Ιστορία

1972: Οι Βόρειοβιετναμέζοι καταρρίπτουν το πρώτο αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 (Βίντεο)

Στις 22 Νοεμβρίου του 1972, ένα Β-52D (55-0110) από τη ταϊλανδέζικη βάση U-Tapao χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου SAM, ενώ βρισκόταν σε επιχείρηση βομβαρδισμών πάνω από την περιοχή Βιν. Το εξαμελές πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το “τραυματισμένο” αεροσκάφος πάνω από την Ταϊλάνδη. Αυτό ήταν το πρώτο B-52 που καταστράφηκε από εχθρικά πυρά.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων Freedom Train and Linebacker οι μοίρες των Β-52 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να επιστρέψει η ηγεσία του Βορείου Βιετνάμ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=rcOCzMAKNwk

Έτσι, στις 22 Νοεμβρίου του 1972, το πλήρωμα του Olive 2, ενός από τα δεκαοκτώ Β-52D που υπάγονταν στην 307η Στρατηγική Πτέρυγα του U-Tapao, της Ταϊλάνδης, πήρε μέρος σε μια βομβιστική επιδρομή εναντίον στόχων μέσα και γύρω από τη Βιν. Μόλις το πλήρωμα έριξε τις βόμβες που έφερε το B-52, δύο πύραυλοι SAM πυροδοτήθηκαν από το έδαφος και εξερράγησαν κάτω από το αεροπλάνο.

Παρόλο που το αεροσκάφος είχε πάθει σοβαρή ζημιά, το πλήρωμα κατάφερε να το κρατήσει εν πτήσει για ακόμη 100 μίλια, μέχρι που κατάφεραν να μπουν στην επικράτεια της Ταϊλάνδης. Τότε, τα έξι μέλη του πληρώματος πήδηξαν από το αεροσκάφος στη ζούγκλα, εγκαταλείποντάς το, για να διασωθούν λίγο αργότερα από μια καταδρομική ομάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=Y3w_HqhCCxI

Μέχρι τότε, μόνο 10 βομβαρδιστικά B-52 είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά αυτό το περιστατικό ήταν το μόνο που κατέπεσε από εχθρικά πυρά.

Όταν το Β-52 μπήκε σε υπηρεσία, η Στρατηγική Εναέρια Διοίκηση (SAC) των ΗΠΑ σκόπευε να το χρησιμοποιήσει στην αναχαίτιση και την εξουδετέρωση του μεγάλου και εκσυχρονισμένου για την εποχή στόλου Πολεμικών Αεροσκαφών της Σοβιετίας.

Καθώς η Σοβιετική Ένωση ενίσχυσε τις πυρηνικές δυνατότητες της, το βάρος μετακυλήθηκε στην καταστροφή ή στην εξουδετέρωση των στρατιωτικών μέσων που έφεραν στον πυρνηνικό οπλισμό (βομβαρδιστικά αεροπλάνα, πυραύλους, κλπ). Το ζενίθ των Β-52 ήταν οι επιθέσεις στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Linebacker ΙΙ (που είναι γνωστή και ως ο “Βομβαρδισμός των Χριστουγέννων”), τα οποία αποτελούνταν από σμήνη Β-52 (κυρίως D μοντέλα, αλλά και μερικά G χωρίς εξοπλισμό ηλεκτρονικών παρεμβολών και με μικρότερα φορτία βομβών). Για περισσότερες από από 12 ημέρες, τα B-52 πέταξαν σε 729 εξορμήσεις και έρριψαν 15.237 τόνους βομβών στο Ανόι, στο Χάιφονγκ, και σε άλλους στόχους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...