Κυβέρνηση

153-154 βουλευτές ξεπουλούν την Μακεδονίας μας με μια γκρίζα και αλυτρωτική συμφωνία - Πανηγυρίζουν Αλβανοί και Αμερικανοί

"Μετρούν 153 ψήφους αυτή τη στιγμή και λένε ότι οι 152 είναι σίγουρες, μπορεί να είναι και 154" . Στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν από χτες με χαρτί και μολύβι τι θα γίνει όταν έρθει στην Βουλή η συμφωνία. Υπολογίζουν μέσα στον αριθμό αυτό,  τον κύριο Σταύρο Θεοδωράκη, τον κύριο Θεοχαρόπουλο και τους βουλευτές του "κλίματος τους"". 

"Θεοχαρόπουλος, Σ.Θεοδωράκης, Α.Παπανδρέου λένε ναι στη λύση". Υπολογίζουν Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλο και τους παλιούς ΔΗΜΑΡίτες αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες.

Αυτό που συμβαίνει αποτελεί ιστορική προδοσία. Η συμφωνία δεν έχει καμία ευρύτερη συναίνεση:

Η ΝΔ αμφισβητεί ευθέως τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προωθήσει και να εγκρίνει τη συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το θέμα κατάθεσης πρότασης μομφής, το ΚΚΕ, o Λαϊκός Σύνδεσμος και η Ένωση Κεντρώων είναι ξεκάθαρα εναντίον, ενώ το Κίνημα Αλλαγής τηρεί ήπια στάση, αλλά δύσκολα θα προστρέξει, τουλάχιστον όχι όλο.

Μόνο από την πλευρά βουλευτών του Ποταμιού υπάρχει σαφής διάθεση να αποδεχθούν τη συμφωνία

"Γκρίζα συμφωνία" - Παραμένουν οι αλυτρωτικές τάσεις

Η ιθαγένεια/υπηκοότητα δεν θα είναι βορειομακεδονική, όπως θα περίμενε κανείς, καθότι το όνομα της ιθαγένειας είναι παράγωγο της κρατικής ονομασίας. Θα είναι «Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia».

Δηλαδή, οι πολίτες του γειτονικού κράτους θα ονομάζονται με τη σφραγίδα και της Ελλάδας «Μακεδόνες». Έτσι θα αναφέρονται και στα διαβατήρια. Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζεται και «μακεδονική» εθνότητα, παρότι η κυβέρνηση το αρνείται. Δεν αρνείται, όμως, ότι αναγνώρισε τη γλώσσα των γειτόνων σαν «μακεδονική». Απλώς, διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Παραμένουν δηλαδή οι αλυτρωτικές τάσεις ακριβώς γιατί θα χρησιμοποιείται η «μακεδονική» γλώσσα και η «μακεδονική» ιθαγένεια. Ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν υποσημειώσεις αυτό που θα επικρατήσει στο τέλος είναι Μακεδονία όχι Βόρεια. Θα επικρατήσει επίσης, η μακεδονική γλώσσα κι όχι κάποια σλαβικής προέλευσης και θα λέγονται Μακεδόνες κι όχι κάποιοι που δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες.

Στους επικριτές της συμφωνίας κι εκείνοι που λένε ότι τους παραδώσαμε στο πιάτο εθνική ταυτότητα και γλώσσα κι ότι πρόκειται για μια «υβριδική» λύση που δεν θα ισχύσει έτσι αλλά θα υποχωρήσουν οι «κόκκινες» γραμμές και μόνο στα χαρτιά θα υπάρχουν οι διασφαλίσεις για την Ελλάδα.

Δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η απαίτηση των γειτόνων για μακεδονική γλώσσα διότι δεν μπορεί η Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή μέρος του όλου της Μακεδονίας, να έχει μοναδικό προνόμιο να ονομάζει τη γλώσσα της μακεδονική.

Επίσης τονίζουν ότι δεν υπάρχει το αμετάφραστο, οπότε θα μπορεί να λέγεται και Severna, και North, και Βόρεια και όπως αλλιώς θα μεταφράζεται.

Πέρα από τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα ότι προβλέπεται (με την διαδικασία των... αστερίσκων, που με την πάροδο του χρόνου ξεθωριάζουν...) ότι η γλώσσα των της “Βόρειας Μακεδονίας” αναγνωρίζεται ότι είναι είναι η”μακεδονική”, αλλά με την “διευκρίνιση” ότι ανήκει στην ομάδα των Νοτίων Σλαβικών, είναι πλέον ή βέβαιο ότι πριν καν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, όλος ο κόσμος θα παραδέχεται ότι σ’ αυτή την χώρα, οι πολίτες μιλάνε “μακεδονικά”.

Προς ενίσχυση των επικριτών έρχονται οι πανηγυρισμοί του Ζάεφ χθες στο διάγγελμα. Είπε:

«Εχουμε μια ιστορική λύση. Με την απόφαση ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα. Τέρμα πια το πΓΔΜ. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα.

Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες).
Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις. Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα - μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία
Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη».

Οι σκεπτικιστές, λοιπόν, εκτιμούν ότι αυτή η συμφωνία επί της ουσίας επικυρώνει τον Μακεδονισμό με την εγκατάλειψη της σλαβομακεδονικής ταυτότητας και τη μετατροπή της σε καθαρά μακεδονική κι ενισχύει τις αλυτρωτικές διαθέσεις με την αποδοχή ιθαγένειας και γλώσσας.

Πέρα από τον χρόνο που θ’ απαιτηθεί για να εγκριθεί από την σκοπιανή Βουλή η συμφωνία (για ν’ ακολουθήσει το εκεί δημοψήφισμα, να ολοκληρωθεί η αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση και... μετά να έρθει στην ελληνική Βουλή για έγκριση), υπάρχουν και άλλες διαδικαστικές ασάφειες:

ΝΑΤΟ και ΕΕ, κατά ποιόν τρόπο δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν την αίρεση πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, τότε δεν θα ισχύσει η επιστολή που θα τους απευθύνει η Ελλάδα για το “ξεμπλοκάρισμα” της ένταξης των Σκοπίων;

Και σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης για να τεθεί σ’ εφαρμογή η συμφωνία ( ο κ. Καμμένος λέει πως στην ελληνική Βουλή θα έρθει... μετά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ίσως και μετά τις εκλογές...), μήπως δημιουργηθούν “τετελεσμένα” σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, οπότε οι “κόκκινες κάρτες” που θα βγάλει θεωρητικά η Ελλάδα είναι άνευ ουσίας;

Τα σημεία που η κυβέρνηση έσπευσε να «πουλήσει» επικοινωνιακά είναι ότι υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και μάλιστα erga omnes, για χρήση δηλαδή και στο εσωτερικό μετά την σχετική συνταγματική αναθεώρηση.

Η προβληματικότερη, ίσως, “ουρά” που έχει αυτή η συμφωνία, είναι η ρύθμιση του μείζονος ζητήματος των “εμπορικών σημάτων και ονομασιών” στα εξαγώγιμα προϊόντα των δύο χωρών.

Παράλληλα, παράμετροι που πιθανόν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, είναι ο αμφιλεγόμενος και αμφίσημος τρόπος με τον οποίο “ρυθμίζονται” η εθνική γλώσσα των Σκοπίων, και η εθνική τους ταυτότητα.

Γι’ αυτό και ο κ. Κοτζιάς στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου των διαπραγματεύσεων, επιχείρησε με ψευδή στοιχεία ν’ αποδείξει ότι την “μακεδονική γλώσσα” την είχαν αναγνωρίσει και “χαρίσει” στους γείτονες οι κυβερνήσεις “των προηγούμενων”...

Τα ίδια ισχύουν και για την εθνότητα: αναγνωρίζεται de facto ότι είναι η Μακεδονική, και ιθαγένεια και υπηκοότητα θα είναι “Μακεδόνες”. Και έτσι θ’ αναγνωρίζονται και θ’ αποκαλούνται από την διεθνή κοινότητα- με εξαίρεση την Ελλάδα, που όπως προβλέπει ακόμη ένας “αστερίσκος” στην συμφωνία, θα διευκρινίζει ότι θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia...

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει κάθε λόγο να θριαμβολογεί.

Μπορεί τελικά να υποχώρησε και να αποδέχτηκε το erga omnes, αλλά μπορεί δικαιολογημένα να υπερηφανευτεί στους ομοεθνείς του πως εξασφάλισε την αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης, τα Σκόπια είχαν χαρακτηρίσει σαν κόκκινη γραμμή το να μην αγγιχτεί η «μακεδονική» ταυτότητα.

Και το αποτέλεσμα έδειξε ότι την κόκκινη αυτή γραμμή την τήρησαν με ευλάβεια, παρά το γεγονός ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτιόταν από το πράσινο φως της Αθήνας. Με άλλα λόγια, ενώ το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, σχετικά κερδισμένοι βγήκαν οι Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Για ιστορική συμφωνία ομιλούν οι Αμερικανοί: Τσίπρας και Ζάεφ επέδειξαν όραμα κα θάρρος

Μία «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει τη περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία της Ελλάδας και των Σκοπίων, χαρακτηρίζει τη συμφωνία των δύο χωρών, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Χάουερτ. Σημειώνει δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τη συμφωνία αυτή.

Τονίζεται και η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η ανακοίνωση αναφέρει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε για περισσότερες από δύο δεκαετίες για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συγχαρητήρια από Αλβανία για την επίτευξη συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο Twitter.

To Ινστιτούτο Brookings των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «θρίαμβο της διπλωματίας» την συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Ως «θρίαμβο της υπομονετικής διπλωματίας» χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι βάζει τέλος στην διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ, που παρέμενε ανοιχτή για πάνω από 25 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Αμάντας Σλοτ, η οποία είχε διατελέσει βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, πρέπει να δοθούν εύσημα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για αυτό το αποτέλεσμα.

«Ενώ διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις υποστήριξαν ενεργά αυτή τη προσπάθεια, η κυβέρνηση Τραμπ αξίζει να επαινεθεί για την αθόρυβη εμπλοκή της που βοήθησε στο να καλυφθεί η τελική ευθεία...Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε μια αθόρυβη διπλωματία τους τελευταίους μήνες, με επικεφαλής τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γουές Μίτσελ και με την υποστήριξη των πρεσβευτών στην Αθήνα και τα Σκόπια. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Μάρτιο στη περιοχή, ο Μίτσελ ορθώς παρατήρησε ότι οι συνθήκες για την επίτευξη συμβιβασμού ήταν καλύτερες από ποτέ», αναφέρει η Αμάντα Σλοτ στο κείμενο της.

«Μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αυτοί οι νέοι, προοδευτικοί πρωθυπουργοί βρήκαν κοινό έδαφος και επέδειξαν πολιτικό θάρρος για να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς», σημειώνεται στο κείμενο του Brookings.

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας, σύμφωνα με την Αμάντα Σλοτ:

* Η συμφωνία θα δώσει στην Αθήνα τη διαβεβαίωση ότι θα έχει έναν γείτονα που θα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ.

* Επιπλέον, θα ενισχύσει το αίσθημα συμμετοχής των Σκοπίων στη διεθνή κοινότητα και θα αυξήσει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες (Ελλάδα και πΓΔΜ).

* Η ευρωατλαντική ένταξη θα συμβάλει στην εδραίωση της δημοκρατίας στην πΓΔΜ, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την ελεύθερη οικονομία και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

* Επίσης, η συμφωνία θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής τρίτων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

* Τέλος, η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης επαναφέρει την ελπίδα σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις και πιστοποιεί την αξία που έχει η διαρκής διπλωματική δέσμευση για την επίλυση των θεμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=5-SfLaN8vfI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...