Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις: Εν αναμονή ανακοίνωσης αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία - Με λουκέτο στο Ιντσιρλίκ και νομική προσφυγή για F-35 απειλεί η Αγκυρα!


Νωρίτερα τελικά από τις 3 ημέρες απέρριψε το αίτημα άρσης του κατ' οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα η δικαιοσύνη του Ρ.Τ.Ερντογάν και οι εξελίξεις κινούνται με ταχύτατες διαδικασίες. Και τα δύο επιτελεία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ κινούνται προς οικονομικές κυρώσεις και F-35, η Τουρκία το γνωρίζει, και ανακοινώνει πως θα λάβει μέτρα εναντίον των ΗΠΑ σε νομικό επίπεδο μόλις μπλοκαριστεί και επίσημα η παράδοση των F-35 ενώ τουρκικές πηγές αναφέρουν πως θα βάλει λουκέτο στο Ιντσιρλίκ.

Και κάπως έτσι ξεκινά η μεγάλη τουρκο-αμερικανική κρίση.

Το δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπου βρίσκεται αντμέτωπος με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Ο Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.

Ο δικηγόρος του Άντριου Μπράνσον, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ, είπε στο Ρόιτερς ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου. Χθες είχε ζητήσει την απελευθέρωση του πελάτη του και την άρση της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε στο 4,9230 έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο για σήμερα μετά την απόρριψη του αιτήματος του Αμερικανού πάστορα.

Η δίκη του Μπράνσον αναμένεται να επαναληφθεί την 12η Οκτωβρίου.

"Εγραψε" κανονικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ.Πενς, και τον Ν.Τραμπ

Λάβρος κατά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ήταν για μια ακόμα φορά για την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς. Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο Μ.Πενς επανήλθε επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι αν δεν επιστρέψει άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πάστορας, η Τουρκία και ο Ερντογάν θα υποστούν σοβαρότατες κυρώσεις.

Μιλώντας στο κανάλι FOX o αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά:

«Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος». «Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά θρησκευτική πίστη, ο οποίος επιτελεί ποιμενικό έργο στην Τουρκία για πάνω από 20 χρόνια».

“Ο πρόεδρος το είπε ξεκάθαρα. Ο κατ’ οίκον περιορισμός για τον πάστορα δεν φτάνει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις αν ο Μπράνσον δεν απελευθερωθεί”.

Προηγουμένως ο Μ.Πενς κάνοντας μια αναδρομή είπε ότι από την αρχή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο ίδιος “απευθυνθήκαμε απ ευθείας στον Ερντογαν και την τουρκική κυβέρνηση ζητώντας την απελευθέρωση του Μπράνσον και την επιστροφή του στην Αμερική. Οι διαπραγματεύσεις”, τόνισε “ήταν συνεχείς και αδιάκοπες. Ήταν καλό οτι μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο σπίτι του.

“Αλλά ο Μπράνσον πρέπει να γυρίσει σπίτι του στη σύζυγό του, στο ποίμνιό του στην πατρίδα του” τόνισε ο Μ.Πενς.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Πενς έρχονται λίγες ώρες μετά την απάντηση του Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις των Αμερικάνων για την απελευθέρωση του πάστορα. “Οι ΗΠΑ θα χάσουν έναν ισχυρό και ειλικρινή εταίρο εάν δεν αλλάξουν συμπεριφορά”, φέρεται να τόνισε ο Ερντογάν στις δηλώσεις του.

Αγκυρα: Απαράδεκτες και ασεβείς οι απειλές των ΗΠΑ

Κατά της Ουάσινγκτον στράφηκε η Αγκυρα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η χρήση απειλητικής γλώσσας από τις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και ασεβής, με δεδομένες τις σχέσεις των δύο συμμάχων, ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε, σύμφωνα με το Reuters.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας απειλεί τις ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση του μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου και την εφαρμογή του Προεδρικού συστήματος.

"H χρήση από την Αμερική μιας απειλητικής γλώσσας κατά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και ασέβεια, λόγω των δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων" , ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε για πρώτη φορά με το νέο προεδρικό σύστημα, δήλωσε ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα σχέδια αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, δηλαδή η σύνδεση αυτών των συμφωνιών με συνθήκες που παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να καταπολεμήσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως εναντίον του ΡΚΚ, του Ντάσε και του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Καταπολέμησης της Γκλενίς (FETO).

Νωρίτερα, αίτηση απελευθέρωσης κατέθεσε ο πάστορας του Τραμπ

Ο δικηγόρος του Αμερικανού ιερέα Ισμαήλ Τζέμ Χαλαβούρτ, κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης της περασμένης εβδομάδας που προέβλεπε κατ οίκον περιορισμό, και ζητά την πλήρη απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον και την άρση της απαγόρευσης ταξιδίων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hürriyet.

Ο δικηγόρος του Brunson αναφέρει στην αίτηση του ότι “ο πάστορας δεν μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ελευθερίας του και να επιστρέψει στην καθημερινή του ζωή” υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ασκήσει την ελευθερία των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, ούτε να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Ο Halavurt ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τη δικαστική επιτήρηση αντί του κατ ‘οίκον περιορισμού και να άρει την απαγόρευση ταξιδιού που επιβλήθηκε στο Brunson. Σύμφωνα με τον δικηγόρο το αίτημα θα εξεταστεί μέσα σε μία εβδομάδα το αργότερο και η απόφαση αναμένεται να κρίνει κατά πολύ τις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας. Η υπόθεση του πάστορα έχει προκαλέσει το βαθύτερο ρήγμα στις σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει με αυστηρές κυρώσεις αν δεν απελευθερωθεί άμεσα ο Αντριου Μπράνσον. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι δεν βοηθά αυτός ο “ψυχολογικός πόλεμος”
https://twitter.com/VP/status/1023589958076907520?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/VP/status/1022498496484499456?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...