Κόσμος

Έρχεται «τυφώνας» στη γειτονιά μας: Τρίβει τα χέρια του ο Σόρος για την συμφωνία - Μήνυμα Μόσχας σε Σκόπια: «Τα λάθη έχουν συνέπειες»

Είναι τοις πάσι γνωστό οτι, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και ξεπήδησαν από το πολύκροκο αυγό της τα διάφορα κρατίδια, μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια, ο πρώτος που έσπευσε αρωγός του Γκλιγκόροφ, ήταν ο δισεκατομμυριούχος από την Αμερική Τζώρτζ Σόρος (Σβάρτζ Γκιόργκι -Schwartz György -το κανονικό όνομα). Τότε που ο Ελληνισμός σύσσωμος αγωνιζόταν να υπερασπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, αντίπαλός μας δεν ήταν ο Γκλιγκόροφ, αλλά ο Σόρος.

Ετσι λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην παρέμβει για την συμφωνία-όνειδος που υπέγραψε χθες η Κυβέρνηση. Τρίβει τα χέρια του ο Αρχιερέας της διαπλοκής και αυτό θα το διαπιστώσετε από το άρθρο που ακολουθεί.

Η συμφωνία για το Σκοπιανό «αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία, τονίζουν οι Τζορτζ Σόρος και Αλεξάντερ Σόρος σε άρθρο τους στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Στα Βαλκάνια, μια ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη».

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας (Open Society Foundations), υπογραμμίζουν πως «τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια (...) Θα είναι μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το ελεύθερο εμπόριο και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, όπως ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες ημέρες της».

Σύμφωνα με τους Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος, η «αυξανόμενη ευημερία και συνοχή μεταξύ των κρατών αυτών (των Βαλκανίων) θα τα καταστήσει λιγότερο ευάλωτα στις οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Άγκυρας ή της Μόσχας».

Για τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους των Open Society Foundations, «ο ιστορικός συμβιβασμός για την αλλαγή της ονομασίας (της ΠΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αμβλύνοντας μια αντιπαλότητα σχετικά με τις εθνικές ιστορίες, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητας για όλη την Ευρώπη».

Διότι, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, «οι συνέπειες της αδράνειας θα ήταν σκληρές. Αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν και ενδεχομένως θα διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά βαλκανοποιώντας για μια ακόμη φορά τα Βαλκάνια».

Είπατε κάτι; Ο αρχιερέας της ΝΤΠ έκανε σαφέστατη την θέση του.

Από τότε που αναγνωρίστηκαν τα Σκόπια από τον ΟΗΕ -με πάντα σε εκκρεμότητα το θέμα της ονομασίας τους- ο Τζώρτζ Σόρος ήταν ο καλός θείος από την Αμερική που απλόχερα έδινε ηθική και υλική βοήθεια στους «γιαλαντζί Μακεδόνες» όπως ευστόχως τους είχε χαρακτηρίσει ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας. Στην αρχή τους έδωσε βοήθεια 25 εκ. δολαρίων και κατόπιν αλλα τόσα σε δάνειο. Την χειρονομία αυτή την εκτίμησαν δεόντως και οι Σλαβομακεδόνες της διασποράς, και κυρίως στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ο Σόρος που έχει Ίδρυμα στο όνομα του στην Αμερική, ίδρυσε παράρτημα του και στα Σκόπια -όμοιο με εκείνο της Ουγγαρίας- το οποίο εμφανίζεται ως Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο και με δραστηριότητες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων κ.λ.π. Αυτό, λοιπόν, το Ίδρυμα συνεργάζεται αλλά και χρηματοδοτεί διάφορες οργανώσεις που δρουν μέσα στην Ελλάδα σε βάρος της Ελλάδος, ψάχνοντας και κατασκευάζοντας δήθεν μειονότητες που καταπιέζονται. 

«Ο κ. Νίμιτς είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου κέντρου που χρηματοδοτείται από Οπεν σοσαιτι φαν – Μακεδόνιαν του κ. Σόρρος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το οποίο χρηματοδοτείται από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος κάλεσε τον κ. Ζάεφ προσφάτως. Οταν τα συνδέεις όλλα αυτά αντλαμβάνεσαι ότι κάτι όζει εις το βασίλειον της Δανιμαρκείας. Νομίζουμε ότι τώρα θα περάσουμε μία σκόπελο, αλλά η επόμενη μας περιμένει μέσα στο ΝΑΤΟ , όταν τα Σκόπια μπουν στην Συμμαχία», είχε δηλώσει προ μηνών ο κ. Μάζης.

Μήνυμα Μόσχας σε Σκόπια

Σαφέστατο μήνυμα, έμμεσο μεν, αλλά με προορισμό τα Σκόπια έστειλε η Μόσχα.

Το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια είπε μιλώντας αποκλειστικά στo CNN Greece ο κ. Βλαντιμίρ Τσίζοφ ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο κ. Τσιζοφ τόνισε ότι το ενδεχόμενο επέκτασης του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική είναι προσπάθεια να αντιμετωπίσεις το προβλήματα του ήμερα με μέσα του περασμένου αιώνα.

Κύριε Τσιζόφ, το μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών είναι η συμφωνία της Ελλάδα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για το ονοματολογικό. Υπάρχον δύο θέματα εδώ, το ένα είναι βέβαια το όνομα και το δεύτερο είναι το μετά, εφόσον η συμφωνία εγκριθεί και στις δύο χώρες.
Αυτό φέρνει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ποια είναι η θέση της Ρωσίας γι αυτό;

Θα πρέπει να δούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.

Πρώτα απ΄ όλα, δεν είναι φυσιολογικό για δύο γειτονικά κράτη να έχουν αυτού του είδους τα πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου το θέμα θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό. Πριν οι δύο πλευρές περιχαρακώσουν τις θέσεις τους. Η Ρωσία καλωσορίζει τη λύση που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και ελπίζουμε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν να οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ρωσία όπως και ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα η χώρα μου από το 1994. Το θέμα τώρα του αν η “Μακεδονία” οδεύει με γρήγορους ρυθμούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι διαφορετικό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όσων αφορά την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε τελική ανάλυση η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ιδωθεί σαν μια περιφερειακή επίπτωση της παγκοσμιοποίησης.

Την ίδια στιγμή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπίσεις κινδύνους και προκλήσεις για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα, με μέσα και μηχανισμούς από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Σίγουρα κάθε χώρα όπως κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη μόνο που σε κάποια χώρες τα λάθη έχουν συνέπειες. Κάποιες συνέπειες μπορεί μάλιστα να είναι βαριές.

Το ... ζουμί της δήλωσης είναι εδώ, στο τέλος. Ολοι βιάζονται να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ για έναν και μόνο λόγο, τόχος να ανακοπεί η παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Η Ρωσία σαν ηγέτιδα δύναμη και η μεγαλύτερη των σλαβικών φύλων, επηρέαζε και επηρεάζει πράγματα και καταστάσεις. Τώρα αλλάζουν άρδην οι συσχετισμοί στην γειτονιά μας, η φωτιά είναι δίπλα μας και κάποιοι δεν το έχουν ακόμγ συνειδητοποιήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ