Σκοπιανό

Δημοσκοπήσεις σοκ δείχνουν εμφύλιο στα Σκόπια: Ανένδοτος ο πρόεδρος, καταλύτης το σημερινό συλλαλητήριο

Ταφόπλακα στο Σκοπιανό μπαίνει πιθανότατα σήμερα. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κλήθηκε μέσα σε δύο μέρες να αντιμετωπίσει τη σκληρή στάση τόσο της αντιπολίτευσής όσο και του Προέδρου της χώρας. Σήμερα, το VMRO διοργανώνει διαδήλωση στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και με βασικό σύνθημα τη διαφωνία των εθνικιστών με την πιθανότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ιδίως εάν αυτή προβλέπει το erga omnes.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί να δει πώς θα εξελιχθούν οι αντιδράσεις και το συλλαλητήριο πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Αν το συλλαλητήριο εξελιχθεί με την αναμενόμενη δυναμική, τότε είναι αρκετά πιθανόν τη Δευτέρα να σηκώσει το τηλέφωνο και καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν τη συμφωνία, όπως αυτή έχει ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αν πάλι το συλλαλητήριο πάρει μεγαλύτερη δυναμική, τότε, μετρώντας το πολιτικό κόστος ο Ζόραν Ζάεφ είναι αρκετά πιθανόν να «κάνει πίσω».

Σε δημοσκόπηση που έγινε στην ΠΓΔΜ και δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ (των εταιρειών M-prospect και MCIC), ποσοστό της τάξης του 61,5% θα ψήφιζε κατά της ονομασίας «Ilindenska Makedonija», η οποία κρινόταν από τον κ. Ζάεφ ως μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Υπέρ της «Ilindenska» θα ψήφιζε μόνο 27,2%. Φανταστείτε τι ποσοστά λαμβάνουν οι υπόλοιπες ονομασίες..

Αρα πως θα περάσει συμφωνία ο Ζάεφ και μάλιστα με erga omnes; Για να φτάνει σε τόσο μεγάλα ποσοστά το "ΟΧΙ", σημαίνει πως εθνικιστές και Αλβανοί είναι κατά της συμφωνίας.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε ανάλογη έρευνα, το «Gorna Makedonija» είχε λάβει σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη, με 41,5%.

Οι δυσκολίες στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ έγιναν ορατές τις τελευταίες ημέρες και από τις δημόσιες δηλώσεις παραγόντων, όπως ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος απέρριψε το erga omnes, πρακτικά τηρώντας την ίδια τακτική με την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE.

Η αντίθεση του κ. Ιβάνοφ στην επίλυση της διαφοράς σε αυτή τη φάση είναι γνωστή και συνδέεται, επίσης, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Επίσης, ο κ. Ιβάνοφ δεν έχει απολύτως καμία ελπίδα επανεκλογής στο αξίωμα του προέδρου το 2019, ως εκ τούτου οποιαδήποτε πρωτοβουλία του δεν έχει κανένα πολιτικό κόστος.

Αντιθέτως, ενισχύει τις θέσεις της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO.

Επί της ουσίας, η πλευρά της ΠΓΔΜ επιχειρεί να υπαναχωρήσει από το «erga omnes», κάτι το οποίο δεν συζητείται από την Αθήνα. 

Πάντως, αν ο Ζόραν Ζάεφ καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και παράσχει διαβεβαιώσεις για κάλυψη των δύο προϋποθέσεων, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τα πιθανά ονόματα (Βόρεια ή Νέα Μακεδονία) και θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για τις Πρέσπες.

Αν πάλι ο Ζάεφ λυγίσει υπό την πίεση των αντιδράσεων η Αθήνα θα είναι σε θέση να μην αναλάβει την ευθύνη.

«Εμείς έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις" λέει ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Πρόβληματα όμως αντιμετωπίζει και ο ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» φέρονται να απαιτούν σθεναρά ως περισσότερο αποδεκτή ονομασία για την πΓΔΜ το «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία»,  και όχι οτιδήποτε άλλο που εμπεριέχει το συστατικό «Μακεδονία».

Τρία κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ σε συνεντεύξεις τους  επέμειναν στο να μην γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση για τα Σκόπια,  η χρήση οποιουδήποτε παράγωγου  με το όνομα «Μακεδονία», στο όνομα της νέας πρότασης, η οποία προωθείται με μεγάλη  πίεση ως συμβιβαστική λύση από πολλούς παράγοντες κατά την προσεχή περίοδο.

«Λέμε «όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν υφίσταται ξεχωριστή εθνική μακεδονική ταυτότητα,  ή μακεδονική γλώσσα. Ψάχνουμε για λύσεις erga omnes », δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ.Παπαδοπούλου .

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος  των ΑΝΕΛ , Δημήτρης Κάμενος όμως, επανέλαβε ότι η επίσημη θέση του κόμματος είναι το «κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία».

Ο ίδιος αφού τόνισε ότι υπάρχουν υποψίες, ότι μέλη του κόμματος ετοιμάζονται να υποστηρίξουν έναν πιθανό συμβιβασμό που προετοιμάζεται  κατά την προσεχή περίοδο, μετά από πρόταση που συζητείται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων , απείλησε ότι όλοι όσοι το πράξουν θα εκδιωχθούν από το κόμμα με συνοπτικές διαδικασίες.

Αυτό δείχνει ότι και εντός του νυν ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες , μιας και ο ΥΠΑΜ κ. Καμένος λογικά δεν θέλει να χρεωθεί την βαριά εθνική ήττα, και τον επώδυνο συμβιβασμό του πρωθυπουργού με όλους τους ξένους παράγοντες.

Οι διαφωνίες όμως αυτές ίσως οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες , δεδομένου και του « δύσκολου» Χειμώνα με τα απαιτούμενα μέτρα για τις αρχές του 2019.

Στήριξη σε συμφωνία από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική στήριξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ εκφράστηκε για ακόμα μία φορά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της υπηρεσίας της ΠΓΔΜ της «Φωνής της Αμερικής».

Οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει τις τελευταίες εβδομάδες με διάφορους τρόπους, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια, προκειμένου να διασφαλίσουν τη θετική κατάληξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται η τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Συζητήσεις και παραινέσεις υπάρχουν και σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στην ουσία όμως έχουμε μια ακόμη προσπάθεια από πλευράς Ουάσιγκτον, υφαρπαγής μιας χώρας τύπου Κοσσυφοπεδίου , με στόχο την δημιουργία αμερικανικών βάσεων για τον έλεγχο των αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται στα Βαλκάνια , καθώς και την προώθηση αμερικανικού υγροποιημένου αερίου και άλλων σχεδίων.     

Το τι θα γίνει θα το δείξει η πορεία των γεγονότων , μετά τις τουρκικές εκλογές που θα κρίνουν πολλά το επόμενο διάστημα.

https://www.youtube.com/watch?v=YLFLNiR50Js&t=223s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...