Κόσμος

Τρελάθηκε εντελώς ο Ερντογάν: Συμπαραγωγή των S-500 προτείνει η Άγκυρα - Ετοιμάζουν πυρηνικό σταθμό στη Θράκη - Κίνδυνος στην... πόρτα μας

Ετοιμη για όλα πλέον η Τουρκία. Πλώρη για να γίνει πυρηνική δύναμη η Τουρκία πλέον. Μία εξέλιξη εφιάλτης για την Ελλάδα

Παρόλο που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικούς σταθμούς για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, η κατασκευή ατομικών βόμβων και ο μηχανισμός πυροδότησης διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη τέτοιων πυρηνικών σταθμών, επειδή χρησιμοποιούν τα ίδια βασικά υλικά και ακολουθούν της ίδιας έκτασης διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, έχει αρχίσει από το 1969.

Πυρηνικό σταθμό στη Θράκη ετοιμάζει ο Ερντογάν

Στην περιοχή της Θράκης θα εγκατασταθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπάϊράκ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vatan» πως ο λόγος είναι ότι «εκείνη η περιοχή χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας αλλά στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή».

«Πολύ πιθανόν τις λεπτομέρειες να τις ανακοινώσουμε εντός του 2018», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξή του στο CNN Türk ανακοίνωσε πως το 2023 θα λειτουργήσει ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας στο Akkuyu. Ο σταθμός αυτός κατασκευάζεται από την Ρωσική εταιρία Rosatom.

Κίνδυνος καταστροφής από τον πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu

Οι περιβαλλοντικές μελέτες που έγιναν υπογράμμισαν τους κινδύνους μιας πυρηνικής καταστροφής, καθώς η ενεργός σεισμική δραστηριότητα της περιοχής στην οποία θα κατασκευαστεί ο σταθμός έχει δώσει ήδη δύο ισχυρούς σεισμούς, έναν το 1991 μεγέθους 5,8 και ένα δεύτερο μεγέθους 6,6 Ρίχτερ . Σύμφωνα με μια μελέτη του καθηγητή Carl Bactrot, πρόεδρο του Ινστιτούτου Πρόγνωσης Σεισμών, είναι αρκετά προσεγγίσιμο η περιοχή να δώσει σεισμό έως και 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας μεγάλος (άνω του 6,5 ρίχτερ ) σεισμός είναι πιθανός τα επόμενα χρόνια.

Στο www.greenpeace.org/~nuclear, διαβάζουμε ένα εφιαλτικό σενάριο: «Υπάρχει 50% πιθανότητα να πραγματοποιηθεί σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χλμ από τον κόλπο του Ακούγιου τα επόμενα 40 χρόνια».

Στην περίπτωση ατυχημάτων τύπου Τσερνομπίλ, η απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος από την Ελλάδα θα είναι ελάχιστη και ο αντίκτυπος θα είναι χίλιες φορές υψηλότερος. Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα ότι σε τέτοια ατυχήματα, σε αποστάσεις 10 φορές μικρότερες, ο αντίκτυπος είναι 100 φορές μεγαλύτερος!

Και...S-500 οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν την από κοινού παραγωγή των νέων υπερσύγχρονων ρωσικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-500, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σε τηλεοπτικό σταθμό.

Πρόκειται για μία κίνηση που εάν προχωρήσει, θα σημάνει το τέλος της Αγκυρας από το ΝΑΤΟ. Ξεκάθαρα πράγματα, χωρίς αμφιβολία. Οι ΗΠΑ δεν θα συγχωρήσουν αυτό το λάθος.

Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς ένα δικό της σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας ως μέρος της τρέχουσας προσπάθειας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

Η Άγκυρα προσβλέπει στην από κοινού παραγωγή του νέας γενιάς αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-500 με τη Ρωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ.

"Έχω έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο Πούτιν με μια πρόταση για την κοινή παραγωγή του S-500", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο TV 24.

Δεν ανέφερε την απάντηση του Ρώσου Προέδρου στην πρόταση αυτή ή πότε ακριβώς έγινε η παραπάνω πρόταση στον Πούτιν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε δώσει στην Άγκυρα δάνειο για να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 "με πολύ αποδεκτούς όρους".

"Κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο θα προχωρήσουμε στην από κοινού παραγωγή των συστημάτων S-500", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης