Κόσμος

Eμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Τουρκία: Νέα κατρακύλα στη τουρκική οικονομία - Ακονίζουν τα όπλα οι «Γκρίζοι Λύκοι»

Εμφυλιοπολεμικό είναι το κλίμα στη Τουρκία, καθώς βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά από τη δολοφονική επίθεση Γκρίζων Λύκων πριν από δύο μέρες σε οπαδούς της Μεράλ Ακσενέρ δίνοντας διαστάσεις εκλογικής ανωμαλίας στις επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές και ακόμα περισσότερο από την δήλωση του αντιπροέδρου του ΜΗΡ ο οποίος του «ευλόγησε» για την ενέργεια αυτή και τους ζήτησε αν την επαναλάβουν!

Συγκεκριμένα, μέλη του εθνικιστικού κόμματος MHP, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πραγματοποιούσαν προεκλογική συγκέντρωση κοντά στα γραφεία του Iyi Partisi, της Μεράλ Ακσενέρ, επιτέθηκαν με μαχαίρι, εναντίον μελών του αντίπαλου κόμματος, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν οκτώ από αυτούς.

Η αντίδραση από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν μηδενική, δείχνοντας εμφανή ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές, όμως ο Μπιλάλ Αϊντίν, αντιπρόεδρος του MHP, ανέβασε ένα tweet που έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση αλλά και απλούς πολίτες.

«Χτυπήστε Λύκοι μου.. Χτυπήστε την αλεπού! Χτυπήστε, γλιτώστε την Τουρκία!..», γράφει ο Μπιλάλ Αϊντίν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter δείχνοντας ποιοι είναι πραγματικά οι «Γκρίζοι Λύκοι»

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Ακσενέρ προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΜΗΡ και αποσχίσθηκε από αυτό δημιουργώντας το δικό της κόμμα.

Ένα κόμμα το οποίο «ψωνίζει» από την ίδια εκλογική πελατεία.

Για πολλούς αναλυτές η Ακσενέρ είναι η βασική αιτία που ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν καταφέρνει να πιάσει το όριο του 50% και κινδυνεύει μάλιστα να χάσει τις προεδρικές εκλογές εάν τελικά η αντιπολίτευση κατεβάσει κοινό υποψήφιο με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις.

Την ίδια στιγμή, καταρρέει η τουρκική οικονομία με φόρα κάτι που παραδέχθηκε για πρώτη φορά και ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας για "εξωτερική επίθεση".  

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τουρκική λίρα , ενώ προσπάθησε να πείσει τους επενδυτές που πωλούν τουρκική λίρα, λέγοντας τους ότι το νόμισμα είναι «υπό εξωθεσμική επίθεση».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνικός ή λογικός λόγος για τον οποίο η λίρα χάνει συνεχώς τόση αξία. Η Τουρκία έχει ετοιμάσει ένα «σχέδιο» που θα αντιστρέψει αυτή την τάση, ανέφερε ο ίδιος σε ομιλία του την Τρίτη.

Η λίρα χτύπησε τώρα  νέο ρεκόρ πτώσης καθώς ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιούσε την ομιλία του  πέφτοντας σε μόλις 4,3 δολάρια ΗΠΑ .

Η πτώση ήταν  της τάξεως του 0,6% φτάνοντας στις 4,2946 στις 1:28 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη . Το νόμισμα διαπραγματεύονταν  στο 1,15 ανά δολάριο λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Η λίρα υποχώρησε 5 τοις εκατό έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη μέση απώλεια νομισμάτων  χωρών των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με την Standard & Poor 's , ενώ  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η οικονομία της Τουρκίας έχει «υπερθερμανθεί» και κάλεσε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν εφαρμόζει όμως μέτρα οικονομικής τόνωσης πριν από τις εκλογές στις 24 Ιουνίου που αυξάνουν τον πληθωρισμό και καλεί τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια για να ενισχύσουν τη δανειοδότηση στην οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το αποκαλούμενο  «λόμπι των επιτοκίων» και  συμμάχους του γνωστού επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, κάνοντας μια  πλάγια αναφορά στους Εβραίους, που εποφθαλμιούν  τουρκικά κρατικά  περιουσιακά στοιχεία .

Οι αρθρογράφοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης κοντά στον Ερντογάν έχουν επίσης στοχοποιήσει τον F. Gulen,  ο οποίος κατηγορεί την νυν κυβέρνηση για εκβιομηχάνιση , προσπαθώντας  να εξηγήσει τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου είναι  απαραίτητη για την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού συστήματος το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα  εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να συγκεντρώσει όλη την διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων μετά τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της ομαδοποίησης ορισμένων αυτόνομων θεσμών, θέτοντας τους υπό τον έλεγχο των υπουργείων, σύμφωνα με την εφημερίδα Dunya .

Υπενθυμίζουμε ότι η  Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική τάξη, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης θα προκαλέσει πολλές ανακατατάξεις .

Η λίρα έχει χάσει  πάνω από 10 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της σε δολάρια.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας υποχώρησε κάτω από 100.000 μονάδες, που αποτελεί ένα βασικό επίπεδο εμπιστοσύνης για τους επενδυτές, αντικατοπτρίζοντας την  διαφορά στο νόμισμα της λίρας.

Ο κύριος δείκτης BIST 100 μειώθηκε σε μόλις 99.894 μονάδες. Έπεσε δηλαδή 0,4% φτάνοντας στις 100,487 μονάδες σήμερα στις 10:58 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τουρκικές μετοχές χάνουν συνεχώς αξία καθώς η λίρα, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές την περασμένη εβδομάδα, συνέχισε την πτώση έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχίας ότι η οικονομική ώθηση από την κυβέρνηση οδηγεί σε υπερθέρμανση.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει εκλογές για 24 Ιουνίου, αναφέροντας τους οικονομικούς παράγοντες και τον πόλεμο στη γειτονική Συρία.

Οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη από τον δείκτη τροφίμων, ο οποίος έχασε 2%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε λιγότερο από 0,1%.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου σε 4,28, πλησιάζοντας σε χαμηλό ρεκόρ 4,29.

Όλα αυτά προμηνύουν …εφόσον συνεχιστούν την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας και την πρόκληση ταραχών , ακόμα και εμφυλίου πολέμου, ανάμεσα σε Κεμαλιστές και Ισλαμιστές .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ