Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή σε δράση! Παγόβουνο 6 χιλιομέτρων αποσπάται από παγετώνα της Γροιλανδίας


Συνέβη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τον χλωμό αρκτικό ήλιο λίγο πάνω από τον ορίζοντα: μέσα στο ημίφως, ερευνητές στη Γροιλανδία είχαν τη σπάνια ευκαιρία να απαθανατίσουν τη γέννηση ενός παγόβουνου.

Η ομάδα του Ντέιβιντ Χόλαντ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κατέγραψε την απόσπαση ενός κομματιού πάγου, με μήκος 6,4 χιλιόμετρα, από τον μεγάλο παγετώνα Χέλχαϊμ της ανατολικής Γροιλανδίας, ο οποίος έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής (ένθετη αριστερά).

Το λιώσιμο των πάγων που επιπλέουν στον Βόρειο Πόλο σε γενικές γραμμές δεν ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, αφού ο πάγος ήδη επιπλέει στο νερό σαν παγάκι στο ποτήρι. Αντίθετα, η πλήρης τήξη του πάγου της Γροιλανδίας, ο οποίος βρίσκεται συσσωρευμένος στην ξηρά, θα ανέβαζε τη στάθμη των ωεκανών κατά αρκετά μέτρα.

«Η ανοδος της στάθμης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναμφισβήτηση και έχει επιπτώσεις» λέει ο Δρ Χόλαντ. «Όσο καλύτερα κατανοούμε τι σι συμβαίνει, τόσο καλύτερες γίνονται οι προσομοιώσεις μας για την κλιματική αλλαγή» εξηγεί.

Το φαινόμενο που κατέγραψε η ομάδα του τον Ιούλιο ξεκίνησε στις 11.30 το βράδυ τοπική ώρα και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά - αν και η διάρκεια του βίντεο έχει συμπιεστεί στα 90 δευτερόλεπτα.

Το επίπεδο παγόβουνο αποσπαται από την άκρη του παγετώνα και αρχίζει την πορεία του στο φιορδ του Χέλχαϊμ, πριν τελικά σπάσει λόγω σύγκρουσης με προπορευόμενο παγόβουνο.
https://www.youtube.com/embed/7tyfSlnMe8E

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ