Εθνικά θέματα

«Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε» - Σε ετοιμότητα οι ΕΔ - Κοντά στις Οινούσσες τα «βατράχια» - Εντυπωσιακό βίντεο με Helocasting από τους επίλεκτους

Mπορεί οι Τούρκοι να προκαλούν συνεχώς, όμως λογαριάζουν χωρίς... τον ξενοδόχο. Οι Ειδικές Δυνάμεις είναι πλέον σε ετοιμότητα και αυτό αποδεικνύεται από τις ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα έχει αναβαθμιστεί πλέον, με τα ΜΜΕ να αναλαμβάνουν την σκυτάλη από τους Τούρκους πολιτικούς. Εχουμε αναφέρει πολλάκις πως τα ΜΜΕ της γείτονος παίζουν το δικό τους ρόλο στα πλάισια του υβριδικού πολέμου της Αγκυρας.

Τι αναφέρουν για τους 8

Η Sabah στον τίτλο του ρεπορτάζ κάνει λόγο για «Απόφαση σκάνδαλο απο την Ελλάδα! Αφέθηκαν ελεύθεροι οι στασιαστές». Και αναφέρει ότι οι αξιωματικοί Γκεντσάι Μπογιούκ, Ουγούρ Ουτζάν, Μπιλάλ Κουρουγούλ και Μεσούτ Φιράτ, που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού χωριού στην Αθήνα αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Τον ίδιο τίτλο έχει και η Vatan, η οποία αναφέρεται και στην «σκληρή αντίδραση» του αντιπρόεδρου της Τουρκίας και κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ που κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν σεβάστηκε το διεθνές δίκαιο για την έκδοση εγκληματιών» και «στηρίζει την οργάνωση FETO» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και υπογράμμισε ότι, όποια βοήθεια κι αν παρέχει στους «οκτώ» η Αθήνα, είναι «καθήκον» της Άγκυρας να τους βρει, να τους πακετάρει και να τους οδηγήσει πίσω στην Τουρκία.

Για «απόφαση-σκάνδαλο» από μέρους της Ελλάδας κάνουν λόγο κι οι περισσότερες άλλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Hurriyet,

η Milliyet, η οποία αναφέρει ότι μετά τον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί «αναμένεται και άλλα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν να εκμεταλλευτούν τη χορήγηση ασύλου που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας»

Ο Μποζτάγ έφτασε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιήσει πως η Τουρκία τελικά θα βρει και θα συλλάβει τους αξιωματικούς: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη» είπε.

Η απειλή αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την αποκάλυψη της δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και την απαγωγή/σύλληψη φερόμενων ως υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και μελών του κινήματός του, εκτός των συνόρων της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Μποζντάγ είχε πει κάποιους μήνες νωρίτερα: «Μέχρι σήμερα η ΜΙΤ έχει πακετάρει και επιστρέψει στην Τουρκία 80 μέλη της οργάνωσης FETO από 18 χώρες». Δεν διευκρίνισε με ποιες μεθόδους έγιναν αυτές οι «συλλήψεις», παραπέμποντας μάλλον στη μέθοδο των απαγωγών.

Πάντως οι φρουροί όπως αναφέραμε στη αρχή είναι εδώ και αναμένουν.

Ελικόπτερο Σινούκ μετέφερε λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα της Τρίτης ομάδες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών για να εξασκηθούν στο Helocasting (ρίψη επιχειρησιακών λεμβών από το ελικόπτερο στη θάλασσα μαζί με τις ομάδες των βατραχανθρώπων) κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, το οποίο ουκ ολίγες φορές μπήκε στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

https://www.youtube.com/watch?v=TDzynV522B0

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του HellasJournal, σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» του Πολεμικού Ναυτικού. Πολλά από τα ελληνικά πλοία πλέουν στο Ανατολικό Αιγαίο από το πιο βόρειο σημείο του έως την πλέον νότια εσχατιά, επιδεικνύοντας την ελληνική σημαία και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ναυτοσύνης και αποτροπής.

Ωστόσο, εκείνο που παρατηρείται είναι πως η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο πέρασμα του χρόνου και με βάση τα σενάρια που έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει τόσο επιχειρησιακά όσο και επί χάρτου, μετατρέπει μια καθαρά ναυτική άσκηση σε διακλαδική μιας και στην άσκηση «Καταιγίδα» συμμετέχουν τόσο πολεμικά αεροσκάφη όσο και μέσα με προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο πλαίσιο της άσκησης τις επόμενες ώρες θα γίνει άσκηση κατάδειξης στόχου από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σε αεροσκάφη των Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι «ΑΕΛΑ», (Αξιωματικοί ελέγχου Αεροπορίας) θα συνομιλούν κωδικοποιημένα στους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών ενώ με laser θα καταδεικνύουν τον στόχο στους ιπταμένους οι οποίοι θα τον βλέπουν και θα τον εγκλωβίζουν από τα 8 ναυτικά μίλια.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συνεργασία πριν από έναν χρόνο και προς τα πίσω διεξάγονταν μια έως δυο φορές τον χρόνο.

Σαφές είναι και το μήνυμα που εκπέμπεται και από τον κατάπλου της φρεγάτας Ψαρά, στο νησί από το οποίο έχει πάρει το όνομά της θέλοντας να δείξει τους άρρηκτους δεσμούς του Πολεμικού Ναυτικού με τους νησιώτες μας, κυρίως των απομακρυσμένων νησιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ