Πολεμική αεροπορία

Στο στόχαστρο της ΠΑ όλα τα τουρκικά αεροδρόμια πρώτης γραμμής: Αναβαθμίζουμε και τα MIRAGE-2000-5 Mk2 - Ερχεται η απόλυτη αεροπορική υπεροχή

Ήταν να μην πάρουν μπρος εκεί στο Πεντάγωνο τώρα που …πήραν… και αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν τα F-16 στην κορυφαία έκδοση VIPER με ραντάρ AESA, θα έχουμε πιθανόν και συνέχεια τώρα  στον στόλο των  μαχητικών αεροσκαφών MIRAGE-2000-5  με έδρα το αεροδρόμιο της Τανάγρας .  

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν Αθήνα και Παρίσι να συζητούν εκτός της αναβάθμισης των Mirage 2000-5 MkII, και της δυνατότητας  αυτά να εξαπολύουν στρατηγικού χαρακτήρα βλήματα SCALP με μεγάλη  εμβέλεια ,  θέτοντας έτσι στο στόχαστρο της ΠΑ  όλα τα τουρκικά αεροδρόμια πρώτης γραμμής , όπως το Ντάλαμαν και το Μπαλίκεσιρ .

Σύμφωνα με την έντυπη μορφή της εφημερίδας « Το Θέμα» της Κυριακής, υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες για το θέμα του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Mirage-2000-5 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας .

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  παράλληλα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία της προμήθειας για λογαριασμό της ΠΑ με ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα αεροσκάφη αυτού του τύπου , ξανάρχεται στο προσκήνιο και η γαλλική πρόταση για την αναβάθμιση  του στόλου των γαλλικών αεροσκαφών.

Το αρχικό σχέδιο ανακατασκευής των Mirage-2000-5 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ανερχόταν αρχικά στα 860 εκατ. ευρώ και είχε απορριφτεί από το ελληνικό υπουργείο άμυνας.

Η γαλλική πλευρά επανήλθε όμως ξανά καταθέτοντας πρόταση αναβάθμισης μικρότερου κόστους ύψους 300.εκατ ευρώ την οποία το ελληνικό Πεντάγωνο συζητά, κάτι που εφόσον γίνει πραγματικότητα θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στο Αιγαίο ακόμη και με την απίθανη προς το παρόν... ( οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν  σε τουρκικά αεροδρόμια αμερικανικά αεροσκάφη F-35 , εφόσον ισχύει ακόμα η παραλαβή S-400 για τους Τούρκους ...ότι και να λένε κάποιοι), παρουσία τουρκικών αεροσκαφών 5ης γενιάς .

Παράλληλα Έλληνες και Γάλλοι συζητούν την δυνατότητα απόκτησης πυραύλων αέρος-αέρος , αέρος- εδάφους/επιφανείας με πολύ μεγάλο βεληνεκές , κάτι που θα  προσδώσει στα  αναβαθμισμένα αεροσκάφη ( εφόσον  υλοποιηθεί η αναβάθμιση)  δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος στην τουρκική ενδοχώρα.

Το όλο θέμα έχει το « πράσινο φως» από την διακομματική επιτροπή άμυνας και εξοπλιστικών προγραμμάτων της ελληνικής βουλής.

Η Πολεμική Αεροπορία μας διαθέτει 25 αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5, εκ των οποίων τα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη M2000 που προϋπήρχαν και αναβαθμίστηκαν σε Μirage-2000 στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση των Μιράζ περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία διαθέτει αεροσκάφη Mirage 2000/EGM & M 2000-5MkII , τα οποία φέρουν πυραύλους  MAGIC-2 & AM-39 EXOCET των Μ 2000EGM και MICA EM, MICA IIR & SCALP-EG των Μ 2005-MkII.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία παίρνει μια  απόφαση δύσκολη αλλά ορθή  για την μείωση της  αριθμητικής δύναμης των μαχητικών της αεροσκαφών, καθώς τα νέα μαχητικά που μπαίνουν σε υπηρεσία είναι κατά πολύ ικανότερα από τα παλαιότερα.

Έντυπη μορφή της εφημερίδας «Το θέμα της Κυριακής»

https://youtu.be/zpEBJ1Cku6Q?t=1

https://youtu.be/rpypp7dwwXw

https://youtu.be/s6Dul0szlk4?t=1

https://youtu.be/YdHJyA7r8mU?t=3

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...