Κύπρος

Με την πλάτη στο τοίχο η Τουρκία: Κύπρος και Ελλάδα προλειαίνουν το έδαφος για ακόμα μια Τριμερή με Αρμενία

Διευρύνεται αργά αλλά σταθερά η στρατηγική περικύκλωση της Άγκυρας με δυνάμεις που αντιτίθεται στα σχέδια ηγεμονισμού της Άγκυρας για την ευρύτερη περιοχή - Ανασταλτικό παράγοντα για ορισμό της 1ης Τριμερούς απετέλεσε η πολιτική αναταραχή και αστάθεια στη χώρα - Στα "σκαριά" νέα Τριμερής και με την Αίγυπτο

Κύπρος και Ελλάδα συνεχίζουν να διευρύνουν τις στρατηγικού χαρακτήρος συνεργασίες που αποσκοπούν στην συγκράτηση της Άγκυρας μέσω περικύκλωσής της με δυνάμεις που διάκεινται εχθρικά προς τους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς της διακυβέρνησης Ερντογάν, την ώρα που η Τουρκία καθιστά όλο και εντονότερη την παρουσία της σε Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την λίαν επιτυχημένη τέταρτη κατά σειρά Τριμερή με το Ισραήλ, Αθήνα και Λευκωσία σκοπεύουν πλέον προς την κατεύθυνση της σταθερά εχθρικής προς τα τουρκικά συμφέροντα Αρμενίας, προκειμένου να συμπηχθεί ακόμα μια Τριμερής με την χώρα του νοτίου Καυκάσου. Μάλιστα αυτή η Τριμερής φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα προ της υλοποίησής της, καθώς  οι προκαταρκτικές επαφές για την πραγματοποίηση μιας πρώτης Τριμερούς Συνόδου έχουν αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Εντούτοις, ανασταλτικός παράγοντας, προσωρινώς ευελπιστούμε, στάθηκαν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία, με κατάρρευση της κυβέρνησης εν μέσω γενικευμένης αναταραχής και αστάθειας, με αποτέλεσμα να μην ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, το οποίο ήταν το μόνο που απέμενε για να λάβει σάρκα και οστά η πρώτη Τριμερής μεταξύ Αθηνών – Λευκωσίας και Γερεβάν. Κύπρος και Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο στην εσωτερική πολιτική κονίστρα, προτού γίνει εκ νέου κρούση για την σύγκληση ακόμα μιας Τριμερούς Συνόδου.

Παράλληλα και σύμφωνα με άρθρο του Ανδρέα Πιμπίσιη για τον «Φιλελεύθερο», οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της επόμενης Τριμερούς με την Αίγυπτο έχουν ήδη εκκινήσει, με το πρόγραμμα των συναντήσεων να έχει ορισθεί κατά προσέγγιση εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2018. Παράλληλα Κύπρος και Αίγυπτος έχουν αναπτύξει ένα διευρυμένο διάλογο σε όλα τα επίπεδα.

Κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και της Πρέσβειρας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Μάι Τάχα Μοχάμεντ Χαλίλ συζητήθηκαν οι φιλικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο κ. Συλλούρης επαναβεβαίωσε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, κάνοντας αναφορά στη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χώρων σε όλα τα επίπεδα. Εκ παραλλήλου, έκανε μνεία στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου Αλί Αμπντέλ Αάλ, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην 5η Σύνοδο Προέδρων των Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, τέλη Απριλίου, στο Κάιρο.

Ενημέρωσε την Πρέσβειρα Χαλίλ ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των διακοινοβουλευτικών σχέσεων, τόσο με την πραγματοποίηση σύντομα επίσκεψης του δρα Αάλ στην Κύπρο όσο και με την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο κ. Συλλούρης επισήμανε τη σημασία της εξεύρεσης πρακτικών τρόπων περαιτέρω ενδυνάμωσης της διακοινοβουλευτικής αυτής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Η κ. Χαλίλ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή της για την αμείωτη στήριξη της Κύπρου προς την Αίγυπτο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον σημαντικό ρόλο γέφυρας που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Επίσης, τονίζοντας τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ