αιωνία η Μνήμη!

Υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Δ. Ρούβαλη

https://www.youtube.com/watch?v=QIBrHXGuPEk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ