Ρωσία

Mεγάλη ρωσική πολεμική κινητοποίηση εν μέσω Παγκοσμίου Κυπέλλου - A/A στα γήπεδα -Ακροβολίστηκαν ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα με Ουκρανία και σε Μ.Θάλασσα


Τι τρέχει και τέθηκε σε επιφυλακή ρωσικός στόλος στην Μ.Θάλασσα ενώ ισχυρές δυνάμεις μεταφέρονται στην Κριμαία (εικόνες παρακάτω) σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρα πρακτορεία ειδήσεων; Αντιαεροπορικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί μέσα σε αστικό ιστό αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ουκρανική "έξαρση".

Πηγές ομιλούν για  πιθανή προσπάθεια προβοκάτσιας από ουκρανικής πλευράς με σκοπό να πληγεί το κύρος της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με πηγές του Reuters και του  ουκρανικού τύπου, ο στόλος της Μαύρης θάλασσας τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα   λόγω της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, αλλά  κυρίως λόγω αναμενόμενων προκλήσεων από την ουκρανική πλευρά , όπως αναφέρει το Reuters.

Το  πρακτορείο ειδήσεων αναφερόμενο στις πηγές του, τονίζει ότι η ετοιμότητα διατάχθηκε λόγω της απόφασης ενίσχυσης της ασφάλειας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, ενώ  οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Ουκρανία μεταφέρει συνεχώς στρατεύματα στην περιοχή κοντά στην Κριμαία  και ίσως προετοιμάζει προκλήσεις.

«Λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των προσδοκιών πιθανών προκλήσεων από την Ουκρανία γύρω από την ακτή της Κριμαίας, η ρωσική ανωτάτη ηγεσία του πολεμικού ναυτικού  πήρε την απόφαση να αυξήσει κατακόρυφα το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας του στόλου», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΓΕΝ .

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη  συναγερμό του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά πρόκειται για τακτική που συνήθως ακολουθούν συχνά οι Ρώσοι που διέπονται από μυστικοπάθεια.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου, με το παιχνίδι μεταξύ των ομάδων της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ενώ η κατάσταση στην Κριμαία  «θερμαίνεται» συνεχώς εδώ και καιρό, το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση από το 2002, με την συμμετοχή  περισσοτέρων  από 40.000 στρατιωτών από 30 χώρες της συμμαχίας και συνεργαζόμενες χώρες, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η πιθανότητα ανάμεσα σε αυτούς τους 30.000 νατοϊκούς στρατιώτες να είναι και Έλληνες είναι αρκετά μεγάλη, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό της συμμαχίας .

Έτσι πιθανόν να δούμε Έλληνες στρατιώτες στην Νορβηγία , ή πολεμικά μας πλοία στην ίδια περιοχή κοντά στα ρωσικά σύνορα είναι μεγάλη.   

Ο διοικητής του επιχειρησιακού στρατηγείου Νάπολης του ΝΑΤΟ Ναύαρχος James G. Foggo , ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τον προγραμματισμό για την άσκηση «Trident Juncture 2018» στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χθες.

Ο Φόγκο είναι ο διοικητής της  Κοινής Δύναμης του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας. Είναι επίσης διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων της Ευρώπης και της Αφρικής.

«Σκοπός της άσκησης είναι να προσφέρει αποτρεπτικό αποτέλεσμα και άμυνα εναντίον "οποιασδήποτε απειλής, από οποιαδήποτε κατεύθυνση, ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Φόγκο .

«Η άσκηση «Trident Juncture» αποδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ είναι προσηλωμένο στον στόχο του , ενωμένο και έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του χρησιμοποιώντας την συλλογική άμυνα», κατέληξε ο ίδιος .

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει «παραβίαση της κυριαρχίας ενός συμμάχου» στην προκειμένη περίπτωση, της Νορβηγίας, και σύμφωνα με το άρθρο 5, ενεργοποιείται αμέσως η συλλογική άμυνα με επίθεση από το ΝΑΤΟ εναντίον του εισβολέα που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι η Ρωσία.

Η κύρια άσκηση είναι προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στη Νορβηγία και γύρω από αυτή, με μια προκαταρκτική άσκηση στα χωρικά ύδατα της Ισλανδίας 15-17 Οκτωβρίου 2018.

Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα έχουμε την εμφάνιση για πρώτη φορά της δύναμης ταχείας επεμβάσεως με 5.000 καταδρομείς στη Νορβηγία , γεγονός που θα αποτελέσει καινοτομία στην συμμαχία.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε πιθανότατα ταυτόχρονη πιθανή ανάφλεξη σε Ανατολική Ουκρανία και στην περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών , στο απευκταίο σενάριο εμπλοκής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Καλό όμως για όλους εμπλεκόμενους θα είναι  να διαβάσουν λίγο από το κεφάλαιο που αναφέρει τον πελοποννησιακό πόλεμο , ειδικά στα κεφάλαια αίτια –αφορμές και κυρίως αποτελέσματα του πολέμου,  για να κατανοήσουν τι αναμένει τους λαούς τους πρώτα και μετά την υπόλοιπη ανθρωπότητα σε περίπτωση σύρραξης .    
https://twitter.com/RFERL/status/1004649167157972993?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...