Κόσμος

Η Τουρκία του Ερντογάν: Κάθε ημέρα 500 Τούρκοι διώκονται, φυλακίζονται, απολύονται

Σοκαριστικές διαστάσεις έχει διαλάβει το πογκρόμ των εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την επόμενη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 έως και σήμερα, σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 500 Τούρκοι πολίτες, διώκονται, φυλακίζονται ή απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Παράλληλα έμπαινε λουκέτο σε τουλάχιστον 2 οργανισμοί, ιδρύματα ή φορείς σε ημερήσια βάση. 

Δηλωτική των σαρωτικών επιπτώσεων του στρατιωτικού νόμου, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά την κυβέρνηση του Σουλτάνου, είναι η καταγραφή του παρατηρητηρίου Turkey Deeply:

  • 107.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ αυτών συνδικαλιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες για τον ακτιβισμό τους ή για την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία.
  • 100 από τους απολυθέντες, έχουν αποκατασταθεί από την επιτροπή έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2018.
  • 100.000 άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με ποινικές έρευνες και πιθανή δίωξη
  • 50.000 άνθρωποι προφυλακίστηκαν και είναι ακόμη εν αναμονή της δίκης
  • 180 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκλεισαν. Σε πολλά κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία
  • 120 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης κρατούνται ή φυλακίστηκαν, από τον Ιούλιο του 2016.
  • 265 διδάκτορες διώκονται από την 1η Απριλίου 2018 για υπογραφή έκκλησης ειρήνης.
  • 1300 ενώσεις και ιδρύματα έκλεισαν

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενισχύεται με πάνω από 30 εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία παρακάμφθηκε ο κοινοβουλευτικός και δικαστικός έλεγχος, παρέχει το πλαίσιο και τη νομική δυνατότητα για την επιδείνωση της καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, ένα άνευ προηγουμένου κύμα των κρατήσεων και των διώξεων, και η διάβρωση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη στην Τουρκία .

Δείτε το infographic από το Turkey Deeply

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...