Σκοπιανό

Λαός και κληρός μαζί: Εθνικός ξεσηκωμός - Διαδηλωτές έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο στη Σιάτιστα - Θορυβημένοι οι Σκοπιανοί με τις συγκεντρώσεις

Σε καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση των διαβουλεύσεων, που γίνονται αυτή την περίοδο για το Σκοπιανό, αναδεικνύεται, κατά τα φαινόμενα και παρά τις αντίθετες προσδοκίες της κυβέρνησης, η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας σε έναν ιστορικό εθνικό συμβιβασμό και την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους γείτονες. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την σημερινή λαοθάλασσα μπορεί να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Η Κυβέρνηση βέβαια έχει δείξει πως δεν ακούει και πολύ τον ελληνικό λαό, όμως πως θα μπορέσει να μην δει τις σημερινές εικόνες; Οτι και να γίνει, οι Ελληνες έδειξαν οτι στις κρίσιμες στιγμές είναι ενωμένοι.

Η σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας των πολιτών σε μια επώδυνη συμφωνία εκφράστηκε πλέον με τον καλύτερο τρόπο με τα σημερινά συλλαλητήρια.

Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί, ότι η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί, την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

Δέος στα Σιάτιστα

Στο πλαίσιο των πανελλαδικών συλλαλητηρίων που διοργανώθηκαν σήμερα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και στη Σιάτιστα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα σε 24 πόλεις της Ελλάδας στέλνοντας ένα ηχηρό «όχι» στην ελληνική κυβέρνηση για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Στη συγκέντρωση, μάλιστα, στη Σιάτιστα του δήμου Βοΐου, οι κάτοικοι λίγο πριν ολοκληρώσουν το συλλαλητήριο έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο, μαζί με τον Μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ.

Δείτε το βίντεο: 

https://www.youtube.com/watch?v=QDqnoPqq88Q

Πέλλα: Μουσική και χορός μετά το συλλαλητήριο

Οι ομιλίες στο συλλαλητήριο της Πέλλας ολοκληρώθηκαν όμως ο κόσμος δε έλεγε να φύγει από την κεντρική πλατεία «Μέγας Αλέξανδρος».

Κρατώντας τις σημαίες στα χέρια και με πολύ καλή διάθεση, μερίδα του πλήθους έπιασε τα χέρια και άρχισε ο χορός καθώς στα ηχεία ακούγονταν τραγούδια για την Μακεδονία.

Το μήνυμα που εστάλη με τις παράλληλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ήταν ξεκάθαρο, αλλά όπως τονίστηκε αν ξαναχρειαστεί ο κόσμος θα βγει και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσει.

Δείτε τις εικόνες του Life-Events.gr…

https://www.youtube.com/watch?v=ZzdHXshD37c

 

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα συλλαλητήρια καλύφθηκαν εκτενώς και από ΜΜΕ των Σκοπίων, μάλιστα ένα από αυτά, το vecer.mk είναι αρκετα θορυβημένο, καθώς γράφει στον τίτλο του: Συγκεντρώσεις σε ελληνικές πόλεις εναντίον μας.

Μάλλον τους πόνεσε.

Δείτε εικόνα

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Στη Βέροια, περισσότεροι από 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ωρολογίου και έστειλαν βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση που διαπραγματεύεται το όνομα των Σκοπίων. Νέοι και νέες, παιδιά όλων των ηλικιών, μεσήλικες, ακόμα και άτομα της τρίτης ηλικίας, με ελληνικές σημαίες στα χέρια και ντυμένοι στα γαλανόλευκα, πλημμύρισαν την πλατεία και βροντοφώναξαν εναντίον της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Περίπου 500 άτομα, όλων των ηλικιών, έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ενάντια στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τη FYROM, που πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα. Πλήθος κόσμου και στην Κατερίνη.

Στα Ιωάννινα, η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στο οποίο προσήλθε πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, απ' όλη την Ήπειρο -ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρρας.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Κόσμος με σημαίες στα χέρια διαδήλωσε την αντίθεσή του στο να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.

Στη Λάρισα, 4.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.Ένταση στα Χανιά

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Στον χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης, με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά.

Όταν στον χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών, που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου από την πλατεία.

Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν τρεις-τέσσερις νεαροί. Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές