Κυβέρνηση

Θα πάρει και...Νόμπελ Ειρήνης ο Α.Τσίπρας- "Παρέδωσε την Μακεδονία για να ζητήσει βοήθεια στο Αιγαίο λόγω Τουρκίας" λένε Γερμανοί

Μετά την παράδοση, έρχονται και τα "τριάκοντα αργύρια από τους εντολείς". Το Foreign Policy αποθεώνει Α.Τσίπρα: "Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης" ! Και όμως δεν πρόκειται για φάρσα... 

Οι Γερμανοί συνεχίζουν τους ύμνους για τον μεγάλο Ελληνα Ηγέτη, Α.Τσίπρα, ενώ ο Κ.Μητσοτάκης απομονώνεται διεθνώς με τα γερμανικά ΜΜΕ να συνεχίζουν τα σφοδρά πυρά. Τον παρομοιάζουν με τον Β.Ορμπάν  ...

Το πιο σημαντικό ομως είναι πως η γερμανική Die Zeit συσχετίζει την παράδοση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια με το Αιγαίο λέγοντας πως ο Τσίπρας θα ζητήσει βοήθεια ενώ αφήνει διάφορα να αιωρούνται...

Αυτό που στην ουσία λέει το δημοσίευμα είναι πως ο Α.Τσίπρας παρέδωσε το όνομα στα Σκόπια για να ζητήσει βοήθεια στο Αιγαίο λόγω Τουρκίας!

Το Νόμπελ στον Α.Τσίπρα

Με ένα άρθρο η διεθνής πολιτική επιθεώρηση Foreign Policy πλέκει το εγκώμιο στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι οι δυο ηγέτες αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης μετά από την ιστορική συμφωνία για το Σκοπιανό.

Στο ίδιο άρθρο... υπάρχει και ειδική αποθέωση στον Αλέξη Τσίπρα!

"Σε αντίθεση με όλους σχεδόν τους προκάτοχους, ο Τσίπρας αντιλήφθηκε, πρώτον, το όφελος από την απαλλαγή της Ελλάδας από ένα περιττό βάρος στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και τις σχέσεις του με έναν γείτονα. Δεύτερον, ο Τσίπρας είδε την ευκαιρία με την άφιξη του ρεφορμιστικού ομόλογου στα Σκόπια,του Ζάεφ. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι απελπισμένος να δει τη χώρα του να εισέλθει τελικά στο ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στην ΕΕ, να σταθεροποιηθεί και να προσελκύσει επενδύσεις»

Με ένα εκτενές άρθρο το περιοδικό Foreign Policy εξηγεί γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Αλέξης Τσίπρας το αξίζει όπως και ο Ζόραν Ζάεφ για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με το όνομα της πΓΔΜ.

«Οι δύο ηγέτες που αξίζουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν συναντήθηκαν αυτή τη βδομάδα στη Σιγκαπούρη. Αντ ‘αυτού, θα συναντηθούν την Κυριακή (17.06.2018) στις όχθες μιας λίμνης με γλυκό και καθαρό νερό στα σύνορα Ελλάδας, Μακεδονίας και Αλβανίας.

Οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας και ο Ζόραν Ζάεφ της Μακεδονίας – μια χώρα που θα είναι γνωστή επισήμως ως Βόρεια Μακεδονία – θα υπογράψουν συμφωνία για την επίλυση της επίπονης και πολύχρονης σύγκρουσης για το όνομα της πΓΔΜ» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Προδότες οι Τσίπρας και Ζάεφ για τους εθνικιστές»

Το περιοδικό επισημαίνει ότι η συμφωνία εισάγει μια έγκαιρη ώθηση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια. Παραδέχεται ωστόσο ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στον αντίστοιχο ηγέτη τους, ως προδότη. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι επείγον να κερδίσει ο Τσίπρας και ο Ζάεφ όχι μόνο υποστήριξη, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση.

Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία θέλουν την μακεδονική ταυτότητα

Σύμφωνα με το Foreign Policy, «αυτό που κάνει την υπόθεση της Μακεδονίας τόσο ενοχλητική είναι η επίμονη πρόκληση για την ίδια την ύπαρξη μιας μακεδονικής ταυτότητας από τους τρεις μεγαλύτερους, ισχυρότερους γείτονές της, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. (Οι άλλοι λαοί της περιοχής αναγνωρίζουν τουλάχιστον την ύπαρξη του άλλου.) Μολονότι αναγνωρίζει ονομαστικά το μακεδονικό κράτος, κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει προωθήσει μια αφήγηση που την έχει υπονομεύσει. Η Βουλγαρία αμφισβητεί τη μακεδονική γλώσσα, τη Σερβία την ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της πΓΔΜ και μια κυρίαρχη αφήγηση στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως μια μη ελληνική Μακεδονία. Η πΓΔΜ δεν είναι μόνο «ελληνική», αλλά η «Ελλάδα» υπό αυτή την έννοια αποκλειστικότητας έχει τις ρίζες της στον φαύλο Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο».

«Die Zeit»: Έξυπνο και διορατικό το deal Tσίπρα - Ζάεφ - Συσχετίζει τα Σκόπια με το Αιγαίο-Ανταλλαγή;

«Η απομόνωση της Βόρειας Μακεδονίας θα τελείωνε και η Ελλάδα θα ενισχύετο σε διεθνές επίπεδο: Δύο αριστεροί πρωθυπουργοί βρίσκονται λίγο πριν από την επίλυση μιας παλιά διαφωνία για το όνομα», γράφει σε άρθρο της η έγκριτη εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, μια γενναία απόφαση δύο αποφασισμένων ανδρών - και για την καλύτερη συμφωνία εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για τη συμφωνία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να τερματίσουν επιτέλους μια πεισματική διαφωνία για το όνομα. Διαβάσατε σωστά: Βόρεια Μακεδονία. Έτσι θα λέγεται, σύμφωνα με τη βούληση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, η χώρα βορείως της Ελλάδας.

Αθήνα και Σκόπια διαφωνούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του αιώνα για το όνομα του κράτους που εμφανίστηκε στους χάρτες μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1992. Έλληνες λαϊκιστές -μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- προέτρεψαν τους Έλληνες να επαναστατήσουν όταν τα Σκόπια επέλεξε το όνομα «Μακεδονία», επειδή, κατά την άποψή τους, το όνομα ήταν ήδη δεσμευμένο για τον ελληνικό βορρά.

Το νέο κράτος έπρεπε να αποκαλείται στα Ηνωμένα Έθνη ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και δεν του επιτρεπόταν η ένταξη, λόγω του βέτο της Αθήνας, ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό, η εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια προκάλεσε τους Έλληνες όσο περισσότερο μπορούσε και έδωσε σε δρόμους, γέφυρες και αεροδρόμια της χώρας το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Έξυπνο και διορατικό είναι το deal (των Τσίπρα-Ζάεφ) διότι από δύο αναγκαστικούς γείτονες που δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον θα μπορούσαν να προκύψουν φίλοι, διότι θα βοηθήσει οικονομικά και τις δύο πλευρές και επιπλέον εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας.

Για την Αθήνα, είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγεί από την εικόνα του ταραχοποιού που μπλοκάρει μια μικρή χώρα.

Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να χρειαστεί ο ίδιος την αλληλεγγύη των μεγαλύτερων συμμάχων.

Οι Έλληνες αισθάνονται κάθε εβδομάδα πώς αλλάζει η στρατηγική κατάσταση στο Αιγαίο. Από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τον εθνικισμό για να κινητοποιήσει τους εκλογείς του, οι σχέσεις με την Ελλάδα επιδεινώνονται. Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση οκτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Οι Τούρκοι απήγαγαν –για να έχουν διαπραγματευτικό χαρτί– δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Κάθε μέρα τουρκικά μαχητικά υπερίπτανται θορυβωδώς πάνω από ελληνικά τουριστικά νησιά. Στην Ελλάδα, υπάρχουν φόβοι για την κατάληψη μικρότερων νησιών από την Τουρκία. Ήδη το 1996 έγινε ένας “σχεδόν πόλεμος” στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία καθορίζει τα σύνορα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί εν ανάγκη τη βοήθεια των συμμάχων της.

Για τα Σκόπια, η μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία είναι η διέξοδος από την απομόνωση της μικρής χώρας. Τα Σκόπια θα ήθελαν να ξεκινήσουν την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Η ίδια η ένταξη εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό στόχο. Μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει ταχύτερα. Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας θα γίνει τον Ιούλιο. Σε μια Βόρεια Μακεδονία το ΝΑΤΟ δεν θα έκλεινε την πόρτα.

Μέχρι τότε όμως ο Τσίπρας και ο Ζάεφ πρέπει να πείσουν τα κοινοβούλιά τους και την κοινή γνώμη. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Οι εθνικιστές, οι λαϊκιστές, η Ορθόδοξη Εκκλησία και ίσως η Ρωσία θα είναι εναντίον τους. Γι’ αυτό και χρειάζονται κάθε ενίσχυση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο».

Για λαϊκισμό κατηγορούν οι Γερμανοί τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Έχει το στιλ του Βίκτoρ Όρμπαν…

Λαϊκισμό που προσιδιάζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό επιρρίπτει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το περιοδικό Focus στη διαδικτυακή του έκδοση με αφορμή τη στάση του στο ονοματολογικό, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Η συνεχιζόμενη και σήμερα συζήτηση στη Βουλή με αφορμή το ονοματολογικό και η απειλή ότι θα βγουν στη φόρα απόρρητες πληροφορίες για χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων επί του θέματος παρακολουθούνται στενά σε επίπεδο ειδησεογραφίας από τα γερμανικά ΜΜΕ.

Και ιδιαίτερα η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το «χειρόφρενο» που τράβηξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το όνομα του Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται σε διαδικτυακό δημοσίευμα του περιοδικού Focus σε αναφορά με τη στάση προέδρου της Ν.Δ. στο ονοματολογικό. Στο άρθρο ο ανταποκριτής κάνει σύντομο απολογισμό της συνολικής κατάστασης στη χώρα παίρνοντας αφορμή από την πραγματικότητα στα νοσοκομεία, στέκεται όμως στη συζήτηση στη Βουλή.

«Οι συζητήσεις δεν αφορούν όπως παλαιότερα στην οικονομία» σημειώνει. «Μετά από 8 χρόνια η κρίση αποτελεί περιθωριακό σημείο, η διαμάχη για το ονοματολογικό είναι πιο σημαντική.

Ο Τσίπρας μαζί με τον ομόλογό του Ζάεφ θέλουν μονομιάς να τερματίσουν την ερχόμενη Κυριακή μια διένεξη 27 ολόκληρων χρόνων. Το περιεχόμενο της συμφωνίας προκάλεσε την παρέμβαση της Ν.Δ.

Σε στιλ Βίκτορ Όρμπαν ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε λαϊκιστικά θέματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Για να συζητηθεί έπρεπε να συντομευτεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο» επισημαίνει ο σχολιαστής αναφέροντας επίσης το επεισόδιο Μπαρμπαρούση και την καταδίωξη του εκτός της Χρυσής Αυγής πλέον βουλευτή. Στη στήλη του στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Zeit ο Μίχαελ Τούμαν εκθειάζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό.

«Μας διδάσκει δύο τινά, αφενός ότι τα ντιλ που δεν ακολουθούν την αρχή της απειλής είναι πιθανά ακόμη και στον αιώνα του Τραμπ. Αφετέρου, θα μπορούσαν οι σοσιαλδημοκράτες που πανευρωπαϊκά έχουν πέσει σε μόνιμη κατάθλιψη να αισθάνονται κάπως υπερήφανοι που ένας εξ αυτών ο Ζόραν Ζάεφ και ο Τσίπρας μετά την Οδύσσεια του Αλέξη ´σοσιαλδημοκρατικοποιείται`. Οι προκάτοχοί τους ήταν ένας διεφθαρμένος εθνικιστής στα Σκόπια και ένας λαϊκιστής Σαμαράς στην Αθήνα».

Και ο σχολιαστής συνεχίζει: «Για την Αθήνα είναι πολύ σημαντικό να αποβάλει την εικόνα του ταραχοποιού που μπλοκάρει ένα μικρό κράτος. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι κάποτε ίσως χρειαστεί την αλληλεγγύη των μεγάλων εταίρων του. Οι Έλληνες νοιώθουν κάθε εβδομάδα, πόσο μεταβάλλεται η στρατηγική κατάσταση στο Αιγαίο»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...